Niet zo lang geleden toonden we je de raadselachtige plaats Silbury Hill. Volgens legenden werd deze piramideheuvel door de duivel gemaakt. Iets verderop vinden we via Google Earth nog een restant van die wilde verhalen: Devil's Den.

Devils Den via Google EarthHet betreft een hunnebed dat in 1921 opnieuw is geconstrueerd. Veel meer dan een hoopje stenen is het niet, maar het valt niet uit de Keltische geschiedenis weg te cijferen.

Een Den is een plaats waar iemand ongestoord kan studeren en werken, ook wel een geheime schuilplaats. We hebben het dus over een intiem plaatsje van de duivel. Rechts zie je de foto, afkomstig van Google Earth.
Er is inderdaad relatief weinig op te zien, tenzij je weet wat het voorstelt...

Op deze pagina vind je een mooie foto van iemand die de plaats heeft bezocht. Het zijn de laatste restanten van wat vroeger een ommuurde grafkamer was.

Soms wordt de constructie ook wel Pan's Den genoemd. Hiermee wordt dan vermoedelijk gerefereerd naar de Griekse god Pan, die bekend staat als een herdersgod. De legende spreekt over een konijn met kolen in de oogkassen. Het knaagdier zit om middernacht op de bovenste steen en kijkt toe hoe de duivel, vergezeld van 8 witte ossen, het bouwsel probeert omver te trekken. Dat is hem overduidelijk nog niet gelukt.

Enkele jaren geleden, in 1999, kwam deze plaats in het nieuws. Men vond vlak naast Devils Den een prachtige graancirkel. Werk van de duivel? Of eerder normaal in het gebied van Avebury? Je kunt zelf sporen van konijnen, ossen en duivels zoeken met behulp van deze .kmz-file.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden