In Peru heeft men een 1500-jaar oude mummie gevonden in een piramide die Huaca Cao Viejo wordt genoemd. De tattoeages van de bijzonder goed geconserveerde vrouw verrijken de weinige kennis over de Moche-cultuur uit de Andes. Vermoed wordt dat de 25-jarige vrouw stierf tijdens het bevallen. De hoeveelheid juwelen en wapens verbaasde de archeologen.

De mummie gaat reeds door het leven als The lady of Cao, ofwel De dame van Cao. Ze is de eerst Moche-leidster die men tot nu toe heeft gevonden. Voorheen dachten onderzoekers dat alleen de mannen in aanmerking kwamen om leider te worden. Men baseerde dit op een klein aantal potscherven, afbeeldingen van menselijke offers en de zeer bekende piramides die het volk heeft gebouwd.

De vrouw werd gevonden met twee ceremoniele oorlogsknuppels en 23 stokken waarmee speren met kracht kunnen worden weggegooid. Archeologen staan voor een nieuw raadsel want tot op heden kwamen deze accessoires alleen voor in graven van mannelijke krijgers.
Naast haspels bestemd voor katoenspinnerij werden onder andere gouden naalden en met edelstenen versierde staven gevonden. 

In hetzelfde graf trof men nog drie mummies aan. Eén daarvan was een tienermeisje die vermoedelijk gewurgd was als offer voor de Moche-leidster. Die mummies zijn momenteel nog niet ontdaan van hun windsels, onderzoekers zijn nog volop bezig. Er staat een DNA-test gepland om te kijken of de mummies onderling verwant zijn. Tot op heden wordt aangenomen dat het slaven betreft.

De Moche zijn de vermoedelijke bouwers van de Piramide van de Zon en de Piramide van de Maan, waar je in dit blog over Teotihuacan meer over kunt lezen. Deze vondst laat vermoeden dat de volkeren onderling trouwden om zo het grondgebied te vergroten, in dit geval tussen twee valleien.

Het volk kende geen geschreven taal maar de restanten en afbeeldingen verhalen over hun visserij, de jaagppartijen, krijgersgevechten, straf- en rechtmaatregelen, sexuele fascinaties en mysterieuze ceremonieen.

De piramide waarin de mummie werd gevonden noemt Huaca Cao Viejo. Huaca is een ander woord voor tempel of piramide. In El Brujo, dat is het gebied waarin The lady of Cao is gevonden, staan in totaal drie Huaca's. Meer over het archeologisch project lees je op de website van de onderzoekers.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden