Ooit wel eens seks gehad maar geen idee meer hoe dat was? Ik doel met deze vraag niet op een ervaring met een, laten we zeggen, slaapverwekkende bedpartner of een beneveld brein, maar een oprecht gat in het geheugen. Indien het antwoord 'ja' is, heeft u misschien last gehad van ‘voorbijgaand geheugenverlies’ (transient global amnesia, of kortweg TGA).

Het overkwam de Amerikaanse Alice (59) na een (heftige?) vrijpartij met haar echtgenoot Scott. Alice bleek opeens een gat in haar recente geheugen te hebben. Zo wist ze wel de voormalige president van haar land te noemen, maar wist ze met geen mogelijkheid de naam van de huidige. Haar echtgenoot vreesde dat zijn geliefde een hersenbloeding had gehad en bracht haar met vliegende vaart door naar de Eerste Hulp.

....euhhhhhhh.... kweenie

Onderzoek wees uit dat Alice leed aan een typisch gevalletje van TGA. Al tientallen jaren kent de medische wereld het verschijnsel van voorbijgaand geheugenverlies, een aandoening die doorgaans voorkomt bij mensen van boven de 50 jaar.

TGA wordt in 50% van de gevallen uitgelokt door inspannende gebeurtenissen zoals overdreven sporten, plotseling terechtkomen in ijskoud of bloedheet water, het hoofd stoten of, u raadt het al, seks. De bindende factor is de plotselinge verandering in de bloedstroom. Hoewel Alice een klein gaatje in haar geheugen blijft houden, is TGA niet van blijvende aard en binnen enkele uren werkte haar geheugen weer als vanouds.

Onderzoekers denken dat de oorzaak ligt in het gebied in de hersenen dat men hippocampus noemt. De hippocampus is verantwoordelijk voor het kortetermijngeheugen in de hersenen. Op het moment dat de bloedtoevoer naar de hippocampus vermindert, worden nieuwe ervaringen niet meer opgeslagen en blijft het kortetermijngeheugen leeg. Het verschijnsel is van tijdelijke aard en patiënten herstellen binnen enkele uren, zonder blijvende schade.

TGA kan behalve door inspanning zoals sporten of seks ook op andere manieren uitgelokt worden; wie meer wil weten kan hier terecht. Om bij de seksualiteit te blijven kan ik u nog melden dat het erectiestoornismiddel Levitra als bijwerking TGA hebben. T'is maar dat u het weet, nu uw hippocampus nog gewoon werkt.

tigron: TGA komt regelmatig voor bij mensen die,
verhoord worden door een parlementaire commissie !!
Op 14-03-2010 11:17:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hermes: Scott is blijkbaar een wild beest
fsdas
Op 14-03-2010 11:42:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: De in het artikel genoemde links ("wie meer wil weten kan hier terecht." en (transient global amnesia,)
leiden naar een pagina waarvoor je moet registreren.

ALLES IS WAAR
Op 14-03-2010 0:22:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kamikenobi: Ha grappig dat er hier nu een artikel over staat.
Heb afgelopen week mijn hoofd gestoten en kreeg 3 hechtingen. De dokter adviseerde me om 2 dagen rust te nemen.
Had op de eerste dag moeite met uit mijn woorden te komen en op dag 2 en 3 was mijn korte termijn geheugen van slag.Nu is alles weer helemaal in orde en werkt mijn geheugen weer optimaal.
Op 14-03-2010 13:08:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
nupeet:
kamikenobi:

Ha grappig dat er hier nu een artikel over staat.
Heb afgelopen week mijn hoofd gestoten en kreeg 3 hechtingen. De dokter adviseerde me om 2 dagen rust te nemen.
Had op de eerste dag moeite met uit mijn woorden te komen en op dag 2 en 3 was mijn korte termijn geheugen van slag.Nu is alles weer helemaal in orde en werkt mijn geheugen weer optimaal.Hersenschudding ?
Unity in the Heart of Diversity
Op 14-03-2010 14:06:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden