Europese wetenschappers hebben het voor elkaar gekregen om een robotje, niet groter dan een luciferdoosje, succesvol te laten infiltreren in een kakkerlakken gemeenschap. Niet alleen werd het robotje probleemloos geaccepteerd, maar het apparaat bleek ook prima zijn levende ‘soortgenoten’ te kunnen manipuleren.

De robotkakkerlak, Insbot geheten,  gedraagt zich en ruikt precies zo als de echte kakkerlakken. Door Insbot een bepaald gedrag te laten vertonen lukt het de robot om de levende insecten over te halen om  bijvoorbeeld, tegen hun natuur, het licht in te gaan. Onderzoekers denken dat Insbot op korte termijn gebruikt kan worden om op eenvoudige en schone wijze kakkerlakken te vangen. In de toekomst denken de wetenschappers andere robotdieren te kunnen creëren. Zo zou een robotschaap of kip het boeren gemakkelijker moeten maken om hun kuddes te beheren.

Als je wilt zien hoe Insbotten kakkerlakken kunnen manipuleren is hier een leuk filmpje te zien.


( Insbot en de kakkerlakken )

De Insbot lijkt echter niet op een kakkerlak. Met diverse computerprocessors aangesloten op cameraatjes en een infrarood detectiesysteem om obstakels te vermijden gaat de vergelijking met een echte kakkerlak niet op. Geen probleem. Aangezien kakkerlakken beter ruiken dan kijken gebruiken de wetenschappers feromonen. Een paar moleculen kakkerlaklucht is voldoende om de hele gemeenschap te overtuigen dat ze met een heuse soortgenoot van doen hebben.

Mensen kijken beter dan dat ze kunnen ruiken. Deze wijsheid moeten Koreaanse wetenschappers hebben gehad toen ze onlangs de zeer aantrekkelijke androide  EveR-1 aan het publiek voorstelde. De Koreaanse EveR-1 ( met de verwijzing naar Eva, robot en model 1) is ‘werelds tweede androide, na een Japanse versie, die het artificiële levenslicht ziet. De 1.60 meter lange en 50 kilo wegende EveR-1 kan 400 woorden begrijpen en oogcontact maken tijdens het spreken. 15 kleine motortjes zijn verantwoordelijk voor de 4 meest belangrijkste gezichtsexpressie (Blijdschap, boosheid, verdriet en plezier).
( Schoolkinderen verbazen zich over EveR-1 )

Vooralsnog kan EveR-1 alleen haar bovenlichaam bewegen maar de wetenschappers hopen haar binnenkort helemaal mobiel te maken. En wie weet lukt het haar dan , net als Insbot, om mannetjes mensen te manipuleren zodat ze makkelijker te vangen of te beheren zijn.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden