De hightech VASIMR-raket, een huzarenstuk van voormalig astronaut en fysicus Franklin Ramón Chang-Diaz (Massachusetts Institute of Technology), staat na een decennialange ontwikkeling klaar om gelanceerd te worden. Hij beweert dat een trip naar Mars met de Variable Specific Impulse Magnetoplasma Rocket de reistijd flink zal inkorten. De VASIMR zal een belangrijke rol spelen in de toekomstige strategieën van NASA, omdat de ruimtevaartorganisatie rekent op de steun van privébedrijven om de astronomische kosten voor ruimte-exploratie te helpen invullen.

NASA is nog aan het nazinderen van het politieke besluit om het Project Constellation - dat onder andere tegen het eind van dit decennium opnieuw mensen op de maan moest droppen - te annuleren. Toch roept NASA bedrijven op om nieuwe technologieën voor rovers - en zelfs bemande missies - aan te leveren. Hun hoop rust nu vooral bij bedrijven zoals de Ad Astra Rocket Company van Chang-Diaz in Texas.

In een interview met het persbureau Agence France-Presse zegt Chang-Diaz dat NASA in het Apollo-tijdperk veel minder dan nu geïnteresseerd was in geavanceerde technologieën en dus ook in zijn project. NASA focuste zich op de verschillende Apollo-missies die de eerste mensen op de maan had gezet en ze ook terugbracht. NASA was gefascineerd door de Apollo-missies en roestte daardoor gedurende 40 jaar vast in het Apollo-tijdperk. Ze vergaten gewoon om nieuwe dingen te ontwikkelen.

Chang-Diaz hoopt dat een van die nieuwe dingen een niet-chemische raket zal worden die uiteindelijk voor een bemande reis naar Mars zal zorgen. Zijn raket zou elektriciteit benutten om een brandstof - waarschijnlijk helium, deuterium of waterstof - te transformeren naar plasma dat verhit wordt tot 11 miljoen graden Celsius. Dit plasma wordt dan via een uitlaat gekanaliseerd om met behulp van een magnetisch veld het ruimtetuig aan te drijven. De VASIMR zou een shuttle met een veel grotere snelheid - ongeveer 200.000 km/uur - naar de maan of naar Mars kunnen brengen.

Door de veel grotere snelheid zou een reis naar Mars - met de huidige technologie neemt de reis (heen en terug) 3 jaar in beslag - gereduceerd worden tot 39 dagen. Naast de veel hogere snelheid van reizen kan het verplichte verblijf van 18 maanden - wachten op een nieuwe opening naar de aarde - geschrapt worden (de afstand tussen de aarde en Mars varieert tussen de 56 en 400 miljoen kilometer, afhankelijk van de positie in hun baan rond de zon). Bovendien zou het gebruik van een geïoniseerde brandstof nog een extra voordeel bieden door de opwekking van een magnetisch veld rond het ruimtetuig dat op zijn beurt bescherming biedt tegen ruimtestraling.

In samenwerking met NASA is al een schaalmodel van de VASIMR getest in vacuüm. Volgens Chang-Diaz is de volgende belangrijke stap tegen 2013 een ruimtetuig met behulp van de VX-200, een 200 kilowatt prototype van de VASIMR raketmotor, in een baan rond de aarde brengen. Lopende onderhandelingen voor samenwerking met de ruimtevaartbedrijven SpaceX en Orbital Sciences Corporation moeten daar een haalbare kaart van maken.

Beeblebrox: Het mooie aan dit soort verhalen vind ik dan weer de nieuwe benadering (er zal best wel eerder over gedacht, geschreven en gesproken zijn). De bekende technologie voldoet niet (meer) en dus bedenkt een briljante geest gewoon iets nieuws.
Zo is het ook met vele andere technologieen gegaan, een analoog modem voldoet niet meer aan de nieuwe eisen dus vindt iemand (of een groep mensen natuurlijk) een mogelijkheid uit om het op een andere manier sneller te doen (ADSL). En ook die manier zal weer een keer niet langer voldoen (op naar glasvezel).
Toch mooi dat er telkens weer een nieuwe oplossing gevonden wordt voor een (schijnbaar) onoverkomelijk probleem. Als dat zo doorgaat beamen we binnenkort naar onze bestemming (jaja, dat kunnen we al lang maar dat mogen we nog niet weten). :-)

Zou de VS het helemaal zo erg niet vinden om even geen Space Shuttles te hebben en tijdelijk van de Russen afhankelijk te zijn? Zijn ze misschien verder dan wij denken?
Mag ik mee naar mars?
Op 17-04-2010 0:37:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Dat zie je vaker; als iets kan, dan zijn er altijd mensen die het doen.

Wat hebben we in vredesnaam op Mars te zoeken?
(Meneer Glimlach houdt het liever bij zijn biertje in de tuin).
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 18-04-2010 16:00:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Het idee van zo'n raket was er al lang en zou juist eindelijk eens tijd worden dat dit ding gebouwd gaat worden. Denk dat de interesse vanuit amerika/nasa er ook is omdat landen als china en india ook veel actiever aan ruimtetechnologie bezig zijn, en ze mogen natuurlijk niet achterblijven.
De snelheid is leuk, maar natuurlijk echt ontoereikend voor serieuze ruimtereizen... maar het is weer een opstapje naar iets beters.
De VASIMR : http://en.wikipedia.org/wiki/Variable_Specific_Impulse_Magnetoplasma_Rocket
Meneer Glimlach:

Dat zie je vaker; als iets kan, dan zijn er altijd mensen die het doen.

We zien het eerder veelste weinig...
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 19-04-2010 0:00:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden