Prins Filip is als oudste zoon de gedoodverfde - in de betekenis 'voorbestemde' - opvolger van Koning Albert II. Maar de toekomstige functie van Filip als koning zou er wel eens eentje kunnen zijn zónder macht. De Belgische politiek is het namelijk redelijk - doch opmerkelijk - eens over een nieuwe soort van monarchie. De meeste politieke partijen blijken voorstander te zijn van de inperking van de rol van de koning. Maar de rol van de koning is bij grondwet vastgelegd en die verander je natuurlijk niet zomaar.


"Elk land heeft sowieso een staatshoofd nodig. Maar waarom moet de koning nog wetten bekrachtigen en afkondigen? Waarom moet de vorst nog een rol spelen bij de regeringsvorming?" Met deze gedurfde vragen opende de sinds 12 december 2009 verkozen voorzitter van de Open Vld, Alexander De Croo, een nieuw debat dat de monarchie naar een protocollair instituut zou kunnen degraderen.

In plaats van het verwachte politieke knuppel-in-het-hoenderhok scenario leken zowel de meeste Vlaamse als Waalse politieke partijen het onmiddellijk eens. Een opmerkelijk unicum in de Belgische politiek.

Volgens Pol Van Den Driessche, een West-Vlamschen politiek journalist en Tv-presentator, koningshuiskenner en CD&V-Senator, is het ideale moment voor het wijzigen van de Belgische grondwet betreffende de rol van de koning een machtswissel aan de koninklijke troon. In Het Laatste Nieuws kreeg Van Den Driessche de vraag voorgeschoteld of Filip dan de eerste koning zonder macht zal worden: "Dat kan enkel wanneer het parlement ontbonden wordt. Bijvoorbeeld bij de verkiezingen in 2011. Of bij een troonsopvolging. De vrees leeft namelijk dat Filip zich niet makkelijk zal schikken naar de macht van het parlement."

De plotse eensgezindheid tussen de politieke Vlaamse en Waalse partijen, en de politieke partijen onderling, is niet alleen opmerkelijk, maar ook verrassend te noemen. Als een Vlaamse politicus in het verleden de macht van de koning in vraag durfde te stellen dan zagen de Walen daarin onmiddellijk een Vlaamse samenzwering in om de eenheid van België aan te vallen en was het per direct politieke koekenbak. Of zouden de eerste zonnestralen van de lente voor een verdovend effect gezorgd hebben?

fred: Na al de flaters die Filip heeft gemaakt durven ze hem gewoon niet veel verantwoordelijkheid te geven. En wat die eenheid van België betreft, er zijn nog meer als genoeg zaken waarover ze ruzie kunnen maken (nu met de afspraken met makelaars in de rand rond Brussel), ze waren het gewoon moe steeds over de koning te moeten spreken omdat hun eigen ideologie (Vlamingen en Walen) dat verplichte.
Op 09-04-2010 9:27:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Ik verwacht op den duur eigenlijk een Belgische koning zonder land...
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 09-04-2010 20:18:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kat: Ik heb Filip ooit eens in het echt gezien, mee aan het tafel gezeten, en ik was verbaast.Wat een toffe man dit is, Ik had altijd gehoord dat hij een klungel was. Daar is niets van waar ! Het was reuze gezellig..Dit vond iedereen (15p.) die namiddag.
Op 09-04-2010 20:51:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
Kat:

Ik heb Filip ooit eens in het echt gezien, mee aan het tafel gezeten, en ik was verbaast.Wat een toffe man dit is, Ik had altijd gehoord dat hij een klungel was. Daar is niets van waar ! Het was reuze gezellig..Dit vond iedereen (15p.) die namiddag.


Je moet ook niet geloven wat je hoort of wat anderen zeggen. Zo kun je je dus ook afvragen hoe correct de mededelingen zijn die je elke dag op TV krijgt voorgeschoteld.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 10-04-2010 2:01:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden