Een Britse man wurgt zijn vrouw terwijl hij in zijn droom slaags raakt met inbrekers. Een paar maanden later verschijnt Brian Thomas voor de rechtbank op beschuldiging van moord op zijn vrouw toen ze samen de nacht in hun kampeerwagen doorbrachten. De openbare aanklager trekt zijn beschuldiging in wanneer drie onafhankelijke psychiaters getuigen dat opsluiting tot geen enkel nuttig doel zal dienen. De rechter oordeelt dat Thomas niet verantwoordelijk kan gesteld worden voor moord.

 

De zaak van Brian Thomas heeft heel wat stof doen opwaaien over het gebruik van 'slaapwandelverdediging' bij rechtspleging. "Als je naar de mediaverslaggeving kijkt dan lijkt het of er toename van slaapwandelverdediging om onschuld te pleiten is", zegt Michel Cramer-Bornemann van het Minnesota Regional Sleep Disorders Center in Minneapolis.

Thomas had en heeft ongeveinsde slaapstoornissen, maar Cramer-Bornemann vreest dat bij andere misdaden slaapwandel-, slaapstoornissen- en slaapwanorde-verdediging worden misbruikt. Wetenschappelijke studies over slaapwandelen zouden het gemakkelijker moeten maken om te identificeren wie echte slaapwanorde - die kan resulteren in geweld - heeft, en wie gelegenheidsacteur is.

Ursula Voss van de universiteit van Bonn en haar collega's rapporteerden eerder al dat zelfs bij helder dromen, een droom waarbij de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt, sommige gebieden van de hersenen die geassocieerd worden met intenties passief blijven, terwijl andere gebieden geassocieerd met bewustzijn actief bleven. Voss zegt dan ook dat zolang men in een droom vertoeft, men geen controle heeft over acties en emoties.

Hoewel het onderzoek van Voss en haar team niet specifiek gericht naar slaapwandelaars gericht was, komt het toch overeen met een vorige studie van Claudio Bassetti van de universiteit van Zürich, die er eens in slaagde om een slaapwandelaar tijdens het slaapwandelen in een hersenscanner te bewegen. Ook Bassetti ontdekte dat de slaapwandelaar geen activiteit in de hersenen geassocieerd met intentie had, maar wel in de hersendelen die emoties en actie controleren.

Rosalind Cartwright van het Sleep Disorder Service and Research Center in Chicago zegt dat tijdens een droom onze beoordeling niet actief is en dat de mogelijkheid om tot actie over te gaan emotioneel actief is. Cartwright gelooft dat een bevestigde diagnose 'slaapwandelaar' een sterke verdediging is in een rechtszaak, maar vraagt naar betere testprogramma's om de echte slaapwandelaars te diagnosticeren. De recente ontdekking dat slaapwandelaars auditief beïnvloed kunnen worden - zoals door het blaffen van een hond - zou een hulpmiddel kunnen zijn voor slaapwandelaars die er vatbaar voor zijn; in het bijzonder de slaapwandelaars die een slaaptekort hebben.

Antonio Zadra van de universiteit van Montreal, Canada, en zijn collega's hebben de hersenactiviteit van 10 slaapwandelaars en 10 controlepersonen gemeten om te bepalen in welk stadium van slaap zij zich bevonden. Ze ontdekten dat het activeren van een zoemer tijdens de diepe slaap (staduim N3, net vóór de remslaap) aanzette tot slaapwandelen bij 3 van de 10 slaapwandelaars als ze voor het slapen 25 uur wakker waren gebleven. Geen enkele van de controlepersonen toonde na de zoemtoon tekenen die aanzetten tot slaapwandelen.

De resultaten van de studie zou omgezet kunnen worden om echte slaapwandelaars te scheiden van de bedriegers. Volgens Cartwright zou dat een grote doorbraak zijn, want advocaten van de verdediging misbruiken bewijzen van slaapwandelen uit de kindertijd of slaapwandelen binnen de familie om de onschuld van hun cliënt aan te tonen. Zadra waarschuwt dat andere factoren, zoals een motief voor moord, niet mogen vergeten worden. Want ook sommige echte slaapwandelaars kunnen uiteindelijk criminelen zijn en hun slaapwandelen aanwenden om niet achter de tralies te belanden.

Lanoe: Wij hebben vroeger ontzettend gelachen toen mn zus naar onder kwam geslaapwandeld een rondje rond de salontafel liep om vervolgens nog maals welterusten te zeggen en weer terug naar bed te gaan.
Toen we dat de volgende dag tegen haar zeiden wist zij daar niets meer van.

(bericht gewijzigd op 9-3-2010 13:34:07)
Carpe diem homo universalis
Op 09-03-2010 13:33:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Ik vraag me af hoe het met het stukje hersenen zit die tijdens de slaap de rest van het lichaam uitschakelt, zodat je dus niet de bewegingen doet die je in je droom doet. Is hier niets te vinden bij slaapwandelaars?
Een vriendin heeft in een bepaalde periode(van feesten enzo) ook wel regelmatig last gehad, meestal na veel te lang wakker zijn, dat ze vlak voor ze in slaap viel een moment had waarin ze merkte dat ze niet kon bewegen. Ik heb dit zelf ook wel eens gehad. Dit komt door het eerder genoemde stukje hersenen die de rest van je lichaam uitschakelt net voor je gaat slapen. Rare ervaring, ik weet van mezelf dat ik bewust weer zorgde dat ik wakker werd waardoor het weer weg was.
Mijn zus heeft er ook wel eensgeslaapwandeld. Ze wilde toen 's nachts naar een vriendin aan de overkant van de straat, maar ze was om te praten om weer te gaan slapen.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 09-03-2010 13:37:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
paps: Ik slaapwandel wel eens naar de kroeg, drink er 5 ferme pinten en ga dan weer naar bed.

Koester uw onwetendheid, de rest kunt u opzoeken.
Op 09-03-2010 19:32:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mescalito: Jaah, een vriend van me deed ook rare dingen in zn slaap hehe..
Vooral na een nachtje stappen, als ik dan bij hem sliep (anders moest ik van alkmaar naar groningen reizen lol) en we waren lekker aangeschoten thuisgekomen, dan kon ik verwachten dat hij snachts over me heen zou lopen en ik weet niet wat nog meer lol..

..of wakker worden, beneden komen en dan een grote gele plas in de woonkamer zien liggen, omdat meneer moest slaapwandelen hahahahaha
One more world lost, one more heaven gained..
Op 09-03-2010 20:06:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Ik probeer slapen en wandelen gescheiden te houden.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 09-03-2010 20:10:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Lemetje: Ik sliep vroeger met mijn jongere zusje op 1 kamer, want voor 5 kinderen een aparte kamer daarvoor was het huis te klein.
Op een avond wilde ik naar bed, bij het licht van de overloop kom ik de kamer in en zij komt overeind in bed. Ze slaat de dekens terug en trekt haar sokken aan en mompeld; ik moet dadelijk weg en gaat weer liggen.
De volgende ochtend wordt ze wakker en ontdekt dat ze sokken aan heeft. Heb jij dat gedaan, vroeg ze aan mij,. Nee, dat heb je zelf gedaan vannacht want je moest weg zei je. Het hele verhaal verteld en ze wilde me niet geloven.
Ikzelf wil nog wel eens praten in mijn slaap, maar voor de rest blijf ik lekker liggen.
Op 10-03-2010 6:49:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden