Loch Ness? Nee. Frankenstein dan? Nee ook niet. Dit stuk gaat over minder bekende monsters waar we zo nu een glimp van opvangen. Flauwekul? Misschien wel en misschien ook wel niet. Het is maar net hoe je de term monsters definieert. Wie bij monsters aan demonische wezens denkt komt waarschijnlijk meer bedrogen uit dan diegene die de term associeert met nog onbekende levensvormen.

Ieder jaar weer vinden biologen levensvormen die nog nooit eerder aanschouwd waren. Meestal zijn dat kleine diertjes die achteraf gezien niet eens zo vreemd bleken. Maar zo nu en dan zijn er ook sporen te vinden van veel grotere wezens. Wezens die meer lijken thuis te horen in mythologieën dan in onze biologieboekjes. Onzin? Wie weet. Lees dit blogje eens aandachtig door en oordeel zelf.

Zoals ik hierboven al schreef is het jaarlijks ontdekken van nieuwe diersoorten niet zo vreemd. Zo vonden wetenschappers afgelopen jaar nog een vreemdsoortige kreeft met een heuse vacht. “Lekker belangrijk” zullen de meeste mensen ongetwijfeld denken maar wat ze over het hoofd zien is de betekenis van dergelijke vondsten. De jaarlijkse vondsten betekenen voornamelijk dat we nog lang niet weten wat er allemaal rond kruipt, vliegt, zwemt of loopt. Het op voorhand afdoen van vreemdsoortige wezens als onzin is misschien wat te kortzichtig.


( Harige kreeft )

Al tientallen jaren gaat het gerucht in Pennslyvania (VS) dat er in Raystown Lake een enorm ‘monster’ rond zwemt. Het beest zou door diverse mensen gezien zijn en wordt soms ook gefotografeerd. Raystown lake is een kunstmatig meer dat nadat men in 1912 een dam had gebouwd was ontstaan. Het lijkt dus niet voor de hand te liggen dat een groot wezen op een goeie dag besloten had om er domicilie te kiezen. `


( foto van het Raystown Lake monster )

Het kan natuurlijk allemaal visserslatijn zijn om toeristen te trekken of gewoon de aandacht. Aan de andere kant is het meer groot genoeg met bijna 50 kilometer in doorsnede en op sommige plaatsen een diepte van meer dan 40 meter. Daar zou een groot beest zich gemakkelijk kunnen verstoppen. Oudere foto’s van het meer laten merkwaardige schaduwen onder het wateroppervlakte zien. Een speling van het licht of een boomstronk lijkt de meest voor de hand liggende verklaring.
( Vreemde schaduwen.. het monster of iets anders? )

Het mag geen verwondering zijn dat lokale biologen de verhalen over een monster in het meer als onzin afdoen. Misschien is het een grote meerval opperen zij. Tja, wie weet. We laten het monster van Raystown voor wat het is, wil je meer weten over Raystown dan kan je hier klikken. Wij gaan ondertussen verder met andere opmerkelijke vondsten.

In de documentaire 'the mysterious origins of man' doet onderzoeker en auteur David Hatcher Childress verslag van een bijzonderder verhaal. In 1977 zou een Japanse vissersboot voor de kust van nieuw zeeland een karkas van een zogenaamde plesiosaurus omhoog getakeld hebben. Hoewel er een controverse bestaat over de authenticiteit van de foto en sceptici zeggen dat het om een karkas van een haai gaat blijft het verhaal voortbestaan. Nou ja, bezie de foto en oordeel zelf maar. (de documentaire 'the mysterious origins of man' kunt u hier vinden en downloaden.)


( Vreemd karkas… )


(plesiosaurus )

een zeehond had, de staart ”Inwoners van Parton (Engeland) stonden versteld toen er een ‘mini monster’ op het strand was aangespoeld. Joan Singleton liep langs de waterlijn waar Lowca Beck de zee instroomt toen ze het ‘monster’ vond. Ze alarmeerde gelijk haar vrienden en vertelde hen dat ze nog nooit zoiets gezien had. Jack Southam, schipper van de vissersboot ‘Riptide’ uit Whithaven bekeek de foto van het monster en zei dat hij ook nog nooit zoiets gezien had. Een andere inwoner van Parton vertelde aan journalisten van ‘the Whitehaven News’ dat het monster het lichaam vanvan een walvis en vinnen op de rug en aan de zijkant. Maar het had ook klauwen en behoorlijk scherpe tanden”.
Aldus een bericht uit de krant ‘the Whitehaven News’ van 09 augustus 2004.


( mini zeemonster, zie het bierblikje voor referentie )

Op 20 juli 2005 werd na een zware typhoon het half vergane karkas van een onbekend zeewezen gevonden op de kade van
meest op dat Het beest woog naar schatting 2 ton en was 12 meter lang. Dat het niet om een vis ging bleek uit de schedel, die leek nog hetvan een krokodil. Maar daarmee hield iedere vergelijking met een krokodil op. Vooralsnog weet men niet wat voor beest het is. Ningbo, Zehjiang, China.


( Tja.. wie het weet mag het zeggen )


New Straits Times, 30 januari 2006.
Op 23 januari 2006 vonden locale Maleisische vissers een 5 meter lang karkas op het strand. Aanvankelijk ging men er vanuit dat het de resten van een krokodil betrof. Maar onderzoekers van het ‘Turtle and Marine Ecosystem Centre’ uit Rantau Pankang Terengganu denken daar heel anders over.
Volgens onderzoeker Lateffah Sugito zijn de botresten niet consistent met dat van een krokodil. De zaak werd nog mysterieuzer toen men op sommige botten vleesresten met haren aantrof. Vervolgens dacht men dat de resten toebehoren aan een ‘dugong’ (een soort zee-olifant ), dit in zee levend beest heeft een vacht. Echter onderzoekers wezen deze optie van de hand omdat de schedel van het karkas niet overeenkomt met die van een dugong. Men schat, gezien de staat van ontbinding, het karkas ongeveer een maand oud en is niet helemaal compleet. Vooralsnog weet men niet van welk dier het karkas afkomstig is. Aldus het krantenbericht.


( Misschien familie van het Chinese karkas? )

Om dit blogje waardig af te sluiten nog eentje dan om aan te tonen dat men zelfs soms vreemde wezens in de tuin kan aantreffen.

The Sentinel 8 februari 2006.
Victoria Springitt uit Oxford Road, Basford (U.K.) haalde een slijmerige 'prop', die de waterafvoer in haar tuin blokkeerde, weg en schrok zich bijna dood toen ze realiseerde dat het geen modder en dode bladeren waren. Het National Marine Aquarium, Plymouth hebben foto's voorgenoemde instituut zei dat de deskundigen die de foto's bekeken hadden tot de conclusie waren gekomen dat veel details overeen kwamen met die bleek om een dode 'octopus' te gaan. Hoe de 'octopus' in de tuin is gekomen is een raadsel. Een buurman opperde dat het beest misschien wel uit de bek van een zeemeeuw was gevallen. Basford ligt echter om meer dan 100 kilometer van de kust af. Deskundigen van hetvan het beest bekeken. Woordvoerder Douglas Herdson van hetvan een octopus maar dat er ook details te zien waren die niet overeen kwamen met een octopus. "Het is heel moeilijk om met zekerheid te zeggen dat het inderdaad om een octopus gaat" Aldus Herdson. Octopussen kunnen in de regel niet langer dan 20 minuten zonder zeewater.( octopussy of niet )

 

Ghislain: Het karkas dat op 20 juli 2005 na een typhoon op de kade van Ningbo, Zehjiang, China, gevonden werd, is volgens mij, afgaande op de grootte, een walvis of een deel van een walvis in vergaande staat van ontbinding.

Het is helemaal niet ongewoon dat aangespoelde kadavers hun oorspronkelijke anatomische en beenderstructuur door langdurig contact met zout water volledig verliezen en zodoende de indruk geven dat wij te maken hebben met afwijkende levensvormen.

G.
Op 21-03-2008 23:58:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden