De stad Argungu in de noordwestelijke provincie Kebbi van Nigeria zou net als zijn buren een rustige en ingetogen vissersgemeenschap moeten zijn. Maar ieder jaar schudt een internationaal en spectaculair visserij festival de circa 47.000 inwoners, de omgeving en het grootste gedeelte van het land wakker. Mannen kunnen tijdens het festival bewijzen dat ze échte mannen zijn door met blote handen de grootste vis uit de rivier te plukken. Ze willen aan de toekijkende vrouwen bewijzen dat zij dé vis zijn om aan de haak te slaan.

Het vier dagen durende Argungu International Fishing Festival begint altijd op een woensdag in februari of maart. Het visserij festival sluit op zaterdag af met de grote visvangstwedstrijd. Het evenement is de laatste jaren zo bekend geraakt dat er al een maand op voorhand bezoekers aankomen om de sfeer op te snuiven. Het visserij festival kan rekenen op tienduizenden bezoekers zodat Argungu letterlijk zwart ziet van het volk.

De regels van de visvangstwedstrijd zijn eenvoudig: de duizenden vissers krijgen precies 45 minuten tijd om de grootste vis uit een afgebakend stuk van anderhalve kilometer van de Matan Fada met de blote handen te vangen. De enige toegestane attributen zijn een handnet en een uitgeholde fleskalebas (soort pompoen). Vergist u zich niet: de uitgeholde fleskalebas dient niet om de gevangen vis in te steken, maar als mensenvlot en instrument om de vis op te jagen.

Kano's volgepakt met drummers hitsen de festivalgangers en de vissers op. De uitgeholde fleskalebassen zijn met zaad gevuld zodat rammelen voldoende geluid veroorzaakt om de vissen naar ondiepere wateren te drijven. Wie een nijlbaars (Victoriabaars) te pakken krijgt kan rekenen op grotere winstkansen: de vis kan tot ruim 60 kilogram halen.

Wie heeft de grootste... vis?
(Wie heeft de grootste... vis?)

Naast de eer om winnaar van de wedstrijd te zijn, de afgunst van de andere vissers te kunnen aanschouwen en de plotse vrouwelijke belangstelling, gaat het natuurlijk meer om de prijzenpot: een auto en vliegreizen. En als er geld mee gemoeid is dan zijn er ook bij de Nigerianen mensen die de behoefte krijgen om op een bedrieglijke manier de hoofdprijs weg te kapen.

De winnaar van 2008 verloor zijn titel, moest zijn prijzen teruggeven en belandde zelfs in de gevangenis nadat zijn concurrenten konden bewijzen dat hij een vis (65 kilogram zwaar) in de Matan Fada verstopt had die hij eerder in de grotere Niger had gevangen. Het onderzoek van de kieuwen wees er op dat de vis al geruime tijd vóór de wedstrijd dood was.

Het visserij festival gaat terug tot de zestiende eeuw, hoewel het toen meer een religieuze betekenis had. De officiële start van het Argungu International Fishing Festival is in 1934 toen Sultan Dan Mu’azu met een historisch bezoek het einde van de eeuwenoude vijandigheden tussen het Sokoto Kalifaat (Islamitische geloofsgemeenschap) en het toenmalige koninkrijk Kebbi afdwong. De laatste jaren gaan de festiviteiten ook gepaard met landbouwtentoonstellingen, kamelen- en ezelskoersen, boks- en catchwedstrijden en een 'geit villen'-competitie. De festiviteiten markeren het einde van het groeiseizoen en de oogst.

Misschien loopt er bij een selecte groep in het buitenland - bijvoorbeeld Jemen - 'studerende' Nigerianen ook nog een andere wedstrijd: met de kleinst mogelijke hoeveelheid springstof het grootst mogelijk Amerikaans vliegtuig vernietigen.

Marsepars: Sponsored by Shell?
Cannot kill the Battery!!!
Op 06-02-2010 9:33:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Mooi gezegd Marsepars!

Vis vangen met de blote handen, dat zie je wel op de foto's.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 08-02-2010 17:13:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
de echte sjaak: Dat alpha gedrag is echt goed gebakken in onze DNA....lol
Op 10-02-2010 4:12:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden