Een prijs van 1 miljoen dollar voor het oplossen van een van de moeilijkste wiskundige problemen is toegewezen aan een Russische wiskundige. Een nieuw raadsel is of de ondertussen teruggetrokken Grigori 'Grisja' Jakovlevitsj Perelman de prijs zal aanvaarden. Perelman publiceerde zijn oplossing voor het vermoeden van Poincaré al in 2002, maar raakte teleurgesteld in de mathematica en trok zich terug uit de wiskundige gemeenschap. In 2006 weigerde hij al een Fields-medaille - de belangrijkste onderscheiding binnen de wiskunde - en om die reden ook vaak de Nobelprijs voor de wiskunde genoemd - voor zijn werk.

Het Vermoeden van Poincaré - in 1904 voorgesteld door Henri Jeraadhetnooit - zegt dat elke gesloten gekromde ruimte die homotoop is met een sfeer, er ook homeomorf mee is. Het Vermoeden van Poincaré behandelt in meer begrijpelijke termen de eigenschappen van sferen in de drie dimensies. Als we een cirkel rond een tweedimensionale sfeer leggen - bijvoorbeeld de pel van een appelsien - dan is deze samentrekbaar tot een punt. Die stelling gaat echter niet op voor een donut: als de cirkel bij het centrale gat in de donut arriveert, kan hij niet verder samengetrokken worden tot een punt. Poincaré beweerd in zijn vermoeden dat dit ook geldt bij driedimensionale sferen (Steenbrink Poincaré pdf-download).


 
Het Clay Mathematics Institute van Cambridge heeft bij aanvang van het jaar 2000 zeven Millenniumprijsproblemen opgesteld. Een wetenschappelijk team selecteerde zeven wiskundige of natuurkundige vraagstukken die in de loop van de geschiedenis onopgelost bleven. In de prijzenpot zit 7 miljoen dollar, 1 miljoen dollar voor elk onopgelost raadsel. Vandaag is enkel het Vermoeden van Poincaré opgelost en Perelman heeft nog geen enkele moeite gedaan om zijn miljoen dollar te claimen.

Er ligt dus nog 6 miljoen dollar op jou te wachten. Je kan kiezen uit: de Navier-Stokes vergelijkingen, de Riemann-hypothese, het Vermoeden van Birch en Swinnerton-Dyer, Yang-Mills: existentie van de infimum massa, het Vermoeden van Hodge en het P versus NP probleem. Succes, al hebben wij het Vermoeden van GW.

Emie : Nog eens lezen als ik goed wakker ben. Slik!
Is it electrickery?
Op 26-03-2010 0:30:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: zelfs ik snap hier helemaal niks van, volgens mij gaat het ook echt nergens over... die zogenaamde wetenschappers moeten een hobbie zoeken..
Op 26-03-2010 13:25:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Mr. Knowall: Het vermoeden van poincare gaat uit van een vacuum. Omdat dit op aarde niet van toepassing is klopt de theorie niet.

Ik wacht to 1-1-2012.
Op 26-03-2010 13:46:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Benny Lava: Ik weet niet waarom maar ik vind het een geruststellend idee dat er nog mensen zoals deze rus zijn. Mensen die blijkbaar briljant zijn maar niets geven om materiele zaken en erkenning, lak hebben aan conventies, zich niet in hokjes willen laten stoppen. Ik heb in ieder geval veel respect voor hem, ik mocht willen dat ik zo eigenwijs was.
My loony bun is fine.
Op 26-03-2010 15:26:49 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Wat is de achterliggende gedachte van het oplossen van dit probleem?
Met andere woorden: wat heeft de gemiddelde boerenl*l (ik, dus) hieraan?
Kan ik dan beter mijn fietsband oppompen, of nog betere shaggies draaien, of sneller naar m'n werk rijden?
Wat heb je hieraan?
Cannot kill the Battery!!!
Op 26-03-2010 20:40:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ziggit: Inderdaad MP wat moet je met echte wetenschap op een grenswetenschaps site. Wetenschap is volkomen overbodig. Krijg je maar ontwikkelingen van waardoor mensen via zoiets als internet kunnen gaan lullen over wat nuttig is.
(bericht gewijzigd op 26-3-2010 23:32:00)
Op 26-03-2010 23:31:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Hier is nog wat meer te lezen: http://www.iwriteiam.nl/N1003.html#23
Daarin staat ook dat Perelman nog niets heeft beslist. De link in de upodate verwijst naar een onleesbare pagina, maar hé, we hebben Google-translate daarvoor.
No shit, Sherlock
Op 26-03-2010 23:50:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker: Hier was ik de draad al kwijt:
"zegt dat elke gesloten gekromde ruimte die homotoop is met een sfeer..."


(bericht gewijzigd op 27-3-2010 2:47:37)
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 27-03-2010 2:46:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
moonwalker:
Benny Lava:

Ik weet niet waarom maar ik vind het een geruststellend idee dat er nog mensen zoals deze rus zijn. Mensen die blijkbaar briljant zijn maar niets geven om materiele zaken en erkenning, lak hebben aan conventies, zich niet in hokjes willen laten stoppen. Ik heb in ieder geval veel respect voor hem, ik mocht willen dat ik zo eigenwijs was.


Helemaal mee eens.

Het is heel erg moeilijk om jezelf los te maken van de materiële wereld. Zo te zien is het hem prima gelukt. Chapeau voor die meneer.
Before I read newspapers I was uninformed. After reading newspapers I became misinformed
Op 27-03-2010 2:50:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
ziggit:

Inderdaad MP wat moet je met echte wetenschap op een grenswetenschaps site. Wetenschap is volkomen overbodig. Krijg je maar ontwikkelingen van waardoor mensen via zoiets als internet kunnen gaan lullen over wat nuttig is.

Nee, serieus.
Wat is de achterliggende gedachte van het oplossen van dit vermoeden?
Is toch niet zo'n vreemde vraag?
Cannot kill the Battery!!!
Op 28-03-2010 0:09:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden