De oorzaak en oplossing van nagenoeg alle problemen zijn mensen. In het eerste geval door de groei van het aantal mensen en in het andere geval door de krimp. Minder mensen betekent domweg minder druk op de natuurlijke hulpbronnen en minder vervuiling en andere overlast. Maar minder mensen betekent ook minder economische groei. In de landen waar bevolkingsgroei gemeten wordt is bijna overal een dalende trend te zien. In welvarende landen zoals Nederland komt daar het relatief kortstondig probleem van de vergrijzing bij. De gemeenten Urk en Staphorst proberen wat tegen de bevolkingskrimp te doen met respectievelijk gemiddeld 3,0 en 2,7 kinderen per vrouw. Maar gemeenten zoals Maastricht en Groningen (resp. 1,3 en 1,4 kinderen per vrouw) blijven zwaar achter. Wie gaat onze economie redden en wie gaat voor onze ouwen van dagen zorgen?

te veel of te weinig

In Zuid Korea zet een gemiddelde vrouw 1,19 kinderen op de wereld. Dat is te weinig volgens de machthebbers. En dus heeft de Zuid-Koreaanse minister van Volksgezondheid bedacht om één keer per maand het licht op het ministerie vroegtijdig uit te doen om vervolgens de werknemers aan te moedigen naar huis te gaan en kinderen te maken. Bron

In Rusland zien sommigen ook met angst en beven de terugval in de bevolkingsgroei aan. Kende men in 1991 nog 148 miljoen Russen, nu is dat aantal nog maar 142 miljoen. Reden voor de ultranationalist Vladimir Zjirinovski om een paar maatregelen voor te stellen. Zo moeten mannen het recht krijgen om met twee vrouwen te trouwen en krijgen vrouwen bij een geboorte een bonus van 100.000 roebel. Bron

In Nederland vertrouwen we meer op Turkse en Marokkaanse vrouwen die samen met de vrouwen uit de 'Bible Belt' topproductenten van nieuwe mensjes zijn. Bron

In 1999 bedroeg de bevolkingsgroei in Europa 2,6 per 1000 inwoners. In Spanje was dat 0,90 per 1000 inwoners. Men verwacht dat er in 2050 van de huidige 40 miljoen Spanjaarden nu er nog maar 30 miljoen zullen overblijven. Bedenk daarbij dat de gemiddelde leeftijd van die Spanjaarden dan 54,3 jaar is en je begrijpt de zorg van regeringen. Bron

In Europa bracht in 2006 een gemiddelde vrouw 1,5 kinderen voor. Maar om iedere huidige Europeaan te vervangen zou dat cijfer op gemiddeld 2,1 moeten liggen. Ook in de toekomst gaan we dat cijfer volgens de verwachtingen niet halen. De EU denkt dat in 2030 een gemiddelde Europese vrouw 1,6 kinderen zal voortbrengen. Bron

...De exponentiële groei begint af te vlakken op het moment dat het draagkrachtniveau wordt bereikt. Als menselijk voorbeeld wijst Reumer bijvoorbeeld naar de historie van Paaseiland. De eerste mensen die ooit voet op het weelderige Paaseiland wisten te zetten, troffen een mooi bebost eiland aan. Een onverstoorde habitat die kansen bood aan de mens. Het aantal mensen begon gestaag te groeien en dankzij de bomen konden ze huizen en boten bouwen en vuur maken. Het bevolkingsaantal steeg exponentieel tot het draagkrachtniveau (aantal beschikbare bomen) werd bereikt. Toen de bomen op waren ging het snel bergafwaarts en begon men op het kale eiland bij gebrek aan beter ook elkaar op te eten, wat het proces versnelde. Op de top bedroeg het aantal inwoners van Paaseiland ongeveer 10.000, maar toen Roggeveen het eiland in 1722 (her)ontdekte waren er nog slechts 2.000 mensen op het kaalgeslagen eiland over. Meer lezen hier.

Dat de bevolking krimpt is één ding maar dat er steeds meer bejaarden overblijven is een ander probleem. Of netter gezegd: de verhouding tussen economische activiteiten en economische inactiviteiten is geheel weg. Het valt dus te verwachten dat er nieuwe en misschien wel radicale (draconische?) maatregelen gaan worden genomen.

Misschien zal het thema euthanasie weer in de belangstelling komen om ervoor te zorgen dat het aantal zorgafhankelijke mensen gelijke tred houdt met de minimale bevolkingsaanwas. Of misschien gaan we nog meer mensen importeren uit verre vreemde oorden. Of misschien zal men een religie of staatsdoctrine bevorderen om het "gaat heen en vermenigvuldig u" dwingend op te leggen. Misschien verhoogt men de ooit eens door Hitler ingevoerde kinderbijslag wel of komen er speciale 'verzorgingskampen' voor ouderen. Dat er grote veranderingen komen is zeker. De wetten van de heilige economie schrijven ons nu eenmaal voor te moeten blijven groeien.

Wat denkt u?

Ganzfeld: Toevallig zag ik gisteren een stukje op TV van de Beagle waarin diverse wetenschappers zich uit lieten over de komende oorlogen over schoon drinkwater die zich binnen 5 tot 10 jaar zullen aandienen.
Tel daar nog wat rampen, kruistochten en pandemieën, die sommigen zo rond 2012 verwachten, bij op en bijna alle demografische vraagstukken lossen zichzelf op.
Waarschijnlijk zal de vraag zo rond 2020 zijn of de overblijvers aan wederopbouw moeten gaan doen of juist een compleet andere weg inslaan.

Op 01-02-2010 8:19:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clavius: Je ziet, het lost zich allemaal vanzelf op.

Het stimuleren van bevolkingsaanwas lijkt me in Nederland een erg slecht plan. Er is simpelweg geen plek. Er dient gewoon gewacht te worden op het natuurlijk wegvallen van de 'grijze bevolkingsgroep'.
I might just be saying that to get you mad...
Op 01-02-2010 9:58:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Of het natuurlijk wegvallen van de economie waar dit domme gedrag een symptoom van is.
Op 01-02-2010 11:18:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harses: Minder economische groei???GRAAG!!!!als de bevolking maar afneemt.
7 miljard mensen............WAANZIN!!
Op 01-02-2010 15:52:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Tevens heeft de tijd al geleerd dat je geen mensen nodig hebt om economisch te 'groeien'. Je drukt gewoon spookkrediet, opgelost.. dat doen corporate banken immers al jaren.

Het is toch wel jammer dat de economie zich niet manifesteren kan als een gigantische stalen penis die zich in de economieverslaafden hun reetjes kan kruipen.
(bericht gewijzigd op 1-2-2010 16:04:54)
Op 01-02-2010 16:04:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Heilige economische groei?
Blij dat ik dan een afvallige ben geworden...
Op een gegeven moment is alles volgroeid. Waarom de economie dan niet?
Of moeten we maar steeds centjes, centjes, centjes blijven verdienen om troep te kopen die we toch niet nodig hebben om de familie en/of buren jaloers mee te maken?
Cannot kill the Battery!!!
Op 01-02-2010 16:18:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
B.A. Rabas: Dankzij die economische groei heb je de beschikking over een PC om deze site te kunnen bezoeken. Dankzij die economische groei kun je lekker op vakantie, een auto rijden, tv kijken, heb je een dak boven je hoofd, enz. enz.
Wat zijn er toch veel domme mensen.....
Ik denk, dus ik ben
Op 01-02-2010 17:03:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
wetensap: .....enz. enz. ....
zijn we massaal depresief geworden, onvruchtbaar aan het raken, volledig vervreemd van onze natuur en kunnen we zonder electriciteit/olie/voedselindustrie niet meer onszelf in leven houden.

Het is maar de vraag wanneer je beter af bent.

Op 01-02-2010 17:14:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kwast: Door onze huidige maatschappij worden we aangespoord door de propaganda om zoveel mogelijk te kopen, omdat het goed zou zijn voor de economie. Het meeste van de aankopen is rommel die we eigenlijk helemaal niet nodig hebben. Als we de democratie los laten en de politiek, subsidies, uitkeringen, patenten en belastingen afschaffen, waardoor er een vrije markt ontstaat. Dan zul je zien dat iedereen weer meer kinderen neemt om voor zijn oude dag te kunnen verzorgen. En er weer een eerlijker handel ontstaat, dan nu het geval is.
zie ook http://www.vrijspreker.nl/wp/2010/01/weg-met-de-democratie-deel-2/
Op 01-02-2010 17:54:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Ik geef een voorbeeld en begin zelf iig NOOIT aan nageslacht, dat is in deze tijden naar mijn persoonlijke mening TOTAAL ONVERANTWOORD.

De aarde is aardig overbevolkt.

Hmmmmm, laten we eens beginnen met het uit de weg ruimen van al die regeringsleiders en zakkevullers.
Lost natuurlijk niet het bevolkingsoverschot op, maar maakt het leven met zijn allen wel een stukie aangenamer
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 01-02-2010 21:29:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
harses: Ach,de natuur zal zichzelf wel een keer herstellen................
Op 01-02-2010 22:12:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Zal eens een keertje hoognodig tijd worden.
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 01-02-2010 22:16:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Girore: Hebzucht,
De grote killer van alles.

Vervelende is alleen dat iedereen,mijzelf incluis, er aan meedoet.

Ik heb een stelling, zeer controversieel maar bedoeld om na te denken en te discusieren.De stelling zegt nl. alles over economie en de gevolgen daarvan.

" De groei van het aantal files in Nederland is recht evenredig aan de emancipatie van de vrouw. "

Op 01-02-2010 22:44:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broeikul: Lijkt me ook de meest duurzame oplossing voor het fileprobleem, woningentekort, enzovoort. Nederland wordt steeds verder dichtgetimmerd met woonwijken en nutteloze kantoorparken, dus moet de rem er maar eens een keer op. Misschien dat de gemiddelde leeftijd toeneemt, maar we moeten straks toch al langer doorwerken. De gedachtengang dat er zonder bevolkingsgroei geen bloeiende economie zou kunnen zijn is kul. Iedere grote verandering wordt vandaag alleen maar omschreven, en op GW niet in het minst, als de zoveelste potentiele ramp voor de mensheid, terwijl het alleen een aanpassing van de maatschappelijke denkbeelden vergt.
Op 01-02-2010 22:49:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
B.A. Rabas:

Dankzij die economische groei heb je de beschikking over een PC om deze site te kunnen bezoeken. Dankzij die economische groei kun je lekker op vakantie, een auto rijden, tv kijken, heb je een dak boven je hoofd, enz. enz.
Wat zijn er toch veel domme mensen.....

Dat bedoelde ik niet.
Maar jij zal het vast wel beter weten...
Cannot kill the Battery!!!
Op 02-02-2010 6:41:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fumer tue: De overbevolking van de aarde is een mythe. Het is een kwalitatief probleem en geen probleem van aantallen. Met een betere verdeling van levensmiddelen en grondstoffen is alles mogelijk. Daarbij moeten de mensen geen steden gaan optrekken in onbewoonbare gebieden, naast vulkanen en dergelijke. Nu hoort men vreemde dingen als meer kinderen maken om de "economie" te redden of minder kinderen maken om het "weer" te redden. Zolang dat de mensen in dienst staan van deze gesloten politieke systemen en niet de systemen ten dienste van de mensen zullen dergelijke gedrochten de wereld vorm kunnen geven en wordt een proportionele balans tussen 'economie - het weer' nooit bereikt.

Op 02-02-2010 19:34:51 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
B.A. Rabas:

Dankzij die economische groei heb je de beschikking over een PC om deze site te kunnen bezoeken. Dankzij die economische groei kun je lekker op vakantie, een auto rijden, tv kijken, heb je een dak boven je hoofd, enz. enz.
Wat zijn er toch veel domme mensen.....

Mee eens, er zijn veel domme mensen. Door 1 kant van de disbalans aan te wijzen wordt het nog geen balans. Dat is eerder kop in het zand steken en opportuun de voordelen op je af laten komen. Doe mij dan maar geen internet, geen pc en geen dak boven mijn hoofd, als dat betekent dat de grond onder je voeten en lucht die je inademt nog een beetje te genieten valt. Alleen al voor het nageslacht...
United as one. Divided by zero.
Op 02-02-2010 19:41:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden