Bij de aanvang van 2010 kreeg ik aanhoudende rugpijn cadeau, hoewel ik het begin van het nieuwe jaar enigszins anders voor ogen had gezien. Als snel bleek dat de pijn zich helemaal onderaan de rug concentreerde. Ik ging er van uit dat mijn leeftijd (48) voor het ongevraagde nieuwjaarsgeschenk verantwoordelijk was en dat de pijn wel zou wegebben of overwaaien. Zes pijnlijke weken later besloot ik dan toch - na aandringen van mijn bieken - een dokter te raadplegen. Het verdict was onomwonden duidelijk: lumbago. Ondertussen kwam ik tot de ontdekking dat zo'n 80% van de bevolking last heeft van lage rugpijn. Wat zijn de oorzaken?

Onvoldoende lichaamsbeweging

Rugpijn is een gemeenschappelijke aandoening bij mensen die niet lichamelijk fit zijn omdat hun zwakke rug- en buikspieren de ruggengraat onvoldoende ondersteunen. Iemand met een zittend bestaan en/of onvoldoende lichaamsbeweging loopt bij occasionele inspanningen veel meer risico om zijn rug te beschadigen dan iemand die dagelijks sport. Iemand die spaart voor een dikke buik zet extra spanning op de spieren in de onderrug en stelt zich onvermijdelijk kandidaat voor helse en ondraaglijke pijnen.

Genetisch

Rugpijn en slijtage van de tussenwervelschijven kan een genetische aandoening zijn, waarbij zelfs het mensenras een invloed kan spelen. Zo hebben Afro-Amerikaanse vrouwen twee tot drie keer meer kans op spondylolisthesis, een rugaandoening waarbij de verbinding tussen twee wervels zodanig verslapt of afwezig is dat de wervels ten opzichte van elkaar verschoven zijn.

Werk

Je baan kan een belangrijke invloed uitoefenen op je rug. Als je voor je werk de hele dag lang zware lasten moet opheffen, of je de hele dag al zittend doorbrengt: in beide gevallen riskeer je beschadigingen aan de rug. Veel bouwvakkers, medewerkers van de reinigings- en groendienst, vrachtwagenchauffeurs en auteurs hebben rugklachten.

Roken

"Roken is dodelijk"; "Roken brengt u en de samenleving ernstige schade toe", het staat geschreven en gedrukt op ieder pakje sigaretten. Nu veroorzaakt roken geen directe rugpijn, maar het verhoogt het risico op ischias, een vorm van zenuwpijn in de rug die veroorzaakt wordt door druk op wortels van de ischiaszenuwen, daar waar deze uit de wervelkolom naar buiten komen. Roken kan de voedingsstroom van het lichaam naar de wervels blokkeren.

Slijtage

Slijtage van de tussenwervelschijven kan rugpijn veroorzaken. De beschermende schijven bestaan uit een ring van vezelig kraakbeen met in het midden een geleiachtige kern. De schijven zijn enigszins elastisch en dragen zo bij aan de schokdemping, maar de kern kan bij het ouder worden dehydreren waardoor het vermogen tot schokdemping gelimiteerd wordt. De kern wordt zwakker en dat kan tot chronische rugpijn leiden.

Verwondingen

Beschadigingen aan de ruggengraat zoals verstuikingen en breuken - het risico op breuken neemt toe met de leeftijd - kunnen kortstondige of chronische pijn veroorzaken. Gebroken ruggenwervels zijn vaak het resultaat van osteoporose, het gevolg van afgenomen botmassa en verstoring van de botmatrix. Tussenwervelschijven kunnen op elke leeftijd beschadigd raken en zorgen voor helse pijnen die qua heftigheid vergelijkbaar zijn met tandpijn.

Medische problemen

Er zijn heel wat medische problemen die rugpijn kunnen veroorzaken. Zo is er onder andere scoliose (een zijdelingse verkromming van de wervelkolom waardoor een of twee bochten ontstaan), diverse vormen van artritis (een ontsteking van de gewrichten die veroorzaakt kan worden door reumatische aandoeningen of bacteriële ontstekingen), wervelkanaalstenose (een aandoening waarbij het wervelkanaal vernauwd is waardoor het ruggenmerg en zenuwen in verdrukking komen) en tumoren.

Psychologisch

Bij sommige mensen zit pijn - en dus ook rugpijn - tussen de oren. Je gemoed kan immers een belangrijke negatieve invloed uitoefenen op pijngevoelens door opgebouwde spierspanning. Een negatieve stemming kan zelfs de bewustwording van pijn versterken.

Toen ik een week geleden voor een medische controle naar het ziekenhuis moest om een paar inwendige onderdelen - die 6 maanden eerder door een niet nader gekende ontstekingsbron plots alle dienst weigerden - te controleren op herstel, had ik al dagen voordien buikpijn. Een uur na de echografie, waaruit bleek dat de onderdelen opnieuw als nieuw functioneerden, ging het al stukken beter. De dag nadien was alle pijn verdwenen.

En mijn rugpijn? Die ben ik ondertussen ook al een paar weken vergeten te voelen.

bert: Er is hoop voor ons lage rugpijnlijders! Ook ik kreeg er behoorlijk last van en bij de reguliere arts werd ik niet veel wijzer zoals gewoonlijk. Omdat ik toch al van plan was naar de acupuncturiste te gaan heb ik haar erop gewezen dat lopen nu wel erg moeilijk werd en of zij kon helpen. Met als gevolg wat naaldjes erin, een warme lamp erop en ter afsluiting een enorme chinese kruidenpleister voor 3 dagen. Dat nog 1x hethalen en ik was verlost van alle pijn! Waarom had ik dat niet eerder gedaan? Anderhalf jaar erge pijn in 2x opgelost! Kan het iedereen uiteraard aanbevelen.
Op 29-03-2010 9:40:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Rogier: Heb het regelmatig, maar zeer goede Osteopaat help me er in no-time weer vanaf.
Op 29-03-2010 11:53:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Eye: Ik heb er ook jaren last van gehad, maar toen ik Yoga ging beoefenen was het binnen een paar weken verdwenen.
Het kan ook met stress te maken hebben en bij Yoga breng je zowel je lichaam als je geest in balans.
Op 29-03-2010 0:02:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie : Bij mij wil het er ook nog weleens inschieten, ik vond wel baat bij deze oefeningen, en uiteraard ook yoga
http://www.gosmt.nl/Vakinfo/rug_op_slot.htm
Is it electrickery?
Op 29-03-2010 0:36:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kwast: Het kan een verkeerde zithouding zijn, maar ook veel voorkomend is stress, dat verkrampt n.l. je lichaam. En bij iedereen heeft dit een andere uitwerking. Wat hier boven wordt genoemd als slijtage. dat heeft een hele andere oorzaak n.l. voeding. Zoals we weten functioneert ons lichaam op 7,4 PH waarde en als we constant alleen maar zure voeding stoffen eten, onttrekt het lichaam basische elementen uit onze spieren/organen en botten. Waardoor deze broze worden en hoe meer je zure producten eet(dit zijn alle fabriceerde producten) hoe eerder je last krijgt van slijtage en andere ziektes.
De ideale verhouding van je dagelijkse voeding is 80% base en 20% zuur met wel alle essentiële vitamines en mineralen erin. Maar helaas bestaat voor 99,9% van de mensen hun voeding uit 80% zuur en 20% base en missen ze de dagelijkse essentiële vitamines en mineralen. En vinden dan vreemd dat ze ziek of een kwaal krijgen, terwijl ze het toch zelf hebben veroorzaakt. Bij je huisarts of specialist hoor dit niet omdat ze medicijnen hebben geleerd, en geen voedingsleer gehad hebben.
(bericht gewijzigd op 29-3-2010 17:22:40)
Op 29-03-2010 17:17:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Sinds ik een hond heb en deze meerdere malen per dag ga uitlaten en wat vaker bewegingsoefeningen doe is mijn rugpijn vrijwel helemaal verdwenen.
Wandelen met de hond in de natuur laat stress verdwijnen en de beweginsoefeningen (actief spannen van de onderrug spieren en daarna ontspannen) zorgen voor wat meer beweging. Ook sauna bezoek is aan te raden!
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 29-03-2010 18:59:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
BTtje: ik heb last in mijn onderrug sinds mijn 15e ongeveer (ben nu 19). is denk ik gekomen door te zwaar tillen met het werk dat ik toen deed en werd iets erger toen ik van een ladder viel op mun rug van een paar meter hoogte. verder nog een ongeluk met skieen 4 maanden terug gehad door over de schans, zittend gevallen, waardoor de schokgolf van de klap door mijn wervel ging.
af en toe heb ik er alleen last van als ik op mijn bureau stoel zit en laatst voor het eerst op mijn werk toen ik van het bukken weer overeind ging staan.
in beide gevallen is het dan wel dat ik niet meer kan staan en ffies moet liggen met iets kouds onder mijn rug en iets dat steun geeft.

ik heb dus slijtage en/of verwondingen opgelopen, maar ik heb wel altijd buikspieren gehad en ook rugspieren die genoeg zouden moeten ondersteunen, maar af en toe heb k er alsnog erg veel last van.
wel of geen goeie ondersteuning door kussen en/of matras tijdens het slapen is een groot verschil.
Op 06-04-2010 21:16:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: vanavond niet schat, ik heb lage rugpijn...

We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 06-04-2010 21:34:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Wel grappig om te lezen dat er ook genetisch tussen de verschillende rassen verschillen zitten. Tijdje terug toen zoiets gezegd werd over intelligentie en rassen kwamen er een paar felle tegenstanders dat dat niet uitmaakt. Hoewel er, wellicht wat controlversieel, er toch onderzoek is gedaan tussen intelligentie en ras.
Maar mensen accepteer het nou maar, elk ras is verschillend in bouw, vatbaarheid ziektes, intelligentie en emotie, toch verder niets mis mee om dit te erkennen, het is alleen hoe je er mee om gaat.

@Ron B.
Misschien een excuus om geen zwaar werk e verrichten, maar verder kan het juist goed zijn, ontspannend, pijnstillend
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 07-04-2010 0:46:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ellen: 15 jr geleden na een val op (hard!) ijs op m'n stuitje, een versnelde vorm van artrose begonnen met zeer pijnlijke lage rugpijnen. Alles geprobeerd, de ene therapie na de andere, allemaal maar tijdelijk verlichtend, nu al zo'n 14 jr wekelijks aquagym en noooooit een centje pijn meer! Het bewegen in warm water schijnt blijkbaar dé remedie te zijn (verschillende stretchoefeningen waardoor er ruimte komt voor de zenuwbanen en de boel niet meer dichtgroeit).. Zou eigenlijk preventief vergoed moeten worden ipv dure medicijnen te verstrekken!
Op 07-04-2010 17:08:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden