"Toon mij je favorieten en ik zeg je wie je bent". Als we de beroepstellers van het CBS mogen geloven beschikte in 2009 90 procent van de Nederlandse huishoudens over een Internetaansluiting en 82 procent van de Nederlanders bezoekt dagelijks het Internet. Het gebeurt niet vaak maar wat het voorgaande betreft behoor ik, voor de verandering, ook eens bij de meerderheid. Buiten recreatief surfen wroet ik natuurlijk ook dagelijks het Internet door op zoek naar alles wat ik als GW redacteur kan gebruiken. Maar het Internet is groot en mijn geheugen beperkt en dus plaats ik tal van mogelijk interessante webadressen in 'mijn favorieten'. Ik neem mijzelf dan altijd steevast voor om op een later moment terug te keren naar dat bewuste adres om mijzelf in de geboden informatie te verdiepen. Maar naarmate de tijd verstrijkt wordt de lijst met favorieten wel langer en langer maar is er van terugkeren zelden sprake.

peperface
(Voor de verandering eens geen gezicht van Jezus of de gestalte van de Maria. Mysterieuze Smiley duikt op in jalapeno-peper)

En zo blijven er tal van zaken in mijn favorieten staan die de pagina's van GW nooit zullen bereiken. Zoals wat linkjes over de zijderoute en de ontdekkingsreiziger Marco Polo en zijn tegenhanger Rabban. het idee was om daar een aardig stukje over te schrijven dat er dan ongeveer zo zou uitzien:

Spaghetti versus Bami

Marco Polo (1254-1324) is de gedoodverfde Venetiaanse ontdekkingsreiziger die China ontdekt zou hebben. Rabban Bar Sauma (1230-1294) wordt gezien als de Chineese ontdekker van Europa. Best wel grappig te bedenken dat terwijl de ene het 'einde van de wereld' in het oosten bezocht de ander nagenoeg gelijktijdig in omgekeerde volgorde tegen het 'einde van de wereld' in het westen aan liep. Toch is het niet helemaal fair beide heren als ontdekkingsreizigers te classificeren.

Onlangs bleek uit het DNA onderzoek van 2.000 jaar oude beenderen die werden gevonden op een Romeinse begraafplaats dat de eigenaar (of zijn voorouders) afkomstig moet zijn geweest uit het oosten van Azië.

Omgekeerd ontdekte men in China mummies die alle kenmerken van de oude Kelten van een dikke 2.000 jaar geleden bezaten. DNA onderzoek wees uiteindelijk uit dat het inderdaad Kelten waren. 

Het is niet helemaal zeker of in het oude Rome van 2.000 jaar geleden een goed wok restaurant te vinden was en of de Kelten de eerste waren die naar een afhaal-Chinees gingen. Het is wel duidelijk dat er een 'oost-west corridor' reeds lang voor Polo en Rabban gebruikt werd. Globalisatie is kennelijk geen nieuw fenomeen.

Hoewel het allemaal leuke wetenswaardigheden zijn voegt het eigenlijk niets toe. Volgens mij weten de meeste mensen heus wel dat al ver voor Polo of Rabban hun tochten maakten er een bloeiende oost-west connectie was. Als we het spoor van de 'venus' aanbidders volgen dan zien we dat oost en west elkaar al in de vroege steentijd de hand mochten schudden. En dus bleven de linkjes keurig ongebruikt in de favorieten.

mijn favorieten

Buiten linkjes over alternatieve geschiedenis verzamel ik ook feitjes over hoogwaardigheidsbekleders en andere kopstukken.
Eigenlijk valt het wel en wee van zogenaamde belangrijke mensen buiten mijn echte aandachtsgebieden. Maar kennelijk is het mijn anti-autoritaire geest die de behoefte heeft om zo nu en dan boe te roepen en te schoppen. Met de linkjes over Guusje ter Horst in mijn favo's zou ik dan bijvoorbeeld rampstukjes zoals hieronder kunnen gaan schrijven:

Guusje ter Dorst voor drooglegging?

In september 2009 kwam het bericht naar buiten dat minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) een verplichte blaastest wil invoeren voor voetgangers in uitgaansgebieden. Reden: veiligheid, overlast, agressie en controle. Dat klinkt aannemelijk maar er zijn toch al genoeg wetten om dergelijke problemen aan te pakken. Onder het mom van "verstoring van de openbare orde" kan de politie mensen wegsturen of insluiten en openbare dronkenschap is zelfs een misdrijf. Verder waren zaken als vernieling, geweld en veiligheid al vastgelegd in diverse wetten.

Als het plan van Ter Horst gehoor vindt dan is in principe iedereen die meer dan twee alcoholische consumpties op heeft en een voet buiten de kroeg zet een potentieel crimineel. Zelfs meelopen met een speciaal en op overheidsadvies gecharterde, b.o.b. over de openbare weg naar de auto kan een b.b.m. (bewust beschonken meerijder) flinke problemen opleveren met de hermandad.

Misschien ligt de motivatie van deze bewindsvrouwe toch dieper. In 2006 liep ter Horst tijdens een blaastest tegen lamp. Ze had toen 30 microgram alcohol teveel in haar bloed, wat haar kwam te staan op een boete van 220 euro en een rijontzegging van een uur. Sindsdien staat het gebruik van alcohol hoog op haar agenda.

Jongeren onder de 18 jaar mogen geen drank meer kopen. Dat heeft PvdA-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) maandag (07 mei 2007) gezegd in Zwolle. Daar begon maandag een proef om drinkende jongeren harder aan te pakken. Verder wil Ter Horst dat supermarkten geen drank meer verkopen. Ze overlegt woensdag met haar collega Ab Klink (Volksgezondheid) die later dit jaar nog komt met nieuwe maatregelen om drankgebruik onder jongeren terug te dringen. Bron

In november 2007 proostte Guusje tijdens een bijeenkomst (en dus onder werktijd) over alcoholmisbruik onder jongeren in Enkhuizen met andere hoogwaardigheidsbekleders. Hoewel men de zaak nog probeerde te redden door te zeggen dat het om alcoholvrije champagne zou gaan bleek achteraf dat het wel degelijk om gewone 7,5% vol. bubbeltjeswijn ging. Bron.

Ter Horst wil zwaardere straffen bij gebruik alcohol. Het plegen van een geweldsmisdrijf onder invloed van alcohol of drugs, moet extra zwaar worden bestraft. Ook moeten plegers van uitgaansgeweld een heel weekend kunnen worden opgesloten in een cel. 26 oktober 2009. Bron

Boeie! Natuurlijk is alcohol voor jongeren af te raden en natuurlijk moet men als men dan toch lekker bezopen wil zijn dat vooral doen zonder de omgeving te hinderen. En dat Guusje ook een mens blijkt te zijn die zich wel eens ietsje te buiten gaat doet niets af van haar standpunten. Het stukje zou inderdaad zoals hierboven tendentieus worden. Gezever van een oude verongelijkte man.

Over de oekazes van ter Horst kan iedereen bijna dagelijks wel iets lezen in de mainstream media. Mijn rancuneuze observaties vallen daarbij in het niet. En dus blijft een gedegen artikel over ter Horst van mijn hand uit en de linkjes veilig en ongebruikt in mijn favorieten.

Doodlopende Forteana

En dan zijn er natuurlijk ook talloze linkjes naar bronnen die iets melden over meer grenswetenschappelijke zaken. Bijvoorbeeld deze over hoe meditatie de gezondheid positief kan beïnvloeden. Tot een blog naar aanleiding van dat verhaal heeft het niet geleid met als reden dat die wetenschap inmiddels geen grenswetenschap meer mag heten.

Een verhaal over een 13 jarig jongetje dat in zijn eigen huis was aangevallen door een spook heeft zich ook niet vertaald in een blog. Reden: te weinig feitenmateriaal, slechts één bron en (voor zover ik weet) geen vergelijkbare historische gevallen voor handen. Meestal reden genoeg voor mij om het te ‘laten vallen’.

Het verhaal dat schimmel een zekere mate van intelligentie bezit verscheen ook al niet op GW pagina’s. Reden: Ik was (euh... ben) te lui om te vertalen en de diepere achtergronden te bestuderen. Sorry.

suicidale koeien?

De dood van 28 koeien die te pletter waren gevallen in Zwitserland is een Forteaans pareltje. Hoewel ik getracht heb in dit geval nadere informatie boven water te krijgen (wat me niet gelukt is) is de link verder ongebruikt in mijn favo's blijven staan.

En zo schuif, schrap, vergeet en ge- of misbruik ik Internetbronnen om uiteindelijk voor de lezers van Grenswetenschap.nl een hopelijk leuk of leerzaam blog te produceren. Overigens heb ik buiten 'mijn favorieten' natuurlijk ook nog eens een hele stapel boeken en naslagwerken tot mijn beschikking. Maar ja, een groot deel daarvan ligt, net als de linkjes in mijn favorieten, rustig te wachten totdat de tijd rijp is.

Marsepars: Een volle favorietenbalk: heel herkenbaar.
Heb 'm pas geleden ook opgeschoond, want zo'n volle balk komt het laden van een pagina niet ten goede.
En dan kom je ze tegen, die linkjes waarvan je denkt 'o ja, die moet ik ook nog lezen'...
Cannot kill the Battery!!!
Op 20-02-2010 8:22:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Petra: Van die schimmel vind ik eigenlijk best wel interessant.Ik heb i.i.g.het bijbehorende stukje met belangstelling gelezen.
Op 20-02-2010 9:28:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden