Een prehistorisch monument dat door de getijden op het strand van Norfolk werd blootgelegd zal na 11 jaar eindelijk weer compleet zijn. Al sinds de ontdekking van Seahenge in Holme-next-the-Sea - begin 1999 - bestuderen en conserveren archeologen en wetenschappers de houten cirkel. Toen archeologen beslisten om de 55 eiken stompen - die Seahenge zijn cirkelvorm geven - uit te graven werden ze spreekwoordelijk bedolven onder de protesten. Maar de 4.000 jaar oude structuur wierp een nieuw licht op hoe onze voorouders leefden en uit de analyse bleek dat de mensen uit de bronstijd meer geavanceerd waren dan gedacht.

Experts deden er bijna 10 jaar over om de 55 eikenhouten stompen te drogen en te behandelen met een speciale was. Het conserveren van de grote centrale stomp - een omgekeerd geplaatste boomstronk van 167 jaar oud, die mogelijk als altaar diende - nam nog eens twee jaar in beslag. Nu zijn de maritieme archeologen van het Mary Rose Trust (Portsmouth) bijna klaar om de grote stronk in het midden van de 6 bij 7 meter brede cirkelvorm te positioneren. De plaats van het gebeuren, het Lynn Museum, zal daarom vanaf eind januari 2010 zijn deuren voor vier maanden sluiten.

Archeologen bij Flag Fen (Peterborough) dateerden dendrochronologisch het kappen van de boomstammen naar de lente/zomer van 2049 voor Christus. Uit de achtergebleven sporen van bijlen in het hout blijkt dat metalen gebruiksvoorwerpen meer gebruikelijk waren dan eerder gedacht. Uit het aantal mensen dat betrokken was bij de bouw van de houten cirkel blijkt dat de gemeenschap ook meer georganiseerd was dan vroeger gedacht.

Voor welk doel onze voorvaderen Seahenge bouwden blijft nog steeds een mysterie. Hoewel sommigen wel hun eigen visie hebben, zoals blijkt uit onderstaand plaatje.


(Rad om zware lasten te verslepen?)

hp: Wat zijn we ook arrogant ik citeer "en uit de analyse bleek dat de mensen uit de bronstijd meer geavanceerd waren dan gedacht
". Ze zijn niet meer geavanceerd maar wij zijn te laatdunkend! Hoe dan ook, stel je voor 500 jaar later vind "men" slingers en gaat daartoe allerlij vreemde theorieen uiteen zetten. Ja waarom hangen we eigenlijk slingers op, zonder reden eigenlijk! Ja we vieren iets maar die slingers hangen we -zonder nadenken- op. Zo werkt de mens! Ik zie een cirkel van niet perfecte eikenstammen, waren er geen perfecte bij, tuurlijk wel. Misschien een stoelendans voor fakirs?
Op 26-01-2010 17:00:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
hp: sorry vindt met dt gebeurdt niedt weer
Op 26-01-2010 17:01:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : eigelijk wilden ze een vierkant maken
dus zo geavanceerd waren ze niet
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 26-01-2010 21:41:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden