De afgelopen tijd heb ik u op de hoogte gebracht over de mysterieuze aandoening Morgellons. Morgellons, de één denkt dat het onderhuids rondkruipende beesten zijn terwijl de ander het toeschrijft aan fantasie. Wat Morgellons ook moge zijn de aandacht en controverse rond het onderwerp neemt toe. Nu ook de BBC aandacht aan het onderwerp besteedde is het fenomeen ontsnapt aan de louter obscure lokale Amerikaanse nieuwsberichten. Maar niet alleen de berichtgeving heeft zijn weg over de oceaan gevonden, volgens de BBC zijn er ook gevallen bekend in Europa.

“Morgellons is geen mysterieuze ziekte,” aldus Norman Levine (professor dermatologie universiteit van Arizona.) “Als je het 10.000 dermatologen zou vragen zal je zien dat ze het mij eens zijn”. Levine zegt zelf ongeveer 100 mensen in behandeling gehad te hebben die leden aan de symptomen. Al deze patiënten reageerden prima op de behandeling en het medicijn Pimozide. Pimozide is een middel dat normaal gesproken wordt voorgeschreven aan schizofrene patiënten. Volgens Levine zit het idee van onderhuids rondkruipende wezens allemaal tussen de oren. “Ik heb zakken vol met zogenaamde ‘Morgellons’ ontvangen van patiënten die zeiden de wormen/wezens uit hun huid getrokken te hebben, mijn onderzoek wees uit dat de monster allemaal textiel betrof”.

Maar hoe verklaart Levine dan de soms heel jonge kinderen die ook aan symptomen lijden? (zie hier de foto’s van een drie jarig patientje.) Levine acht het onwaarschijnlijk dat kinderen van die leeftijd dergelijke waanideeën ontwikkelen, maar hij neemt aan dat hun ouders wel aan dergelijke ideeën kunnen lijden.

De BBC vroeg dr. Randy Wymore (ass.professor verbonden aan de Oklahoma State universiteit) om zijn mening. Wymore neemt het onderwerp Morgellons minder luchthartig en benadert het fenomeen niet als een psychische aandoening. (zijn bevindingen kun je hier lezen.) In zijn laboratorium onderzocht Wymore huidmonsters van Morgellonpatiënten en onder zijn microscoop zijn Morgellons niet te vergelijken met textiel of haren.


( Wymore ziet er geen textiel in )

”Momenteel denken we aan een neurotoxische oorsprong,” zegt Wymore en hij vervolgt; “Er is duidelijk meer aan de hand, deze mensen verbeelden het zich niet.”

Dat is natuurlijk tegen het zere been van Levine die meent dat “mensen die denken dat het geen waanidee is onderdeel van het probleem zijn.”

In 1690 beschreef Sir Thomas Browne hoe hij geobserveerd had dat er bij sommige kinderen plotseling op vreemde plekken door huid heen ‘haren’ doorbraken. Hoesten, braakneigingen en het onwel worden waren het gevolg. In 1935 was het dr. C.E. Kellett die naar de aandoening refereerde. Hij smeerde bij patiënten honing op de huid of verwarmde de aangedane huidplekken om op deze wijze de ‘wormen’ naar buiten te lokken om ze vervolgens domweg af te scheren of met een pincet te verwijderen.

Massahysterie? Waanideeën? Vreemde onderhuids rondkruipende beesten? Of is het toch wat anders? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat het fenomeen de medische wereld verscheurt en dat de Morgellons langzaam maar zeker oprukken.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden