De in december 2009 ontdekte lavagrot van 3 kilometer diep in Syrië spreekt natuurlijk tot de verbeelding. Maar wat heb je er aan als je ze niet kan bezoeken of als er geen indrukwekkend beeldmateriaal voorhanden is? Daarom hebben we voor iedereen een lavagrot in de aanbieding die je wél kan toeristen en waarvan wél indrukwekkende plaatjes beschikbaar zijn: Fingal's Cave op het eiland Staffa, Schotland. Alleen... moet je met wat kleiner tevreden zijn.

Het eiland Staffa ligt aan de westkust van Schotland en behoort tot de Binnen-Hebriden die zich ten zuidoosten van de Buiten-Hebriden bevinden. De naam Staffa is van oorsprong Noors (Vikings) en betekent 'kolomeiland' of 'pilaareiland'. Net als de Giant's Causeway aan de noord-oostkust van Noord-Ierland (Bushmills) - die uit zo'n 40.000 basaltzuilen bestaat - herbergt het onbewoonde eilandje van amper 600 bij 200 meter zeshoekige basaltkolommen. Staffa is echter meer bekend voor zijn basaltgrotten, waaronder Fingal's Cave. De grot heeft zijn naam te danken aan de hoofdrol spelende held uit het epos 'Fingal, an Ancient Epic Poem' van de Schotse dichterhistoricus James Macpherson uit 1762.

Het fascinerende patroon van hexagonale zuilen is het resultaat van kristallisatie door versnelde afkoeling van lava, zo'n 62 tot 65 miljoen jaar geleden. Meestal gebeurt dit wanneer vloeibare lava plotseling in contact komt met water, zoals zich de dag van vandaag voordoet in Hawaï. De snelle afkoeling van hete lava veroorzaakt dan soms speciale hexagonale scheuren, zoals dat zowel bij de Giant's Causeway als Staffa het geval was.

Fingal's Cave werd in 1772 ontdekt door de natuuronderzoeker en botanicus Sir Joseph Banks, toen hij tijdens zijn expeditie naar IJsland het eilandje bezocht. De zeegrot ligt aan de zuidkant van het eiland en is 75 meter lang, 14 meter breed, 22 meter hoog en heeft bij eb een diepte (onder water) van 24 meter. In de zomermaanden kunnen toeristen met een bootje langs Staffa varen. Het kan wel gevaarlijk zijn om de grotten binnen te gaan, omdat er regelmatig stukken van de basaltzuilen afbreken en de wet van de zwaartekracht gehoorzamen.

Componist Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy bezocht in 1829 Fingal's Cave en schreef, geïnspireerd door de bizarre echo's in de grot, 'Die Hebriden' (De Hebriden, Fingal's Grot, ouverture Op. 26). Door de ouverture van Mendelssohn werd Fingal's Cave populair als toeristische bestemming.

Nog een paar negentiende-eeuwse beroemdheden die Fingal's Cave bezochten zijn onder andere de Franse schrijver Jules Verne, de Engelse dichter William Wordsworth, Koningin Victoria en Joseph Mallord William Turner, een Engelse romantische kunstschilder die in 1832 Staffa, Fingal's Cave schilderde (Yale Center for British Art, New Haven).


(Fingal's Cave, schilderij van Joseph Mallord William Turner)

3.14po: Mooi stuk natuur
United as one. Divided by zero.
Op 30-01-2010 13:53:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
r55:
3.14po:

Mooi stuk natuur

Ook mooi muziekstuk, leuk dat ik nu, na jaren, de betekenis van het muziekstuk weet.
Op 30-01-2010 16:16:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden