De stenen paddenstoelen van Beli Plast in Bulgarije werden duizenden jaren geleden gevormd door watererosie van kalksteen. Door de eeuwen heen kan een meer of een rivier kalksteenlagen stukje bij beetje wegvreten. Dat kan in sommige gevallen tot bizarre, herkenbare vormen zoals in Beli Plast leiden, vooral wanneer het water dat verantwoordelijk was voor de erosie verdwenen is. De door de natuur gevormde stenen reuzenpaddenstoelen van Beli Plast zijn echter ook verantwoordelijk voor een bovennatuurlijk verhaal betreffende hun oorsprong.

De Bulgaren noemen de stenen reuzenpaddenstoelen - de grootste is drie meter hoog - 'ìmantarnayaî' en de meeste bezoekers zouden meer aandacht besteden aan de bijhorende angstaanjagende legende dan aan de wetenschappelijke verklaring. Wij geloven de brave Bulgaren en gaan bij deze ook voor de legende. Wie van het wetenschappelijke vat wil tappen verwijzen we door naar de bron.

Bij dageraad verlieten de vier dochters van de lokale kolenhandelaar, genaamd Radoun, de bescherming van de vesting van Perpericon. Ze waren waterdragers en hun dagelijkse taak bestond eruit om in de nabije rivier water te verzamelen dat nodig was voor het levensonderhoud van hun vader. Een van de vier dochters, Gyusha, merkte tijdig een aanvallend leger op zodat de meisjes terug konden lopen en de vesting konden waarschuwen.

Na een week belegering openden verraders de poort en lieten het leger van de vijand binnen. De vier dochters werden gevangengenomen, maar konden ontsnappen en probeerden naar een nabijgelegen klooster te vluchten. Maar een man van de vijandige troepen, Omur, achtervolgde de meisjes en slaagde erin om met een wrede zwaardslag Gyusha te onthoofden.

Een mirakel gebeurde en Gyusha veranderde in een mooie stenen paddenstoel. Omur doodde de drie andere meisjes die toen eveneens in stenen paddenstoelen veranderden. Overtuigd dat de plaats vervloekt was, probeerde Omur te vluchten. Op dat zelfde ogenblik veranderde Omur zelf in een stenen rots.

Tijdens de zomervakantie van 1999 bezocht ik de regio. Ik herinner me dat ik destijds werd rondgeleid in wat toen heette: Het Stenen Woud. Een korte zoektocht tussen mijn vakantieplaatjes bracht mij bij onderstaande foto. Met een zekerheid die grenst aan het onwaarschijnlijke fotografeerde ik toen onbewust de stenen rots waar Omur volgens de legende in veranderde.

Buff: Heb net een vastloper met "God Of War" en lees toevallig dit artikel.

Ik denk dat je onbewust-bewust "Het Hoofd Van Helios" (fototoestel)gebruikt hebt, waardoor "Omur" slechts verblind is Thomas.
Zal niet lang meer duren totdat deze ontwaakt, om jou tot in lengte van dagen te achtervolgen, diep door de krochten van je boze droommyhtes heen zal deze proberen jouw ziel te verslinden.

Let op je dromen...

*(lol)Ben gek op drama(excuus)*

Dat stuk steen op die foto heeft iets weerzinwekkends, alsof het immer nog lijdt. Kan het bijna horen schreeuwen...

Ik ben ook gek... :P
Op 10-05-2010 0:05:12 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden