Ongeacht onze leeftijd, geslacht, burgerlijke staat, inkomstencategorie of beroep voelen we ons in het weekend, zowel geestelijk als lichamelijk, beter dan gedurende de werkweek. Van vrijdagavond tot zondagnamiddag zijn we in een betere stemming, hebben we meer levenskracht en ervaren we minder kwalen en pijnen. Dat 'weekendeffect' is volgens een onderzoek geassocieerd met de vrijheid om onze activiteiten zelf uit te kiezen en het feit dat we onze tijd kunnen doorbrengen met de mensen die we graag zien. Is dat zo?

De onderzoekers naar het weekendeffect volgden 74 volwassenen tussen de 18 en 62 jaar die minstens 30 uur per week werkten. Gedurende drie weken werden de deelnemers willekeurig drie keer per dag - 's morgens, in de namiddag en 's avonds - ondervraagd. Iedere keer moesten ze een korte vragenlijst beantwoorden waarbij zij hun activiteit van dat ogenblik beschreven en middels een puntensysteem van 1 tot 7 moesten aangeven hoe gelukkig, plezant en genoegen - of bezorgdheid, woede of depressie - ze daarbij ervoeren. Ook fysieke symptomen zoals stress, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen, abnormaal zweten, ademhalingsstoornissen en futloosheid moesten genoteerd worden.

I love my job, it's the work I hate

De resultaten toonden aan dat zowel mannen als vrouwen zich tijdens het weekend constant geestelijk en lichamelijk beter voelden. Ze voelden zich beter in hun vel, ongeacht hoeveel ze verdienen, hoeveel uren ze moeten kloppen, hun opleidingsniveau, of ze nu in de handel, dienstensector of zelfstandig werken en of ze alleenstaand, samenwonend, getrouwd, gescheiden of weduwe/weduwnaar waren. Ook de leeftijd speelde geen enkele rol.

Om te weten te komen waarom het weekend zo magisch aanvoelt, vroegen de onderzoekers aan de deelnemers op het moment dat ze hun vragenlijst moesten invullen ook hoe sterk zij zich op dat ogenblik autonoom of gecontroleerd voelden bij hun activiteit. De deelnemers moesten ook nog aanduiden hoe 'close' ze zich tot de anderen aanvoelden en hoe bekwaam ze zich over de activiteit voelden.

De resultaten wezen erop dat met betrekking tot werkdagen het weekend met een hoger niveau van vrijheid en verbondenheid ervaren werd. De deelnemers rapporteerden vaker dat ze met zelfgekozen activiteiten bezig waren en meer tijd doorbrachten met vrienden en familie. De deelnemers vonden zichzelf tijdens het weekend ook een stuk bekwamer dan in hun alledaagse job.

De studie naar het weekendeffect ondersteund de theorie van zelfbeschikking, die stelt dat welzijn voor het overgrote gedeelte afhankelijk is in hoeverre men kan voldoen aan de fundamentele psychologische behoeften van autonomie, bekwaamheid en verbondenheid. Van bovenvermeld onderzoek besluiten de onderzoekers dat het een van de belangrijkste theoretische verklaringen is waarom het weekend een gunstig effect heeft op het welzijn: mensen ervaren een grotere autonomiteit en verbondenheid, die op hun beurt gerelateerd zijn aan een hoger gevoel van welzijn.

Naast de theoretische verklaring beseffen de onderzoekers dat een werkweek die doorspekt is met activiteiten die een bepaalde externe controle, tijdsdruk en aanpassingen naar het gezinsleven vereisen, geen hindernis mag zijn om ook meer tijd met collega's door te brengen. De studie opent trouwens ook de deur naar hoe de werkomgeving gestructureerd kan worden om meer welzijn op de werkvloer te creëren.

Gerard: Niet voor niets stond er vroeger in de wet dat een baas / directeur voor zijn personeel moest zijn als een vader voor zijn gezin.
'Don't forget rule number 6'
Op 21-02-2010 10:08:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
luidspreker:
I love my job, it's the work I hate


Bij mij is het andersom, en misschien in het verhaal zie je die tegenstrijdigheid ook wel.

Ik doe het werk wat ik leuk vind, maar het is de job - daarin de werkomgeving in zekere mate - die het minder leuk maakt.

Op 21-02-2010 10:26:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Bij mij is het ook andersom maar dan bij dit blog.

In het weekend is het altijd rumoerig omdat mensen thuis harde muziek gaan draaien maar ook gaan zuipen en laat weer thuis komen met gejengel door de straten.

Door de week is het vaak rustiger, ik ga ook bijv liever door de week zwemmen dan in het weekend.
Op 21-02-2010 0:41:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden: Het weekend effect is eenvoudig te verklaren en uitgebreide onderzoekjes zijn naar mijn mening volstrekt overbodig.

Je moet werken voor je inkomen(zonder inkomen kun je in Nederland iig niet bestaan), maar op de werkvloer wordt de broekriem steeds en steeds strakker aangetrokken.
Je krijgt steeds minder bevoegdheden en je moet aan steeds meer verplichtingen voldoen, bovendien moet alles binnen een zo kort mogelijk tijdsbestek.

Het voelt letterlijk aan als een moderne slavernij waarin mensen tijdens werktijd als robots moeten kunnen funktioneren,

Zo ervaar ik het persoonlijk en dan ben ik blij dat het vrijdagmiddag 16:15 is en ik de port verlaat. Het weekend heb ik dan ook echt keihard nodig om weer op krachten te komen en vooral om uit te rusten.
Helaas heb ik geen energie meer over voor andere wel leuke dingen.
Als ik een idee heb, ik begin ergens aan loop telkens weer tegen het gebrek aan energie en daaraan gekoppeld doorzettingsvermogen aan. Bijna al mijn energie gaat op in het arbeids proces.

Ik kan me wel voorstellen dat mensen in het weekend minder gestresst zijn.

Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 21-02-2010 0:59:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: -knip- (de onzin)

voor mij is het elke dag weekend


(bericht gewijzigd op 21-2-2010 22:40:23)
niets is iets, niet?
Op 21-02-2010 16:17:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cees: Maar hoe doe je dat beste ourobouros!
Ik heb ooit een bijstandsuitkering moeten aanvragen na een heleboel ellende (ziekte) van zoon en vrouw. Werd ik toch echt verplicht om te gaan schoffelen in de hondestront van het openbaargroen (letterlijk).
Toch best wel weer snel een goede baan gevonden, maar .......ik vind het vreselijk dat eeuwige MOETEN.
Ben ondertussen die baan ook weer kwijt en ik vind het heerlijk.
Ik geniet van mijn kleine kinderen en van de rust in mijn kop.
Alhoewel ik het zwaard van de bijstand in de verte al zie blinken.
Graag advies.
Op 21-02-2010 17:32:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: ik doe mijn werk met plezier maar heb nog veel meer plezier in mijn vrije tijd

(ik heb het geluk dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt, eigenlijk is mijn werk niets anders dan een betaalde leermethode om mijn interesses uit te kunnen breiden en te finetunen)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 21-02-2010 18:50:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: In mijn vrije tijd ga ik verven, raak ik in de stress, de verf vliegt overal naartoe, de tijd vliegt, ik krijg het nergens schoon, en het mislukt...

Wat een goed weekend!!
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 21-02-2010 20:10:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
studentje: In 't weekend zie ik al mijn vrienden, werk ik (nice job) en mag ik naar de kerk. Bovendien is het gewoon fijn om de dagelijkse sleur te doorbreken.
iedere vlieg wordt ooit een vloog.
Op 22-02-2010 9:25:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Dan zou iedereen dus een kleine zelfstandige moeten worden, goede zaak lijkt mij. Heeft iedereen net als ik in mijn hele leven steeds meer dan voldoende energie en een constant weekend gevoel.
Dan doe je alles met plezier. Er bestaat dan geen week of tijd indeling.

Het gaat om de juiste balans van bewegen in alles wat je doet.
Hoe je je beweegt heeft met je energieveld te maken.
Het bewegen gaat in golven hoog en laag.
Moe voelen is een vaste energievorm in je energieveld, bewegen of muziek luisteren kan je fit maken.
Vaak doen mensen dan juist precies het tegenover gestelde van
wat ze zouden moeten doen.
Je energieveld fopt je n.l.
Dan krijg je uitspraken van mensen ze zoeken het allemaal maar uit in de wereld, mensen hebben dit allemaal zelf gewild.
= Gebrek aan energiesymptoom.
Uiteindelijk betaal jezelf, je energieveld gaat steeds trager.
Je gaat mee in die lage energie.
Je bent erin getuind. Als je dit proces begrijpt en erop in speelt,
geeft je dit enorm veel winst op energieniveau.

De maya's waren hier al goed mee op de hoogte.
Iedereen heeft afhankelijk van zijn energieveld hoe die beweegt,
een andere mening hierover. De info kan dus altijd misleidend zijn. Op je 50 ste ontstaan bij veel mensen de geestelijke en lichamelijke kwalen. Hoe zou dat toch kunnen. Het is een vaststaand gegeven.
En in alle voorgaande generaties nooit anders geweest.
Botontkalking, hartaanvallen etc.

De vraag die altijd is gebleven en nog steeds bestaat is
voor wie dansten de goden. Men is er nog steeds niet achter.
Dansen is beweging.

http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuwsarchief/voor-wie-dansten-de-goden.html

De maya's hadden het over een (wiel) mayakalendertijd van 52 jaar.
Info o.a seriewoordenaar.nl
Mens heeft 7 hoofdchakra's. Deze zijn verbonden met je energieveld.
7 X 7 = 49. Iedere energielaag doet er normaal gesproken 7 jaar over om zichzelf te vernieuwen. Dan zouden je cellen dus schoon kunnen zijn. = Volop energie.

Op 22-02-2010 17:04:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vlinder: Vervolg.

Ons lichaam is asymmetrisch.
Dit is mede veroorzaakt door de vaccinaties en erfelijke belasting.
Bij de Maya's werken twee kalenders gelijktijdig samen.
Het is belangrijk om deze energie dus weer in balans te krijgen.
Symmetrisch.

Egyptenaren verdeelden een jaar in 3 seizoenen.
Zie boven Celvernieuwing.

Mens onstaan uit driekiemlagen Mesoderm-Ectoderm- Endoderm.
Kop, hals, romp.
Ectoderm vormt later het zenuwstelsel.
Kwik hecht zich aan kraakbeen.
Oxidatie hiervan geen celvernieuwing, = doorstroming energie.
Vertraagde groei. o.a kinderen met Down Syndroom.

How apes become human?Je kunt jezelf vergelijken met een onderzeeer zeg ik vaak.

http://www.duikteamzeester.nl/forum/viewtopic.php?t=183

Ontwikkeling bestaat uit bewustzijns treden.
Dit ervaar je in je energieveld.
Daarbij kom je verschillende spelregels tegen,
die moet je kunnen begrijpen.
Anders kun je niet verder en blijft je energieveld staan. Cirkel.
Het is een spel van je biochemie.
Je kan op alle mogelijke manieren de trap op rechtdoor of zigzaggend etc. De kortste weg is natuurlijk de beste.
Om te visualiseren hierbij een trap van een piramide.

http://www.mayanmajix.com/lab_F1.html

The History of Nicholas Copernicus.
zie Table of contents

http://www.bj.uj.edu.pl/bjmanus/revol/intro_e.html

Waardoor is een mummy een mummy geworden?
Waarom overleden wetenschappers in de piramide?

http://ngm.nationalgeographic.com/2006/06/mystery-mummy/block-photography

Het geheim van de piramide.
Ingenieur Edward Gorouvein.
Niet aanbevolen bij metalen, en daar zit nu net ons lichaam
vol mee, net als de mummies.
Anders waren ze er nog geweest.
Ook de wetenschappers.

http://www.rexresearch.com/golod/golod.htm

Bezint eer ge begint ...... vertelden de wetenschappers
van de piramides. Mysterie............los het op in je cellen.
Op 22-02-2010 19:59:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden