De invloed van de zon wordt vaak onderschat. Gelukkig zijn daar de wetenschappers en ingenieurs die hun best doen om de boel voor ons duidelijk te maken. Een recent onderzoek van ingenieursbureau Croppings maakt duidelijk dat het optreden van diverse ziekten en plagen in gewassen bepaald wordt door onze ster. Ook de gewaskwaliteit is afhankelijk ervan. Hoedt u vooral voor periodes van weinig zonnevlekken...

De invloed van de zon
(Jaren met wintervorstschade tussen 1960 en 2010)

De herendames van Croppings hebben het effect van de 11-jarige zonnevlekcyclus op plantaardige productie en de kwaliteit ervan onderzocht. In jaren zonder zonnevlekken produceren alleen gewassen die ook in de schaduw goed groeien, schaduwgewassen dus, optimaal. Daardoor komen veel verdampende gewassen in zowel het najaar als het voorjaar niet aan de hoge(re) producties en ontstaan kwaliteitsproblemen. Ook in de fruitteelt zijn duidelijke relaties gevonden tussen de mate van zonnevlekken. Zo zijn er meer 'holle en bruine' appels en hebben in jaren met minder zonnevlekken de peren last van een 'slappe nek'.
Vooral als er weinig zonnevlekken zijn krijgen bomen last van vruchtboomkanker. Dat is een schimmelziekte waarbij de cellen rondom de kanker sterven en de sapstroom dus tegenhouden. Ook de vruchten van de boom, hoofdzakelijk appels en peren, kunnen de kanker krijgen.


(Jaren met nachtvorstschade tussen 1960 en 2010)

Er zijn meer verbanden tussen de zon en de natuur. Zo verschillen de jaarringen van een boom afhankelijk van de zonnevlekken en -vlammen. Jaren met meer zonnevlekken geven dunnere jaarringen. Met andere woorden: de groei wordt geremd en zelfs verstoord. Moedertje Natuur is ook wreed: bij periodes met weinig zonnevlekken verzwakken bijenvolkeren. Of ze gaan, net zoals andere kleinere soorten fauna en flora, dood aan ziektes en plagen.


(Jaren met veel aantasting door vruchtboomkanker tussen 1960 en 2010)

Niet alles heeft last van verlaagde zonnevlekken. Luizen, fruitmotten, vruchtbladrollers en diverse andere insecten zijn volgens de studie net in grotere aantallen aanwezig. Volgens de ingenieurs van Croppings is het antwoord op de zonnepuzzels als volgt: bij weinig zonnevlekken zijn er kleinere populaties aan nuttige insecten, zoals sluipwespen en roofwantsen, en deze populaties ontwikkelen zich minder snel. De nuttige insecten kunnen dan de ontwikkeling van schadelijke insecten als de perenbladvlo en de bloedluis niet bijhouden.


(Cycli van zonnevlekken sinds 1750)

Meer lezen? Hier, hier en hier vindt u een uitgebreid artikel van Marcel Kers, afkomstig uit het vakblad Groenten en Fruit.
Gerelateerd aan deze publicatie:
Gerard: Laten we het er maar op houden dat ALLES samenhangt.
Het is zinloos om alles tot in detail proberen uit te zoeken om zo te proberen zaken te verbeteren. De natuur kan namelijk door ons niet verbeterd worden, dat kan en doet ze zelf al perfect. Dat wij daar anders over denken is onze arrogantie en de resultaten daarvan zijn alom zichtbaar.
'Don't forget rule number 6'
Op 16-02-2010 9:56:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
pworce: "Jaren met meer zonnevlekken geven dunnere jaarringen. Met andere woorden: de groei wordt geremd en zelfs verstoord."

Neem aan dat dit zonder zonnevlekken is?!
Op 16-02-2010 11:00:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
pworce:

"Jaren met meer zonnevlekken geven dunnere jaarringen. Met andere woorden: de groei wordt geremd en zelfs verstoord."

Neem aan dat dit zonder zonnevlekken is?!

niet volgens het onderzoek.
United as one. Divided by zero.
Op 16-02-2010 11:20:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Zonder zonnevlekken zijn de ringen dus dikker en wordt het groeiproces dus geremt. Je kan ook zeggen dat met zonnevlekken de groei wordt gestimuleerd.

Klinkt verder vrij natuurlijk, een soort eb en vloed van de zon. Denk dat het weinig gevaren met zich meebrengt. Wel een hoop kennis. Je weet dus wanneer je de gewassen moet telen die de meeste winst opleveren.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 16-02-2010 0:19:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Vele eeuwen geleden werd er op de stand van de maan geplant. Men was zich er toen al van bewust dat de maan invloed had op de groeisterkte van het gewas. Dus er is wel degelijk een correlatie tussen groei of minder groei van het gewas en de hemellichamen die daar hoogstwaarschijnlijk een sterke invloed op uitoefenen.
ech?
Op 16-02-2010 20:02:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Realist:

Klinkt verder vrij natuurlijk, een soort eb en vloed van de zon. Denk dat het weinig gevaren met zich meebrengt.

't hangt er vanaf wat je gevaar noemt. Kankers worden ook daaraan gerelateerd. En algemene vruchtbaarheid ook, als ik het goed heb.
Ik denk dat een zonnestorm nog het ergst is voor onze 'zekerheden'. Eén zonnestorm kan alles lamleggen. Dan wordt de mens ook gevaarlijk.
United as one. Divided by zero.
Op 16-02-2010 20:09:35 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky:
Plakband:

Vele eeuwen geleden werd er op de stand van de maan geplant. Men was zich er toen al van bewust dat de maan invloed had op de groeisterkte van het gewas. Dus er is wel degelijk een correlatie tussen groei of minder groei van het gewas en de hemellichamen die daar hoogstwaarschijnlijk een sterke invloed op uitoefenen.


Zo'n 70 jaar geleden werden de blitzkrieg-campagnes van de Duitse wehrmacht ook bij wassende maan uitgevoerd. Na volle maan groeven ze zich eventjes in, om daarna weer met de volgende maancyclus op oorlogspad te gaan.
Nee, dank u.
Op 16-02-2010 20:31:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Laat me raden: ook dit komt door 'global warming'...
Cannot kill the Battery!!!
Op 16-02-2010 20:33:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood:
Marsepars:

Laat me raden: ook dit komt door 'global warming'...

Zie het maar als Global Charming....
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 16-02-2010 23:44:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dzyan: Goed artikel, dank je. De zonnevlekken hebben ook invloed op de cyclus van vrouwen. Veel vrouwen zijn in die zin "van slag" op dit moment.

Kijk ook eens naar Aanhangsel 1 van het boek: De voorspellingen van Toetanchamon, geschreven door Maurice Cotterell voor een beter begrip van zonnevlekken.

Realist zei: Klinkt verder vrij natuurlijk, een soort eb en vloed van de zon. Denk dat het weinig gevaren met zich meebrengt.

Hmmm. Maar wat is dan Dood-Tij en Springvloed?

Groet,

Dzyan
Op 17-02-2010 9:00:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: "Zonnevlekken invloed op fora"
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 18-02-2010 0:31:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden