Nog niet zo lang geleden hadden we het in het blog 'Pijpen op de maan' over een mogelijke 300 meter lange lavatunnel onder het maanoppervlak. Ook op onze planeet worden lavatunnels gecreëerd, wanneer de bovenkant van een actieve lavastroom door afkoeling een ononderbroken harde korst vormt die steeds dikker wordt en een dak vormt. Wanneer de lavastroom afneemt en uiteindelijk ook stopt, is een holle pijp het resultaat. In Syrië weten ze daar (bijna) alles van, men heeft er zelfs heuse lavagrotten.


 

De Syrian Society for Exploration and Documentation ontdekte in As-Suwayda, een stad in het zuiden van Syrië waar oude gebouwen opgetrokken zijn uit zwart vulkanisch gesteente, 's lands grootste vulkanische grot die de doopnaam Soua'ada Cave kreeg. Khaled Nuwailati - secretaris van - organiseerde op 18 december 2009 een walk-in, naar aanleiding van verschillende meldingen van onontdekte grotten in het gebied.

Helios Temel in Jabal al Arab
(Helios Tempel - Jabal al Arab - As-Suwayda)

De ingang tot de Soua'ada grot was verborgen onder een grote steen. Na het verwijderen van de steen openbaarden zich vulkanisch geologische formaties van minstens 50.000 jaar oud. Talrijke ondergrondse ruimten - die groter werden naarmate men dieper afdaalde - werden ontdekt. Tocht in het grottenstelsel wijst op een of meerdere andere openingen. De diepte wordt op meer dan 3 kilometer geschat. Dat maakt de Soua'ada grot tot de grootste grot van Syrië.

Volgens Wasim al-Shaarani, directeur van de Syrian Society for Exploration and Documentation, is de grot ontstaan door een afkoelende lavastroom die een rechthoekige holle ruimte creëerde en die naarmate men dieper in de grot gaat groter wordt. Deze diepten zijn nog niet allemaal onderzocht, maar de oorsprong van de vulkanische grotten van As-Suwayda gaan terug tot het einde van het Midden-paleolithicum (circa 40.000 jaar geleden). De oudste vulkanische rotsformaties in het gebied, meestal zwarte basaltformaties, gaan terug tot het Plioceen (5,3 tot 2,6 miljoen jaar geleden) en zelfs het Mioceen (23 tot 5,3 miljoen jaar geleden).

vlinder: Zie ook en de reactie's bij:

http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Pijpen-op-de-maan/

Kijk: film The young age of the earth.
Scientific Enigma The holly bible

http://www.halos.com/videos/index.htm

Op 20-02-2010 21:15:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden