... als ik de frontale kwabben van mijn brein maar niet gebruik. Een nieuw onderzoek toont namelijk aan dat hoe minder men de frontale kwabben van zijn of haar hersenen gebruikt, hoe meer men zichzelf door een roze bril ziet. Jennifer Beer, een assistent professor psychologie bij de universiteit van Texas, zegt dat hoe meer een (gezonde) mens gedeelten van zijn frontale kwabben activeert, hoe nauwkeuriger zijn eigenbeeld is; hoe meer men zichzelf aantrekkelijk vindt, hoe minder men zijn frontale kwabben gebruikt. Een kwabbiliteitsoverzicht...

Het onderzoek geeft een nieuw inzicht in de verhoudingen tussen de hersenfuncties, emoties en waarneming, en kan wetenschappers helpen om beter de hersenfuncties van bejaarden of mensen met een depressie en mentale stoornissen te begrijpen. De resultaten kunnen ook belangrijk zijn voor herstellende amfetamineverslaafden waarvan de frontale kwabben dikwijls beschadigd zijn en bijgevolg hun kansen om clean te blijven overschatten.

De natuurlijke menselijke eigenschap om zichzelf in een positief daglicht te zien kan in sommige situaties nuttig en zelfs motiverend zijn, maar volgens het onderzoek van Beer kan dat in sommige gevallen ook schadelijk zijn.

Bij het onderzoek van Beer kregen 20 vrijwilligers vragen voorgeschoteld over hoe zij kijken naar hun positief geachte trekken zoals bescheidenheid, tact, betrouwbaarheid en maturiteit en 'negatieve' trekken zoals materialisme, onbetrouwbaarheid, kortzichtigheid en wanordelijkheid. Tijdens het beantwoorden van de vragen werden de hersenen van de vrijwilligers onderworpen aan een MRI-scan.

Uit de scans bleek dat de vrijwilligers die zichzelf als zeer positief opstelden hun orbitofrontale cortex (onderdeel van de prefrontale cortex, dat zich net achter de oogkassen bevindt) minder gebruikten. Dat gebied van de hersenen wordt meestal geassocieerd met het oplossen van problemen, redeneren, besluitvorming en planning. Sommige van de personen die een accuraat beeld van zichzelf konden voorleggen hadden vier keer meer hersenactiviteit in de frontale kwabben dan de meest extreme 'roze bril'-drager.

In de studie van Beer kreeg nog een andere groep vrijwilligers dezelfde vragen voorgeschoteld. De vrijwilligers aan wie gevraagd werd om zo snel mogelijk te antwoorden zagen zichzelf in een veel positiever daglicht dan diegenen die alle tijd om te antwoorden kregen. Beer zegt dat de vrijwilligers die snel moesten antwoorden waarschijnlijk een onrealistisch positief zelfbeeld toonden omdat hun hersenen minder aangesproken werden.

Beer denkt dat, net zoals bij visuele waarnemingen, het 'sociale beoordelingssysteem' gemaakt is om ons een snelle 'goed genoeg'-perceptie van onszelf te geven wat betreft bekwaamheid. Kwabbiliteit dus.

bert: Mijn schoonmoeder heeft versteende frontaalkwabben dus ze gebruikt ze niet. Maar om nou te zeggen dat ze zichzelf door een rozer bril ziet. Het tegendeel zelfs.
Op 16-03-2010 11:59:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dzyan: Dan worden we allemaal ADHD-ertjes Want bij dezen is vaak de frontale hersenkwab wat minder doorbloed. Mender actief ook. Lijkt me fun.
Op 16-03-2010 19:55:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Ik acht mijzelf superieur aan anderen.
Vooral als die anderen veel naar tv kijken (en dan doel ik uiteraard op van die sbs6 programma's).

En dat ik ernaast zit doet er even niet toe.
Cannot kill the Battery!!!
Op 16-03-2010 21:02:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Chris de Boden:
Marsepars:

Ik acht mijzelf superieur aan anderen.
Vooral als die anderen veel naar tv kijken (en dan doel ik uiteraard op van die sbs6 programma's).

En dat ik ernaast zit doet er even niet toe.


Niks mis met een avondje tv kijken hoor, er zijn nog genoeg niet sbs6 programma's hoor Morgenavond bijvoorbeeld; tussen kunst en kitch en dat in High Definition. Daar ga ik toch echt wel ff voor zitten, dankzij HD zouden van de kunststukken ook meer details zichtbaar moeten zijn. Ik ben reuze benieuwd en hier kijk ik wel naar uit. Ook heb ik pas nog op NGC HD nog een mooie natuur docu gezien, nou dat is wel ff anders tv kijken dan naar dat duffe sbs-sex eh 6.

Verder vind ik mezelf ook superieur en geniaal
Als je nagaat dat alles wat ik met mijn handen aanraak in goud veranderd en dat ik zonder dat ik de radio, tv of ínternep er op af hoeft te stemmen al op de hoogte ben van het nieuws, het weer, de tijd en zelfs een gps heb ik geeneens nodig.
Was dat maar letterlijk, hoewel het soms wel akelig dicht in de buurt komt als je bijvoorbeeld ziet hoe netjes ik de buitenkant van een tankie gepached, geverfd en afgekit heb, stukje vakwerk .
Linux=Technisch lego voor volwassenen. Project SteviaLX 1404 v1.0
Op 16-03-2010 23:14:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mevrouw Maan: Wauw, ik vraag me al tijden af waarom ik in periodes waarin ik m'n hersentjes veel moet gebruiken (zoals tentamenweken... ) me minder sociaal vaardig voel, maar het is gewoon omdat m'n frontale kwab dan even moeten werken!!
Haha dank voor dit middernachtelijk lichtpuntje
Never trust a man who, when alone in a room with a tea-cosy, doesn't try it on.
Op 19-03-2010 2:51:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan:
mevrouw Maan:

Wauw, ik vraag me al tijden af waarom ik in periodes waarin ik m'n hersentjes veel moet gebruiken (zoals tentamenweken... ) me minder sociaal vaardig voel, maar het is gewoon omdat m'n frontale kwab dan even moeten werken!!
Haha dank voor dit middernachtelijk lichtpuntje


Mevrouw Maan?!
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 19-03-2010 3:43:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden