Wanneer mensen vertellen over hun vakantie in Cancún, Mexico, dan zullen ze het hebben over mooie stranden, watersporten, Maya-tempels en misschien wel het einde van de Mayakalender. Sommigen zullen het hebben over de schoonheid onder water en een zonderling zal vertellen over milieubescherming. Toch gaan in Cancún de onderwaterpracht en milieubescherming hand in hand: het nieuwe Subaquatic Sculpture Museum probeert bezoekers aan te trekken naar 's werelds grootste onderwatermuseum, tezelfdertijd houden ze de toeristen weg van de bestaande koraalriffen.

De werkzaamheden aan het onderwatermuseum zijn nog volop aan de gang, maar men hoopt de sluizen tegen 2011 open te krijgen. Op 19 november 2009 heeft men de eerste vier beeldhouwwerken naar de bodem van de Caribische wateren laten zinken, of welgeteld 1 percent van de 400 sculpturen die op de planning staan. Snorkelaars en duikers hebben dus al een eerste indruk van het onderwatermuseum - dat het grootste ter wereld moet worden - kunnen meepikken.

Het idee achter de beeldhouwwerken - allemaal uit pH-neutraal beton gemaakt - is het aantrekken van algen en maritiem leven zodat het museum een eigen leven begint te leiden en het lokale ecosysteem een duwtje in de rug te geven. Het bestaande koraalrif in Quintana Roo’s West Coast National Park waar het onderwater- museum zich bevindt heeft veel schade opgelopen door recente orkanen. Maar ook menselijke activiteiten brengen onherstelbare schade aan: onervaren duikers die door er op te gaan staan koraal afbreken of die er te dichtbij zwemmen en per ongeluk met hun vinnen of zuurstofflessen een moordende tik tegen het koraal geven.

Het nieuwe onderwaterbeeldhouwwerkenpark moet jaarlijks circa 750.000 bezoekers van het bestaande koraalrif weglokken zodat het kan regenereren en het maritieme leven terug de rust krijgt die het verdient. Op die manier kan het hele gebied ook een grotere weerbaarheid ontwikkelen tegen de vernielkracht van de orkanen die zeker nog zullen komen.

"De koraalriffen vormen een belangrijke bescherming voor de kustlijn, die momenteel wereldwijd ten goede komt aan circa 300 miljoen mensen", verklaart Roberto Iglesias Prieto van de Autonomous National University of Mexico’s Institute of Sea and Lake Sciences, "Bij een orkaan absorberen koraalriffen 99 procent van de kracht in de golven waardoor mensen, dieren en eigendommen beschermd worden.

De duurzame beeldhouwwerken zullen geen negatieve effecten op het lokale maritieme ecosysteem hebben. Integendeel: ze zullen door de natuur opgeëist en teruggewonnen worden. De beeldhouwer van dienst, Jason de Caires Taylor, beklemtoont het belang voor het milieu voor het onderwater museum: "Binnen twee weken zullen we groene algen zien. Binnen een paar maanden zullen er jonge algen verschijnen en vanaf dan kan het alleen maar verder in de goede richting vooruit gaan."

Natuurlijk wil niemand zeggen dat toerisme een slechte zaak is, want het gaat om een miljoenenindustrie. In feite is het ook een doel van het Subaquatic Sculpture Museum om meer bezoekers naar het gebied te lokken. Een gebied dat zwaar geraakt is door de recessie én de terugval van het toerisme door de negatieve publiciteit rond de Mexicaanse griep. Laten we het bij een inspanning houden om het toerisme te kanaliseren in combinatie met het behoud van de natuurlijke habitat.

Het idee van een onderwatermuseum is niet nieuw: een ongeval met een cruiseschip in 1997 vernietigde 500 m² koraalrif voor de kusten van Punt Cancún. Na het ongeval bande de Mexicaanse overheid alle toeristen van het koraalrif en zochten ze alternatieve attracties en sites om te duiken. In 2005 werden 110 holle koepels en betonnen structuren gezonken om Sac Bajo te creëren, een artificiële habitat die zeer populair geworden is onder duikers. Het beschadigde koraalrif uit 1997 is nu in een betere conditie dan de koraalriffen in de omgeving.

Fotocredits: Jason de Caires Taylor

Gerelateerd aan deze publicatie:
johannez: geniaal idee! mag ik ook een beeld maken?
Op 03-03-2010 13:39:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Zeker goed idee. En de overheid moet maar een duikverbod instellen op plaatsen waar koraalrif beschadigd is en rust nodig heeft. Wij mensen vernielen alles...
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 03-03-2010 16:07:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: Prachtig idee, alleen vind ik de beelden op de eerste na niet zo mooi. Kan veel mysterieuzer. Ik zou stukje atlantis nabouwen!
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 03-03-2010 16:47:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Ben benieuwd wat onze achter achter achter achter achter achter achter achter achter achter achter klein kinderen hiervan zullen maken... (met bijbehorende gedachte dat het niet meer voor ze te achterhalen is wat de werkelijke reden was.)
Moeten is een keuze...
Op 04-03-2010 8:07:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : Naar Cancun ga je niet voor je lol.
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 04-03-2010 18:06:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
maraatje: Wat zullen de vinders hiervan over duizenden jaren denken :-)
Op 05-03-2010 16:29:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden