Een paar maanden geleden was Silbury Hill niet via Google Earth te vinden, de mystieke streek van het Engelse Avebury was een blur. De jongens in het Googleplex blijven echter aan hun fantastische software sleutelen en we hebben er eindelijk een mooi kiekje van kunnen maken. Je krijgt er nog een woordje uitleg bij ook. Geinteresseerden kunnen hier alvast het .kmz-bestand downloaden

Silbury Hill via Google EarthRechts zie je Silbury Hill vanuit de lucht, met behulp van Googles software. Volgens legenden werd deze plaats gebouwd door de duivel himself. Het is een overdekte piramide van ongeveer 4.500 jaar oud. De heuvel is 39,6 meter hoog. De platte top die je ziet is 30 meter in doorsnede; de totale diameter is 167 meter. Niet voor niets is Silbury Hill het grootste Europese bouwwerk van de prehistorie.

Het is niet zichtbaar omdat de constructie met kalksteen en aarde bedekt is, maar de heuvel bevat een trappiramide met in totaal 6 verdiepingen van 6 meter hoog. Ieder verdiep is ommuurd met blokken kalksteen. Omdat dit niet bepaald een stevig bouwmateriaal is hebben de makers vermoedelijk het geheel bedekt met aarde en gras.

De binnenkant van de piramide werd bedekt met klei. In dat opzicht heeft het een raakvlak met de piramiden van Teotihuacan. Door de trapstructuur, helaas niet zichtbaar, doet Silbury Hill ook denken aan de trappiramide van Djozer.

Het is niet duidelijk waar Silbury Hill voor bedoeld was. Oorspronkelijk dacht men aan een grafheuvel, maar nergens zijn sporen in die richting gevonden. Een mysterie dus, net zoals het groene gras en de vliegende mieren van 5.000 jaar oud die binnenin werden aangetroffen. Daardoor vermoedt men dat de bouw in de zomermaanden juli of augustus een aanvang kende.

Onfortuinlijke schatgravers hebben in het verleden schade toegebracht aan het monument, dat kun je zien in de korte Silbury Hill-reportage van de BBC. (realplayer vereist)

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden