In de voorbije jaren hebben experimenten in laboratoria uitgewezen dat sommige zaken zich - zonder Albert Einstein's relativiteitstheorie te verkrachten - sneller dan licht lijken te verplaatsen. Astrofysici, onder leiding van Frederick Jenet van de Universiteit van Texas, hebben nu een levensecht voorbeeld van 'sneller dan licht' gezien in de vorm van radiopulsen van pulsar PSR B1937+21 die zich in het onopvallende sterrenbeeld Vosje - op zo'n 10.000 lichtjaren van de aarde - bevindt. Met de Arecibo radiotelescoop in Puerto Rico ontdekten ze dat radiopulsen uit het centrum van de pulsar sneller arriveerden dan normaal en zich dus sneller dan licht lijken te verplaatsen.

Bij superluminaal of 'sneller dan licht' wordt de snelheid geassocieerd met een abnormale dispersie, een proces waarbij de brekingsindex van een medium toeneemt met de golflengte van het licht dat er doorheen gaat. Als een lichtpuls - die bestaat uit een reeks lichtgolven van verschillende golflengten - door zo'n medium heen gaat dan kan de reekssnelheid van de puls toenemen naar een snelheid die groter is dan gelijk welke golflengte binnen de puls, maar de energie van de puls blijft zich met lichtsnelheid verplaatsen. Dat betekent dat de informatie in overeenkomst met de relativiteitstheorie van Einstein wordt overgebracht.

Een pulsar is een snel ronddraaiende neutronenster die elektromagnetische straling uitzendt in de vorm van snelle pulsen. Je kunt de stralingspulsen het best vergelijken met de reguliere intervallen van het licht van een vuurtoren. De stralingspulsen kunnen tijdens hun reis door een interstellair medium (alle interstellaire materie en energie - interstellair stralingsveld - die zich tussen de sterren in een sterrenstelsel bevindt) door verschillende factoren beïnvloed worden.

Zo kan onder andere bij het doorkruisen van een magnetisch veld de polarisatie wijzigen, kunnen ze bij het ontmoeten van vrije elektronen zich verspreiden en kunnen ze geabsorbeerd worden door neutrale waterstofwolken. Het team van Jenet denkt dat de pulsen ook door abnormale dispersie beïnvloed worden.

Volgens het team reisden de radiopulsen van PSR B1937+21 doorheen een neutrale waterstofwolk. Dat veroorzaakte een abnormale dispersie die resulteerde in een 'sneller dan licht' reekssnelheid van de puls. En pulsen waarvan de frequenties de resonantiefrequentie benaderen arriveerden eerder. De wetenschappers van de universiteit van Texas denken dat de pulsen sneller dan licht lijken te reizen door een interactie tussen de tijdschalen in de puls en de tijdschalen in het interstellair medium.


Marsepars: 'Engage maximum warp, Mr. Paris' wil dus zeggen 'zet de radio even wat harder'?
Cannot kill the Battery!!!
Op 02-02-2010 0:35:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Pittige kost maar wel boeiend.
Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 02-02-2010 15:43:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wetensap: lol @ marsepars
Op 02-02-2010 16:10:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje: Is de snelheid van het licht een constante?
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 02-02-2010 18:13:46 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dzyan: En ik maar denken dat de formules van Einstein alleen het reizen met de lichtsnelheid verbieden. Daarboven is geen enkel probleem!

Uitsluitend OP de lichtsnelheid laten die formules door 0 (nul) delen en dat mag niet. De rest is gewoon imaginaire wiskunde en iedere meet- en regel techneut weet dat je op heel reële uitkomsten kunt komen met de wortel uit -1

Dus de reis wordt wat saai, of moeilijk te begrijpen, maar de aankomst is geen probleem.

@studentje: Nee! per kleur is die anders en in water is het anders dan in glas, dan in vacuüm, dan in etc. En er zijn nog een paar trucjes uit te halen zoals hierboven.
Op 02-02-2010 20:12:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kelder: Het kan aan mij liggen , maar op Mars kennen ze mijn platen collectie al hoor!?
Op 02-02-2010 20:57:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: @studentje
@Dzyan
De kleur maakt geen verschil voor de snelheid, het verschil is de golflengte welke de kleur bepaald, dus frequentie van het foton.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Kleur
Mocht het foton een andere frequentie hebben dan de voor de kleuren gebruikelijke golflengtes dan krijg je andere straling, variërend van extreem lage frequenties golven tot gamma-straling.

Zoals Dzyan wel aangeeft is het medium waardoor licht reist wel van belang voor de snelheid. In een vacuüm reist het het snelst tot 299.792.458 m/s (bijna 300.000 kilometer per seconde) en iets lagere snelheden door onze atmosfeer, glas, water, of andere lichtdoorlatende substanties, hoewel bepaalde type stralingen ook gewoon door niet lichtdoorlatende materialen komen(bijvoorbeeld in kerncentrales moeten juiste wanden gemaakt worden om de vrijgekomen gamma-straling tegen te kunnen houden). Deze lagere snelheid geldt in het algemeen voor het foton met welke golflengte dan ook, dus niet alleen voor licht, maar ook voor de extreem lage frequenties golven tot gamma-straling.
(bericht gewijzigd op 3-2-2010 1:52:08)
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 03-02-2010 1:50:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden