De recent ontdekte sporen van een viervoetig dier kunnen er voor zorgen dat hoofdstuk 1 van de evolutie van gewervelde dieren herschreven moet worden. De oudste afdrukken van een gewerveld landdier werden ontdekt in plakken kalksteen in een oude steengroeve nabij Zachelmie, Polen. Ze worden gedateerd naar circa 397 miljoen jaar geleden en dat is 18 miljoen jaar eerder dan men tot hiertoe dacht dat de Tetrapoda of viervoeters als landdier evolueerden. Maar een controverse omringt de bijna 400 miljoen jaar oude voetsporen.

De steengroeve nabij Zachelmie bevindt zich in de Świętokrzyskie Mountains, ook Holy Cross Mountains genoemd, in het zuiden van Polen. Het is een bekende hotspot van een opeenvolging van marien leven uit het Midden-devoon. De formaties zijn de zuidelijke kust van wat eens het supercontinent Laurazië was dat ontstond toen het vroegere supercontinent Pangea zich splitste.

Het Zweeds-Poolse team van wetenschappers denkt dat de nieuwe Tetrapoda in een droogvallende lagune leefde en verklaart dat de nieuw ontdekte sporen uit Zachelmie de stempels dragen van een gewerveld dier dat zich vooruit duwde door gebruik te maken van armen en benen. Ze weten te vertellen dat de fossiele structuur van overgangssoorten zoals de Tiktaalik roseae en de Panderichthys zo'n wandelpatroon onmogelijk maakte.

De Zweedse en Poolse wetenschappers die de voetafdrukken van Zachelmie onderzochten rapporteren dat de dieren die ze achterlieten een voetafdruk van 26 centimeter groot hebben en zo'n 2,5 meter lang moeten geweest zijn (de meeste voetafdrukken waren zo'n 15 centimeter groot). Dit betekent dat grote vierpotige landdieren circa 12 miljoen jaar lang samenleefden met de panderichthys (ook bekend onder de naam elpistostegids), een uitgestorven kwastvinnige vis, en circa 14 miljoen jaar lang met de Tiktaalik roseae, een uitgestorven diersoort die door wetenschappers gezien wordt als de schakel tussen de vissen en de gewervelde landdieren.

Grzegorz Niedzwiedzki, een ichnofossieldeskundige (sporenfossieldeskundige) bij de universiteit van Warschau, en Per Ahlberg, een paleontoloog bij de universiteit van Uppsala in Zweden, verklaren dat de ontdekking van de voetafdrukken in Zachelmie de wezenlijke context voor toekomstig onderzoek naar de oorsprong van de Tetrapoda verandert. Maar die verklaring wordt niet door iedereen zomaar geaccepteerd.

Volgens Philippe Janvier van het National Museum of Natural History in Parijs zullen de bevindingen van het team onder zwaar weerwerk komen te liggen: "Het risico bestaat dat de sporen uit Zachelmie zich uit een natuurlijk proces vormden en de datering van de kalksteenformaties waarin de afdrukken gevonden werden waren nogal dubbelzinnig." Omdat de ontdekking in de steengroeve nabij Zachelmie niet door fossiele beenderen ondersteund wordt hebben ook paleontologen (die betrokken waren bij de ontdekking) bedenkingen over de vondst. De sporen kunnen inderdaad het resultaat van een of ander natuurlijk proces zijn.

"Er is een kleine kans dat zich iets anders achter de voetafdrukken van de Tetrapoda schuil houdt", zegt Jennifer Clack, curator van het University Museum of Zoology en paleontoloog bij de universiteit van Cambridge. Zij heeft problemen met de grootte van de (geïsoleerde) voetafdrukken: "Je zou verwachten dat het voor een veel kleiner dier gemakkelijker is om naar een gewerveld landdier te evolueren".

Ook Edward Daeschler, hoofd gewervelde dierkunde bij de Academy of Natural Sciences in Philadelphia, Pennsylvania, en lid van het team dat de Tiktaalik roseae onderzocht en beschreef, heeft bedenkingen: "De voetafdrukken van Zachelmie zijn voor mij onvoldoende bewijsmateriaal om mijn mening over de geaccepteerde evolutietheorieën van Tetrapoda te veranderen".

Maar Ahlberg blijft benadrukken dat de sporen afdrukken van een viervoetig gewerveld dier zijn: "Men kan anatomische details zien die overeenkomen met een voetafdruk, met inbegrip van de sedimenten die door een neerkomende poot werden achtergelaten. Het is totaal onmogelijk dat de afdrukken door een natuurlijk proces gevormd werden."

Het ziet er dus naar uit dat de controverse die de ontdekking van het 397 miljoen jaar oud fossiel omringt pas zal ophouden te bestaan wanneer er meer identieke afdrukken - van het dier dat in het Midden- en/of het Vroeg-devoon de sporen maakte - gevonden worden.

studentje: als iedereen zo zijn bedenkingen heeft, heb ik ook zo mijn bedenkingen.
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 08-01-2010 17:22:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.:
studentje:

als iedereen zo zijn bedenkingen heeft, heb ik ook zo mijn bedenkingen.

ik had niet anders verwacht

wel een heel erg lang verhaal om gewoon te zeggen dat ze een landdier hebben gevonden wat of te groot is voor zijn leeftijd, of te oud is voor zijn grootte...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 09-01-2010 17:16:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder:
Your inner fish. Tiktaalik roseac. Prepare yourself.
2010.
The Univercity of Chicago. Biological Science. Harvard University.
Neil Shuban is een wetenschapper en heeft een boek geschreven Your inner fish. Het is een boek die je voor altijd zal veranderen omdat je dan kunt begrijpen wat het betekent om mens te zijn.

Een baanbrekende ontdekking van Shuban was anderhalf jaar geleden, een vis met ellebogen en een hals, het was de lange evolutionaire gezochte "missink link" tussen schepselen van de zee en de landbewoners. Het was een reis naar de 3.5 miljard jaar geschiedenis van het menselijk lichaam. Waarom kijken we op de manier zoals we dat doen? Wat heeft de menselijke hand gemeen
met de vleugel van een vlieg? In your inner fish vertelt Neil Shuban het verhaal van de evolutie van het menselijk lichaam terug in
miljoenen jaren, lang voordat de eerste wezens de aarde bewandelden. Shuban laat ons zien door het onderzoek van fossielen en DNA dat onze handen lijken te zijn gevormd als visvinnen, ons hoofd is georganiseerd zoals die van een reeds lang uitgestorven vis en als we naar grote delen van ons gnoom kijken hebben ze dezelfde functie als die van wormen en bacterieen. Om een beter inzicht in de interne werking van ons lichaam op te sporen en de oorzaak van veel van de meest voorkomende ziekten van vandaag te kunnen begrijpen zullen we ons moeten verdiepen in de wormen, vliegen en zelfs in de vis.

Bovenin als U de link opent: History - Discovery - Expedition -
Galleries. Video's. Alle filmpjes zijn belangrijk voor het vormen van het juiste inzicht in de huidige wetenschappelijke ontwikkelingen.
Video 1. Finding Tiktaalik 2010.
Filmpje Jimmy Clark. De beweeglijkheid is te zien in de lichamen
van mensen en dieren.
Video 2. Bringing Tiktaalik home 2010.
Prof. David B. Brownlee. University of Pennsylvania.
Begrijpen en leren te kijken.

http://tiktaalik.uchicago.edu/video.html

Op 24-03-2010 22:57:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Snadert: @vlinder
Super interessant verhaal. Ik heb Your Inner Fish onmiddellijk besteld bij Bol.com....
Op 25-03-2010 14:03:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden