Het is niet wat zijn naam doet vermoeden en het is niet wat het lijkt. Ik heb het natuurlijk over de Hazelworm. De hazelworm is geen worm, het diertje lijkt meer op een slang. Maar ondanks wat zijn uiterlijk en dat de betekenis van zijn Latijnse naam doet vermoeden (Anguis Fragilis = breekbare slang.) is het ook geen slang. De hazelworm is een inheemse pootloze hagedis

De kans dat u er ooit ééntje in Nederland bent tegen gekomen is heel klein. Buiten dat ze perfect in hun omgeving op kunnen gaan zijn ze heeeeeeeel zeldzaam. Die zeldzaamheid komt niet in de laatste plaats door domme mensen die denken dat het een ‘gevaarlijke slang’ is. Menig hazelworm werd en wordt ten onrechte doodgeslagen.

De hazelworm is juist een heel lief diertje. Bijten doet íe niet en giftig is ook al niet. Zijn voornaamste verdediging is het afwerpen van de staart in geval van dreiging. Terwijl het achterste deel dan kronkelend achterblijft, schiet het voorste gedeelte weg naar veiliger oorden. Echt groot worden ze ook al niet. Met maximaal 50 centimeter heb je het echt wel gehad. De hazelworm eet naaktslakken, wormen en insecten.

Het schijnt dat de meeste hazelwormen gespot worden op de Veluwe, maar het exemplaar op het filmpje komt ergens anders vandaan. Hazelwormen komen voor in heel Europa inclusief Engeland. Wie een beetje goed oplet kan ze vinden aan de rand waar bos in veld overgaat. In Nederland is het diertje bij wet beschermd. Het is verboden om een hazelworm te vangen of te doden. Wat wel mag als u er eentje tegenkomt is het beestje bewonderen en natuurlijk mijn hartelijke groeten overbrengen.

Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden