Voor ik begin uit te leggen wat de titel inhoudt is een waarschuwing op z’n plaats. De beschreven techniek is dermate simpel en krachtig dat deze serieuze schade kan toebrengen aan de organisatie of de persoon waartegen deze methode wordt gebruikt. Het uitproberen van de techniek wordt dan ook hard afgeraden door mij (ook al hoop ik stiekem dat je als lezer deze waarschuwing naast je neerlegt en het lekker toch uitgeprobeert. Ik wacht nog steeds op de dag dat ik in de krant lees dat in een bepaald bedrijf of schoolinstituut het vouwen van origami konijntjes verboden is geworden nadat het hele gebouw er mee overspoeld was).

Maar ik herhaal: het lezen van dit artikel en het uitproberen van de beschreven techniek is geheel op eigen risico!

Het verhaal achter de techniek

Deze techniek vond ik bij toeval een tijdje terug op het werk. Mijn collega/neef was een dagje vrij en ik verveelde me nogal. We hadden op het werk altijd een stapel van die vierkante papiertjes staan om aantekeningen op te maken en ik besloot maar wat te gaan vouwen. Omdat het zo rustig was in de winkel waar ik werkte had ik voor ik het wist al bijna 50 konijntjes gevouwen.

Deze konijntjes verspreidde ik vervolgens onbewust (kuch) door de hele winkel. Uiteindelijk lag er achter de toonbank in echt elk vakje, laatje, kastje en doosje steeds één konijntje. Verder lagen er nog een paar in de vitrines en tussen de broeken en schoenen verdeeld doorheen de winkel.

Toen mijn neef de volgende dag op zijn werk arriveerde kwam hij overal waar hij keek de konijntjes tegen. Uiteindelijk is hij ze drie volle weken lang elke dag wel ergens tegengekomen. Maar wat was het effect?

Ik besloot me even koest te houden en na een paar weken weer eens een gokje te wagen en een nieuw konijntje te vouwen. Zodra mijn neef deze zag gooide hij ze ogenblikkelijk in de prullenbak en verzocht me dit niet weer te doen. Een paar weken later vond mijn neef een konijntje in zijn auto (die ik per ongeluk ‘kuch’ had laten vallen daar) en een week later vond hij er één in zijn tas. Op dat moment begon er iets te knappen.

Toen ik de volgende dag rustig een konijntje aan het vouwen was en mijn neef dit zag flipte hij direct: hij stormde op me af, pakte het konijntje af, verscheurde dit alvorens hij het op de grond smeet en begon erop te springen. Dit zei mij wel genoeg. Wat als een onschuldige grap was begonnen bleek een uiterst effectieve manier te zijn om iemand helemaal gek te krijgen, en dit met een simpel origami konijntje.

Hoe is dit afgelopen? Ik besloot nog een laatste experiment te doen door na me een paar maanden koest te hebben gehouden nog één laatste konijntje in te zetten. Deze had ik aan de ene kant van de tekst ‘guess who?’ en aan de andere kant van de tekst ‘I’m back’ voorzien.

Mijn neef had het niet meer van de zenuwen en ik niet meer van het lachen. Omdat ik niks tegen mijn neef heb, heb ik hem toen natuurlijk mijn excuses maar aangeboden en beloofd op te houden. Hij was alleen onbedoeld het proefkonijn geworden.

De implicaties

Oké, we hebben het verhaal achter de techniek gehoord en we hebben de reactie gezien, maar wat moeten we hier nou mee? Het politiek correcte antwoord zou natuurlijk zijn ‘niks’; dit verhaal is natuurlijk puur ter amusement geschreven, maar even ter gedachtenexperiment zouden we voor de grap (niet dat ik iemand ook maar op rare ideeën wil brengen, hoor) eens kunnen kijken wat we uit het voorgaand voorbeeld kunnen leren.

Stel je eens voor: je zit opgescheept met een werkgever die je het leven zuur maakt; of je zit op school en één van de leraren is echt een vreselijk irritant mens, en je zint op wraak…

Stel je nou eens voor dat je geheel ongezien eens het kantoor van je baas in sluipt, of het vaste lokaal van die o zó irritante leraar en je toevallig je zakken vol origamikonijntjes hebt zitten. En je heel subtiel ergens waar de persoon in kwestie dit zeker tegenkomt één enkel konijntje neerlegt. Waarschijnlijk valt het wel op, maar er zullen nog geen alarmbellen gaan rinkelen bij deze persoon. Stel je voor dat je een dag of twee later weer ergens een origami konijntje dropt op een plek waar dit zeker gezien wordt, maar deze keer hou je het niet bij die ene maar je legt er meteen twee of drie neer, verspreid over het kantoor/lokaal. En je dit eens langzaam opbouwt tot het punt dat je eens een konijntje in het koffertje of tas van je leraar/baas doet zodat deze zelfs thuis de origamikonijntjes tegenkomt, en je hiermee doorgaat (geheel onopgemerkt) tot het punt dat de hele wereld van het slachtoffer bezaaid is met origami konijntjes.

Wat zou dat mentaal met de persoon waartegen deze methode wordt gebruikt teweeg brengen? Waarschijnlijk leidt dit tot een burn-out, overspannenheid of uiteindelijk tot een volledig doorgedraaide psyche. Niet dat je dit wilt natuurlijk, ook al is het wel voordelig dat je nu van ze verlost bent nu ze thuis in de ziektewet zitten of ontslag hebben genomen omdat ze het niet meer aan konden.

Het is bij de hiervoor beschreven techniek belangrijk dat je niet betrapt wordt op het vouwen en neerleggen van de konijntjes. Juist als het slachtoffer niet weet waar al die konijntjes toch vandaan komen is het effect het grootst. Wil je echter al een lange tijd eigenlijk ontslagen worden zorg dan dat je betrapt word op het moment dat je baas bijna flipt.

Ontslagen willen worden?

Dit klinkt nogal raar misschien maar het kan voorkomen dat je al tijden naar een manier zoekt om ontslagen te worden. Misschien heb je al een aanbieding gekregen voor een andere functie bij een ander bedrijf maar kom je niet onder je contract uit waar je nog vijf jaar aan vast zit. Of heb je het helemaal gehad met je werk en ben je financieel wel beter uit als je ontslagen wordt dan als je zelf ontslag zou nemen in verband met je nog lopende contract waar je werkgever eigenlijk niet onderuit kan. Nogmaals: ik probeer niemand op rare ideeën te brengen; dit is slechts een gedachte- experiment en wat je met de informatie doet is jouw eigen zaak.

Andere toepassingen

We filosoferen even verder. Stel je voor: je hebt niet iemand wie je per se gek wilt maken en niemand wie je gericht door wilt laten draaien. Is er dan nog een andere toepassing van de origamikonijntjes strategie? Is er misschien een wat onschuldigere manier om hier lol aan te beleven?

Een school of organisatie platleggen

Stel je eens voor dat je met een paar mensen op school of op je werk afspreekt om allemaal onder het werk/de les wat origamikonijntjes te vouwen en deze onopgemerkt door het hele gebouw neer te leggen. Gezien het vouwen van een konijntje niet meer dan 15 seconden duurt zodra je het wat vaker hebt gedaan zit je zo op 50 konijntjes per persoon per dag. Stel je eens voor dat je begint met tien mensen. Je zit dan zomaar op 500 konijntjes per dag die je door de hele school/organisatie kunt verspreiden. Zorg dat niemand buiten die tien mensen ervan afweet en kijk verbaasd op wanneer iemand je op één van de rondslingerende konijntjes wijst. Stel je voor dat ieder ‘lid’ in het groepje elke week twee andere mensen leert hoe je een origami konijntje vouwt en deze overhaalt mee te doen.

Uitgaand van een werk-/schoolweek van vijf dagen zal de organisatie/school de eerste week overspoeld worden door vijf keer 500 is 2.500 konijntjes. Als ieder lid elke week twee nieuwe leden werft zullen er de tweede week al dertig mensen konijntjes vouwen, wat neerkomt op dertig keer 50 konijntjes per dag. Maal vijf dagen is 7.500 konijntjes die deze specifieke week het gebouw overspoelen. De derde week dal de school overspoeld worden door maar liefst 90 mensen keer 50 konijntjes keer 5 dagen is 22.500 origamikonijntjes. Zie je waar dit heengaat?

Uiteindelijk zal de school of het bedrijf actie moeten ondernemen om deze plaag de kop in te drukken door bijvoorbeeld de konijntjes te verbieden, hoewel het te gemakkelijk is deze stiekem te vouwen zodat ondergronds verzet altijd door zal kunnen blijven gaan. Als je hier maar lang genoeg mee doorgaat kun je uiteindelijk de hele organisatie/school hiermee stilleggen.

In tijden van bezetting 

Ook is deze techniek toe te passen in tijden van bezetting. Stel je eens voor dat je land bezet wordt en de bezetter bedolven wordt onder deze origamikonijnen plaag. Omdat ze onmogelijk iets aan het probleem kunnen doen, en het ondergrondse verzet dus vrij spel heeft, zal het uiteindelijk de bezetter mentaal breken. Er is dan geen andere optie meer mogelijk dan of gek worden terwijl je het land blijft bezetten, of je terugtrekken om je geestelijke gezondheid te handhaven.

Dit laatste voorbeeld is er dan ook één die ik wel aanraad om te gebruiken op het moment dat dit nodig is. Vergeet bloederige dood- en verderfzaaiende wapens en neem het kleine vierkante papiertje in de hand tegen de vijand.

Radiation: Vreemde konijnen. Lijken meer op vissen met een helm op.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 31-01-2010 8:58:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: En nu maar hopen dat een paar ambtenaren dit idee overnemen.
Fight the powers that be met knijnen van origami!!!
Cannot kill the Battery!!!
Op 31-01-2010 9:22:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cynditjuh: GE-WEL-DIG!! Briljant gewoon!
....of niet
Op 31-01-2010 11:23:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rob: Klinkt uiteindelijk als een pyramidespel met de ultieme winst het ineenstorten van iedere machtsstructuur.
Op 31-01-2010 11:32:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan:

(bericht gewijzigd op 31-1-2010 11:40:27)
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 31-01-2010 11:39:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!:

Dit is instructie van het origami konijntje waar in de tekst naar gerefereerd wordt. Het is de simpele variant die je uit een klein vierkant velletje vouwt.
Op 31-01-2010 0:28:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: geniaal!
United as one. Divided by zero.
Op 31-01-2010 14:23:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jsponsebob8: Lachen ^^
Op 31-01-2010 15:26:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vVieria: ik vind dit eerder een leuk multi level structuur waarmee je een pyramide machtsstructuur omver werpt .

rob:

Klinkt uiteindelijk als een pyramidespel met de ultieme winst het ineenstorten van iedere machtsstructuur.

Op 31-01-2010 19:06:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wetensap: Follow the white rabbit.
 ^^
 ()()
(    )

(bericht gewijzigd op 1-2-2010 10:05:54)
Op 01-02-2010 10:01:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Paco: Geinig! Iets soortgelijks, ooit van een grappige oom geleerd, maar ik weet niet meer hoe je het precies maakte, met een zilverpapiertje uit een pakje sigaretten en een vloeipapiertje. Het vloeipapiertje maak je vochtig met spuug tot een vochtig papier-maché en je plakt dit aan een soort staafje dat je van het zilverpapiertje maakt. Dan als niemand kijkt gooi je het omhoog en het blijft voor eeuwig aan het plafond zitten. Het wordt pas veel later opgemerkt (of niet).
Op 01-02-2010 20:17:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ Paco

Dat is ook leuk!
Zo leer je nog eens wat.

GW, hoogst educatief!!!
Cannot kill the Battery!!!
Op 02-02-2010 6:47:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Nick: Geniaal !!

Weer iemand toevallig of die witte papiertjes gerecycled zijn ?

Anders vind ik het zo'n verspilling van kostbare grondstoffen : )
Op 03-02-2010 2:12:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: je kunt gebruikte papiertjes gebruiken, die je anders weg zou gooien
Op 03-02-2010 20:39:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Pizza!:

je kunt gebruikte papiertjes gebruiken, die je anders weg zou gooien

Of na gebruik het konijntje weer openvouwen en er een notitie op maken.
Is it electrickery?
Op 03-02-2010 20:42:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: konijntjes gebruiken om berichten achter te laten, konijntje in de koelkast met de tekst erop 'melk halen!'. Of als visite kaartje gebruiken, je naam en telefoon nummer erop schrijven en aan iemand geven als je iemand van het andere geslacht ziet die je wel ziet zitten. Hij of zij kijkt vast verbaast op en origineel is het wel
Op 03-02-2010 21:34:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Is sex met origamikonijntjes straks ook strafbaar?
Is it electrickery?
Op 03-02-2010 23:03:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: Mocht de techniek beschreven in dit artikel op grote schaal worden toegepast dan zal eerder het origami konijntje zelf verboden worden
Op 04-02-2010 0:31:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lupad: Te Chill, I'm gonna try... Gnignigni...
Zometeen gaat mijn school te onder aan de wraak van de origami konijnen (geen idee waar ze wraak op nemen, misschien hebben we hun bos gejat...)
There is no magic, only oranges
Op 29-09-2010 21:04:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Lupad:

Te Chill, I'm gonna try... Gnignigni...
Zometeen gaat mijn school te onder aan de wraak van de origami konijnen (geen idee waar ze wraak op nemen, misschien hebben we hun bos gejat...)

Ik zou zeggen: start het offensief!
En foto's wil ik zien, als bewijs...
Cannot kill the Battery!!!
Op 29-09-2010 21:09:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lupad:
Marsepars:

Lupad:

Te Chill, I'm gonna try... Gnignigni...
Zometeen gaat mijn school te onder aan de wraak van de origami konijnen (geen idee waar ze wraak op nemen, misschien hebben we hun bos gejat...)

Ik zou zeggen: start het offensief!
En foto's wil ik zien, als bewijs...


Ik heb mijn leger al bijeen geroepen, nu de wapens (konijnen) nog...
There is no magic, only oranges
Op 29-09-2010 21:37:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!:
Lupad:

Marsepars:

Lupad:

Te Chill, I'm gonna try... Gnignigni...
Zometeen gaat mijn school te onder aan de wraak van de origami konijnen (geen idee waar ze wraak op nemen, misschien hebben we hun bos gejat...)

Ik zou zeggen: start het offensief!
En foto's wil ik zien, als bewijs...


Ik heb mijn leger al bijeen geroepen, nu de wapens (konijnen) nog...


Ik zou die foto's ook graag zien. Of als je het goed aanpakt de nieuwsuitzending waarin over de plotselinge plaag wordt bericht.
Op 30-09-2010 22:32:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bramsan: Kyosaki! dank voor de tip en de lach!
Op 01-10-2010 0:17:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Lupad:

Marsepars:

Lupad:

Te Chill, I'm gonna try... Gnignigni...
Zometeen gaat mijn school te onder aan de wraak van de origami konijnen (geen idee waar ze wraak op nemen, misschien hebben we hun bos gejat...)

Ik zou zeggen: start het offensief!
En foto's wil ik zien, als bewijs...


Ik heb mijn leger al bijeen geroepen, nu de wapens (konijnen) nog...


Cannot kill the Battery!!!
Op 01-10-2010 18:01:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Zucht:

"We're all mad here."
Op 01-10-2010 18:08:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ceedee: Ook is deze techniek toe te passen in tijden van bezetting. Stel je eens voor dat je land bezet wordt en de bezetter bedolven wordt onder deze origamikonijnen plaag. Omdat ze onmogelijk iets aan het probleem kunnen doen, en het ondergrondse verzet dus vrij spel heeft, zal het uiteindelijk de bezetter mentaal breken. Er is dan geen andere optie meer mogelijk dan of gek worden terwijl je het land blijft bezetten, of je terugtrekken om je geestelijke gezondheid te handhaven.

Eventjes een Afghaan mailen...

...en nu afwachten.
Op 01-10-2010 18:22:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Cheshire Cat:

Zucht:Hahahahahaaaa!!!
Cannot kill the Battery!!!
Op 01-10-2010 18:31:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Marsepars:

Cheshire Cat:

Zucht:Hahahahahaaaa!!!

Dubbele zucht.
"We're all mad here."
Op 01-10-2010 18:32:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Cheshire Cat:

Marsepars:

Cheshire Cat:

Zucht:Hahahahahaaaa!!!

Dubbele zucht.

Cannot kill the Battery!!!
Op 01-10-2010 18:34:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: Dit verhaal ken ik al van een hele tijd terug. Wat me toen aan het denken zette was het feit dat je wel de goede maat papiertjes bij de hand moet hebben en daardoor jezelf kunt verraden. Dan gaat het verhaal dus nooit lang duren lijkt me.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 02-10-2010 0:19:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden