Wetenschappers zijn het zo goed als eens: een midlifecrisis behoort tot de voltooid verleden tijd. Het stereotype gedrag van mensen die op middelbare leeftijd hun neerslachtigheid wegsteken achter opvallende sportwagens, extreme sporten of jonge minnaressen - in een poging hun leven weer de nodige glans te geven - is niet meer van deze tijden. Mensen op middelbare leeftijd voelen zich de dag van vandaag goed in hun vel, en die voldoening zet zich zelfs door tot op rijpere leeftijd.

Het was de Canadese psychoanalist en psycholoog Elliot Jacques die in 1965 de term 'midlifecrisis' introduceerde. Hij kwam tot de conclusie dat eenmaal de 35 jaar bereikt - in die tijd lag de gemiddelde leeftijd op 70 jaar - de levenskwaliteit er in het algemeen op achterging. Jacques stelde dat op die leeftijd - halfweg - extreme reacties op de dichterbij komende dood hun opwachting maakten.

Volgens psycholoog Carlo Strenger van de universiteit van Tel Aviv is dat niet meer zo. Zijn onderzoek bij 1.500 mensen van middelbare leeftijd toont aan dat 'midlife' de gelukkigste periode in hun leven is. Mensen op middelbare leeftijd voelen zich beter, gelukkiger en evenwichtiger dan toen ze twintigers waren. Voor veel jongeren waarschijnlijk op het eerste zicht verrassend, maar tenslotte toch hoopgevend.

Het onderzoek beperkte zich tot mensen uit westerse culturen, maar Strenger denkt dat dezelfde tendens van toepassing is op alle culturen. Volgens Strenger zijn in het verleden de gemeenschappelijke begrippen over hoe men de middelbare leeftijd zal ervaren opgeblazen. Als voor de hand liggende redenen duidt hij dat de levensverwachting lager lag, de gezondheidstoestand van ouderen er slechter aan toe was en er minder nadruk gelegd werd op onderwijs en zelfbewustzijn.

Carlo Strenger: "Mensen denken gewoonlijk dat de middelbare leeftijd een deprimerende periode is zodat het zich in werkelijkheid ook zo zal voltrekken. Maar sommige mensen - je ziet ze werkelijk open bloeien - worden vruchtbaarder. Ze doen en bekijken dingen op een grotere schaal. Vandaag zijn mensen van 40 en 50 jaar rijpvolwassen om te weerstaan aan tegenslagen in het leven, weten ze meer over zichzelf en de wereld rond hen heen en zijn ze in een uniek evenwicht om van alle voordelen in de volgende fase van hun leven te genieten."

De dag dat je 50 wordt zijn er statistisch gezien nog evenveel volwassen jaren als daarvoor te gaan. Het kan best wat tijd vragen om de werkelijkheid daarvan in te zien, maar de beste vraag die je kunt stellen is wat je met die tijd wil gaan doen. Voor sommigen kan het een tijd worden om bepaalde projecten of dromen te verwezenlijken, of eindelijk af te ronden, en weet je wat: ze zullen een grotere kans op succes hebben omdat hun keuze gebaseerd zal zijn op kennis en ervaring in plaats van blinde ambitie.

Bramsan: ach gut 'lekker knuffelen Ruud' heeft ook een 'crisis'...
(bericht gewijzigd op 17-2-2010 10:07:31)
Op 17-02-2010 10:06:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis: Volgens mij is de midlifecrisis alleen maar vervroegd. Kijk maar naar al die jongeren die oh-zo-graag net zo willen zijn als succesvolle 30+ers
Op 18-02-2010 0:31:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
phx: Betekend dit dat ik mijn cabrio sportwagen en mijn 20 jaar jongere vriendin weg moet doen :S
Op 18-02-2010 20:21:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
phx:

Betekend dit dat ik mijn cabrio sportwagen en mijn 20 jaar jongere vriendin weg moet doen :S

Dat hoeft niet, maar als je wil dat mensen je serieus nemen en je niet achter je rug om uitlachen: ja nou en of!
*Nog eens naar bovenste foto kijkt*
Als je een achterspoiler op je 360 cabrio hebt, ben je sowieso een stakker...
Maar dat is mijn mening.
Cannot kill the Battery!!!
Op 19-02-2010 19:46:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Doordat mijn pubertijd zo vlot verliep (mijn stem sloeg één keer over), zei mijn moeder altijd: Jij krijgt een zware midlife crisis.

Mwhaaa: kom ik er weer goed van af!
"We're all mad here."
Op 21-02-2010 9:37:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Jack: Ik schrijf over mijn eigen ervaringen met de mid-life crisis op http://jimsky1.web-log.nl/
Lezen is herkenning! Veel plezier!
Op --0 21:38:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden