Op onderstaande foto lijkt een militair heel wat pret te beleven, maar eigenlijk is zijn gedrag het gevolg van een reeks van gecontroleerde experimenten die tientallen jaren duurden. We hebben het over mind control of het gebruik van hallucinerende en bewustzijnsveranderende middelen zoals LSD als een wapen in oorlogvoering. De Nazi's zouden er als eersten mee geëxperimenteerd hebben, maar Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en anderen zouden snel volgen met hun eigen experimenten op onwetende militairen en burgers, de Vietcong en nu... terroristen.

Omdat beelden in de meeste gevallen meer zeggen dan duizend woorden laten we een eerste korte video op uw netvlies los. Het is Brits militair beeldmateriaal uit 1963 van een experiment waarbij een aantal militairen onder invloed van LSD een opdracht moeten uitvoeren. Best wel grappig om te zien:

Het Amerikaanse leger deed van 1955 tot 1972 experimenten - met soldaten die 'vrijwillig' intekenden - op hun basis in Edgewood, MD. Daar kregen de proefgekonijnde militairen synthetische weed, LSD en nog een tiental andere psychoactieve drugs toegediend. De bedoeling van de experimenten was het ontwikkelen van chemische wapens die de vijand zouden neutraliseren.

De details van het geheime Amerikaanse Project MK-ULTRA zijn nog steeds geclassificeerd en veel van het bewijsmateriaal is ondertussen vernietigd. Het Amerikaanse leger gaf pas in 1975 experimenten met drugs op 5.700 militairen toe. Ze verklaren nooit hallucinerende middelen te hebben ingezet in oorlogsvoering omdat de gevolgen van toegediende LSD en wiet te onvoorspelbaar waren.

En toch zijn er chemische bewustzijnsveranderde wapens ontwikkeld: artilleriegranaten die gevuld waren met 3-quinuclidinyl benzilate (QNB, BZ, EA-2277). QNB is een derivaat uit de belladonna soorten dat gebruikers niet alleen dagenlang in een slaaproes brengt, maar ook de gezondheid van het individu zware schade toebrengt. QNB-granaten werden tussen 1968 en 1970 minstens vijf keer afgevuurd op vijandige troepen in Vietnam.

James B. Stanley was een van de proefgekonijnde LSD militairen. In februari 1958 bood hij zich als vrijwilliger aan om deel te nemen aan een programma dat tot doel had om de effecten van beschermende kledij en materiaal als verdediging tegen chemische oorlogsvoering te testen. Pas in 1975 kwam de waarheid aan het licht toen hij een brief kreeg van het leger waarin stond dat hij op zijn minst vier keer LSD had toegediend gekregen en nu gevraagd werd naar zijn medewerking aan een studie over de effecten op lange termijn van LSD op 'vrijwilligers die deelnamen aan het testprogramma van 1958'.

Het ongevraagd toedienen van hallucinerende middelen op nietsvermoedende personen maakt in de Verenigde Staten van Amerika deel uit van een nieuw debat over een voorstel voor het gebruiken van illegale chemicaliën om terroristen die mensen gijzelen, of mensen als schild gebruiken, tijdelijk uit te schakelen. Een voorstel dat onder de huidige internationale wetgeving algemeen verboden is.

Misschien moeten ze ook maar eens controleren of het militaire programma wel degelijk officieel is afgesloten en of de resterende voorraad chemische wapens - circa 50 ton QNB in Amerika alleen - wel degelijk tot de laatste gram vernietigd (geweest) zijn.

Hermes: Waren die soldaten niet iets later verantwoordelijk voor de hippie movement?
fsdas
Op 19-03-2010 9:42:57 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist: In een oorlog moet je je beschermen tegen de sterkten van je tegenstander en gebruik maken van de zwakten. Dit soms op een onmenselijke manier, maar anders is er ook geen oorlog.
“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 19-03-2010 10:22:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
1SB: Misschien toch maar is bij die taliban aansluiten dan.
Papaver in overvloed en gratis LSD!
En thuis vertellen dat je het voor die 72 maagden doet ;P
--
Eigenlijk denk ik dat (bv) LSD best een geschikt wapen kan zijn.
Ik ben natuurlijk geen fan oorlog of geweld op welke manier dan ook maar als het lukt om bv lsd in het drinkwater van `de vijand` krijgen dan lijkt me dat zeer effectief en met relatief weinig schade/slachtoffers....

Op 19-03-2010 11:14:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Dzyan: De dosering maakt dit soort wapen volslagen ongeschikt. Gewoon gepiel in de marge van het Amerikaanse leger.

Groet,

Dzyan
Op 19-03-2010 17:29:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld: Wij hadden alleen maar bier in dienst
Op 19-03-2010 22:49:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar: "QNB-granaten werden tussen 1698 en 1970 minstens vijf keer afgevuurd op vijandige troepen in Vietnam."

1968?
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op 20-03-2010 2:01:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
redaxie:
Narchya:

"QNB-granaten werden tussen 1698 en 1970 minstens vijf keer afgevuurd op vijandige troepen in Vietnam."

1968?

Dankjewel voor de oplettendheid. We doen liever niet mee aan geschiedvervalsing, ook niet per ongeluk.
Op 20-03-2010 2:55:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rm: Een interessante (en ook goede) film die hier over gaat is Jacob's Ladder van regisseur Adrian Lyne. De moeite waard!
Op 21-03-2010 14:08:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi:
1SB:

Misschien toch maar is bij die taliban aansluiten dan.
Papaver in overvloed en gratis LSD!
En thuis vertellen dat je het voor die 72 maagden doet ;P


De taliban liet de papaver velden juist vernietigen, het was de vs die het weer herstelde met het verdrijven van taliban.

overigens gaat 'a scanner darkly' hier ook een beetje over, zeer apparte film.
(bericht gewijzigd op 21-3-2010 16:21:37)
Op 21-03-2010 16:20:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden