Wie goed heeft opgelet zal zich mentalist Gili nog herinneren. Echte naam: Lieven Gheysen. We noemden hem grapspottend MediaGeili, omdat hij op nogal felle en/of aparte manier de media weet te bespelen, maar ergens diep vanbinnen mogen we hem wel. Hij ons ook, want hij denkt erover om zijn volgende show MediaGeili te noemen. Levert ons weer gratis kaartjes op.
Gili houdt van strijden met een kwinkslag. Een bal voor helderzienden organiseren: tof. Zeker als de boel gefilmd wordt en (natuurlijk) niemand komt opdagen. Zijn insteek: iedereen en niemand is paranormaal, veel mediums zijn gevaarlijke charlatans, homeopathie werkt niet en healers healen helemaal noppes. Allemaal slinksheid of anders placebo. Gili is uitgesproken en daar houden we van. Zeker als het gaat om aanpakken van kwalijke mediums. GW trok naar Gili!

Hij was een aangename gesprekspartner. Vóór het interview hadden we al een uur zitten kletsen tijdens het drinken van een kop verwarmende koffie. Het was koud buiten. Anyway, de gechargeerde manier van praten zorgt bij Gili soms voor wat mist over de toch wel aanwezige nuances in zijn boodschap. Elk zijn stijl, dus zijn visie mag er zijn. Onze deur staat meer open dan die van hem, zo omschreef hij het zelf. En dat klopt als een zwerende alienpuist.

We zijn het dus niet noodzakelijk altijd eens met Lieven, al zijn we zeker blij deze nuchtere Vlaming te introduceren in het soms zweverige Nederland. Hij lijkt veel moeilijk te definiëren (niet bewust genepte) verschijnselen af te doen als een placebo-effect, maar dat doet tekort aan het feit dat, als een placebo werkt, het wel degelijk eh... werkt. In sommige gevallen is het dus effectief en prima te gebruiken. Zolang er natuurlijk geen schade wordt toegebracht en iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Moeilijk allemaal. Een trance, meditatie of iemand in meditatieve staat brengen; je kan het in theorie allemaal placebo-effecten noemen. Het doet iets met je omdat je ervoor kiest of gelooft dat het iets met je zal doen. Geldt voor homeopathie hetzelfde? Grote kans van wel, ja. Maar toch, placebo is geen vies woord.

Dat Gili wisseltrucs een op een vergelijkt met voorspellingen, puur omwille van het effect, dat is discutabel. Dat is een appel geel verven en het een citroen noemen. Zegt dat iets over het bestaan van citroenen? Nee. Voor antwoorden over hoe hij het dan wél precies doet, hoeven we niet bij hem aan te kloppen. Als professioneel goochelaar en mentalist mag hij geen loslippigheid vertonen over hoe hij het precies flikt om telkens weer kloppende voorspellingen te geven. Of hoe het indrukwekkend magische vierkant bijvoorbeeld werkt. Beroepsgeheim, al blijft dat bij goochelaars een moeilijk in te dekken gebied. Op het gebruik van een veelzijdig inzetbare verstopte magneet staat bijvoorbeeld geen copyright. Wij mógen veel trucs wel helemaal uitleggen, maar we doen het niet. Wie zoekt die vindt, zo werkt het in die business.

Iedereen Paranormaal!

Gili's grote boodschap, dat je als mens onderzoekend en kritisch moet blijven, staat als een huis. Dat het zich allemaal in the mind afspeelt, daar zijn we het ook over eens. Ook dat de ethiek bij sommige mediums en healers ver te zoeken is. Gili is er zich goed van bewust dat de wereld van 'het licht' veel donkere materie bevat. Sowieso moet hij het eerste medium dat hem van de sokken blaast nog ontmoeten, al sluit hij het bestaan van zo'n persoon niet helemáál uit en dat is dan ook weer positief. Zijn gouden tip aan iedereen: ga naar een medium, zet een pokerface op en laat hun het woord voeren. Gili daagt iedereen uit om dit minstens één keer zo aan te pakken. Tenslotte kom je als klant om antwoorden van gidsen of andere hogere sferen te krijgen, niet om zelf antwoorden te geven en zo het verhaal samen te stellen. Alsof de gidsen doofstom zijn soms. Wij hopen écht dat een medium ons aanschrijft en de taak op zich neemt om Gili aan een succesvolle sessie te onderwerpen. Hij heeft alvast gezegd daarvoor open te staan. Wij zijn er natuurlijk graag bij, temeer omdat Gili beloofd heeft om dan als boetedoening zijn broek af te steken en zo met de blote toverstok over straat te pierlejansen. U snapt, dat willen we niet missen. Dat kúnnen we niet missen, we hebben zoom op de camera.

Wij zijn niet de enigen die de meerwaarde van Gili weten te appreciëren. Hoewel hij in Nederland (nog) niet echt bekend is, mag hij zich in België gerust een grote jongen noemen. Zijn zaal- en privéshows zijn razend populair en sinds kort heeft hij zelfs een eigen item in de De Laatste Show, een vermakelijk praatprogramma op de Belgische nationale televisie. Daarin vertelt hij elke dinsdag een en ander over de trucs waarvan mediums, hypnotiseurs en healers zich bedienen. Van goochelen tot cold reading, het komt langs. Allemaal opdat u niet meer bedot zal worden. Een aanrader.

And now, tijd voor de main feature! We troffen Gili voordat hij in een theaterzaal te Hoogstraten, Vlaanderen, het podium zou bestijgen. Aan een romantisch tafeltje - inclusief zacht knipperend lampje, schemerlicht en rode gordijntjes - deed Lieven zijn verhaal tegen ons aller 4 maanden zwangere Karin.
Voor de auditieve muggenzifters onder u: zijn technicus was druk bezig alles klaar te zetten voor het optreden. Vandaar dat u soms wat mild achtergrondgeruis, ge-testtesttest en ge-pokpokpok kunt horen. Niet erg, daar werd prima overheen gepraat en we maken hier tenslotte ook weer geen kunst.
Saillant detail: Gili waagde zich aan een voorspelling, zij het off cam. Volgens hem is de voorspelling van medium Jana fout want de eerste GW-baby zal een jongetje zijn. Het zal ons benieuwen. Bij deze zijn we alleszins zeker dat het geen wisseltruc betreft.Meer zien van Gili? Dat kan op zijn eigen website en via YouTube. Of gewoon in 't echt.

Update 20-04-2012:
 Vanavond op Canvas om 22u25: de volledige Gili-show 'Iedereen Paranormaal'. Voor als u Gili nog eens wilt zien mét lang haar...
Frank Bomans: Strakke gast
Zijde weer bezig, Madam Toerkes?
Op 09-02-2010 13:12:40 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic: leuke man. Daar hou ik van.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 09-02-2010 13:22:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Mag gerust eens langsgaan bij de kapper.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 09-02-2010 13:51:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fik2000: Groot gelijk die man, bewijs het tegendeel maar eens :-)
Op 09-02-2010 15:09:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Lekker nuchter tegengeluid en nog vermakelijk ook!
Is it electrickery?
Op 09-02-2010 15:23:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: intelligente man! kijkt verder dan zijn neus lang is. En laat zijn wijsheid niet leiden door zijn emotie en wil.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 09-02-2010 15:48:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tjerky: Dit is pas paranormaal!

Nee, dank u.
Op 09-02-2010 19:49:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Tja, da's niet zo moeilijk te debunken tjerky, alhoewel ik niet denk dat jij overtuigd hoeft te worden in deze...
ALLES IS WAAR
Op 09-02-2010 20:48:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tristan: geloof het of niet, maar het bovenste deel is een dwerg, het onderste deel zijn valse benen.
Let er maar eens op: de eerste dame laat hij alles zelf doen, de volgende legt hij neer op de bank en hij ondersteunt ze hierbij (ahja, want die heeft geen buikspieren om haar zachtjes neer te leggen.
Het meisje dat aan de benen staat staat al de hele tijd op de zelfde plaats, zij weet wat er gaat gebeuren, zij voelt ook de benen dus voelt ze ook dat deze niet echt zijn.
Op 09-02-2010 21:01:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Reagoorder: Ik herinner mij nog een programma van 20 jaar geleden, elke Zondagmiddag op de radio, ik dacht van Veronica maar dat weet ik niet meer zeker. Luisteraars mochten dan vragen stellen aan paragnosten.
Mevr. 'Ik heb erge pijn aan mijn oor'; paragnost 'ik voel het al, het is uw rechter oor he? Mevr. 'eeuh, nee, mijn linker oor'
Paragnost 'oh, maar dat komt omdat ik aan de andere kant van de lijn zit en dan dan voel ik het in spiegelbeeld'

Juist ja.
There is enough for everybody's need, but not enough for anybody's greed
Op 09-02-2010 21:17:59 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Tristan:

geloof het of niet, maar het bovenste deel is een dwerg, het onderste deel zijn valse benen.
Let er maar eens op: de eerste dame laat hij alles zelf doen, de volgende legt hij neer op de bank en hij ondersteunt ze hierbij (ahja, want die heeft geen buikspieren om haar zachtjes neer te leggen.
Het meisje dat aan de benen staat staat al de hele tijd op de zelfde plaats, zij weet wat er gaat gebeuren, zij voelt ook de benen dus voelt ze ook dat deze niet echt zijn.

Het onderste deel is een dwerg (sorry, little person), bovenste is die mevrouw zonder onderlichaam, die eens bij Jensen op de bank heeft gezeten. Er heeft een foto gecirculeerd waarop de illusionist samen met de twee helften te zien was (voor dat bankje genomen). Kan 'm nu niet meer vinden!
Is it electrickery?
Op 09-02-2010 22:30:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Emie :

Het onderste deel is een dwerg (sorry, little person), bovenste is die mevrouw zonder onderlichaam, die eens bij Jensen op de bank heeft gezeten. Er heeft een foto gecirculeerd waarop de illusionist samen met de twee helften te zien was (voor dat bankje genomen). Kan 'm nu niet meer vinden!

http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Illusies-doormidden/
United as one. Divided by zero.
Op 09-02-2010 22:32:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Krijg nou tieten! Dus HIER was die foto!!!!
3.14po, als jij er toch niet was (dan moest ik alles zelf opzoeken... jaja ik weet 't ik weet 't)
Is it electrickery?
Op 09-02-2010 22:38:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Emie :

Krijg nou tieten! Dus HIER was die foto!!!!
3.14po, als jij er toch niet was (dan moest ik alles zelf opzoeken... jaja ik weet 't ik weet 't)

GW bestaat al 4 jaar. Het meeste kwam al langs. En het meeste herinner ik me nog.
United as one. Divided by zero.
Op 09-02-2010 23:05:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Touchwood:
3.14po:

Emie :

Krijg nou tieten! Dus HIER was die foto!!!!
3.14po, als jij er toch niet was (dan moest ik alles zelf opzoeken... jaja ik weet 't ik weet 't)

GW bestaat al 4 jaar. Het meeste kwam al langs. En het meeste herinner ik me nog.

4 jaar al?
Tjeezz, waar was ik toen het begon?
.........
Salmay... Dalmay... Adonay.................................... Nothing works!!!
Op 09-02-2010 23:34:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Touchwood:

3.14po:

Emie :

Krijg nou tieten! Dus HIER was die foto!!!!
3.14po, als jij er toch niet was (dan moest ik alles zelf opzoeken... jaja ik weet 't ik weet 't)

GW bestaat al 4 jaar. Het meeste kwam al langs. En het meeste herinner ik me nog.

4 jaar al?
Tjeezz, waar was ik toen het begon?
.........

Niet waar je nu bent...
United as one. Divided by zero.
Op 09-02-2010 23:42:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Frank Bomans:
Realist:

intelligente man! kijkt verder dan zijn neus lang is. En laat zijn wijsheid niet leiden door zijn emotie en wil.

Ik betwijfel dat. Je hoort hem vertellen over toen hij 20 was en werkte met die verknipte stagair. Hij is nu stukken ouder en drijft net heel erg op emotie. Peins ik dan.
Zijde weer bezig, Madam Toerkes?
Op 09-02-2010 23:46:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Starseed: Ik zag hem gisteren op tv en moet zeggen dat ik hem zelf ook maar een kwakzalver vind. Bij beweert dat je iedereen kan bespelen op vlak van waarzeggerij, dat elke mens met de zelfde zaken bezig is, die noemde hij dan op welke die volgens hem zijn. Moet zeggen dat ik het nogal oppervlakkig en stereotype vind. Alsof werkelijk elke mens op aarde zich zorgen maakt in financiele zaken, relatie, werk, gezondheid... Eerlijk gezegd mocht ik terug komen van een van zn geweldige poppenkasten zou ik me absoluut niet tevreden of persoonlijk "geholpen" voelen aangezien de zaken die mij bezig houden blijkbaar niet tot de standaard lijst behoren...

Ik was onlangs per ongeluk op een beurs bij zo een waarzegster beland die zogezegd energien kon voelen maar die vrouw had helemaal niets juist van wat ze allemaal zat te gokken en heb haar dat medegedeeld ook.
Op 10-02-2010 0:22:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Starseed:

Ik zag hem gisteren op tv

Hier kan het herbekeken worden: http://www.delaatsteshow.be/0911/index.php?page=video&index=1426

Kan aan de montage liggen, maar ik was ook niet echt onder de indruk van zijn kunsten op de kermis.
United as one. Divided by zero.
Op 10-02-2010 0:39:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
uit artikel:

Volgens hem is de voorspelling van medium Jana fout want de eerste GW-baby zal een jongetje zijn.

Als ik de buik zou zien zou ik ook een voorspelling kunnen doen. Heeft hij deze gezien overigens? Volgens mij leggen meisjes hoger dan jongens...
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 10-02-2010 21:30:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: "Een trance, meditatie of iemand in meditatieve staat brengen; je kan het in theorie allemaal placebo-effecten noemen."

hmm, ik denk dat ie daar al flink te kort door de bocht gaat, een placebo werkt alleen als je wilt/denkt dat het werkt, hoe kan iemand diezelfde ervaringen dan geheel onbewust en zonder activatie ervaren?

als het puur een placebo-effect was dan zou je ten alle tijde dus bewust moeten handelen, en in dat geval wil ik graag verwijzen naar een ander blog:
http://www.grenswetenschap.nl/blogs/Veel-kinderen-horen-stemmen/

er zijn zoveel voorbeelden van kinderen die dit soort dingen geheel zonder het zelf te willen of op te wekken wel ervaren, net als psychoses, wat ook echt geen placebo-ervaringen zijn.

in veel gevallen word het kinderen op latere leeftijd afgeleerd of krijgen ze te horen dat ze een te grote fantasie hebben, maar zou het ook zo kunnen zijn dat het placeboeffect van die aanname er juist voor zorgt dat volwassenen vaak te weinig "fantasie" hebben?

ik hoop dat het bovenstaande enigszins hout snijd, dit soort zaken zijn niet echt eenvoudig uit te leggen, al is het alleen al omdat er geen vaste definitie voor is...

(ik ben van mening dat iedereen "begaafd" is, maar het overgrote deel van de mensheid dit verleerd is, btw)
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 10-02-2010 22:17:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
rudiev:

Als ik de buik zou zien zou ik ook een voorspelling kunnen doen. Heeft hij deze gezien overigens? Volgens mij leggen meisjes hoger dan jongens...

Das ook zo'n medische denkenschap. Alleen aan een echo kan je zien wat het is. De rest is 50-50 gegok.
United as one. Divided by zero.
Op 10-02-2010 23:05:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden