En terwijl in Nepal een compleet ecosysteem ten onder dreigt te gaan door een supersnel groeiende uitheemse Braziliaanse woekerplant (Mikenia micrantha) gaat men in Engeland de woekerende beton- en asfaltslopende Japanse duizendknoopplant bestrijden door de eveneens uitheemse bladvlooien (Aphalara itadori) in te zetten. Volgens deskundigen vormen de uitheemse bladvlooien geen gevaar voor de inheemse planten want, zo heet het, het diertje kan niet zonder de duizendknoop overleven. Maar niet alleen Engeland of Nepal hebben te kampen met invasieve exoten: ook in Nederland speelt de natuur Risk en dreigen inheemse soorten ten onder te gaan aan het 'landje pik' door exoten (PDF NL). En zo voltrekken zich heuse veldslagen en oorlogen in het groen onder onze neuzen zonder dat er ook maar een haan naar kraait. En misschien is dat maar goed ook.

stofwolk bejing
(China, Beijing weer even rood)

We zien pas iets als het groot is, zoals onlangs in China toen Beijing ten gevolge van droogte in Noord China onder een enorme rode stofwolk verdween, of zoals In IJsland waar na bijna 200 jaar 'slapen' een vulkaan ontwaakte. Pas als we er mooie dan wel schokkende prenten van kunnen maken of het menselijk leed veroorzaakt komt het binnen ons blikveld. Zo tellen we wel het aantal doden ten gevolge van natuurgeweld (wat toevallig in het eerste kwartaal van dit jaar al op record hoogte is) maar houdt op een handjevol suffe biologen na niemand bij hoeveel inheemse soorten daadwerkelijk hebben moeten wijken voor de Blitzkrieg van exoten.

De natuur doet niet aan opgedrongen multiculturele samenlevingen, zo lijkt het. Zo zijn de inheemse oesters uit Zeeland en de Wadden bijna verdrongen door hun Japanse variant en doet Natuurmonumenten ons geloven dat de Amerikaanse eiken op de Veluwe de normaalste zaak van de wereld zijn. Om de biologische strijd om de nieuwe wereldorde van dichtbij te zien kan men volstaan met een wandeling in de stukjes groen tussen stad en weg die we met veel bombarie 'de natuur' noemen. Gelukkig voor ons houdt Moeder Natuur niet van al te grote schommelingen of monopolisten en zo beloont ze doorgaans iedere explosieve piek van een bepaalde soort met een vette daling. Van alle invasieve exoten blijkt uiteindelijk slechts circa 10 procent zich uiteindelijk permanent te kunnen handhaven (Bron)

globalisering
(Globalisering door invasieve zeebeesten, grotere plaat hier)

De muskusrat, de graskarper en sloten vol met waterpest zijn voorbeelden van invasieve soorten die we liever niet hadden willen zien en waarvan men al lang niet meer weet hoe deze te beperken of uit te roeien. Maar het Amerikaanse krentenboompje dat in de 17de eeuw zijn weg naar Nederland vond en hier goed gedijt zien we al lang niet meer als 'invasieve soort' en het lijkt alsof het boompje net zo Nederlands is als de tulp (die ook uitheems is). Feitelijk bestaat een gemiddeld Nederlands bos uit ongeveer 30% exoten. Al sinds de Romeinen plant men exoten in de Hollandse klei, soms omdat ze lekker snel groeien en we het hout goed kunnen gebruiken of soms, zoals met het krentenboompje, omdat ze gewoon mooi zijn.

In Nederland komen circa 25.000 diersoorten voor en meer dan 10.000 plantensoorten. Insecten vormen de grootste groep diersoorten, met vooral veel soorten kevers, vliegen, muggen, bijen, wespen en mieren. Andere soortenrijke diergroepen zijn nematoden, mijten en kreeftachtigen.
Opvallende soortgroepen als vogels en zoogdieren hebben veel minder soorten. De grootste groep planten bestaat uit schimmels: paddenstoelen en microfungi. Daarnaast zijn er veel groenwieren en zaadplanten. Behalve inheemse soorten zijn er bij diverse soortgroepen ook heel wat exoten bekend die in Nederland voorkomen. BronVormen exoten een bedreiging voor inheemse soorten? Het antwoord luidt ja en nee. Ja, omdat op microniveau een bepaalde exoot de wind uit de zeilen van inheemse soorten kan wegnemen. Voor wat betreft planten komt dat onder andere door wat men de 'escape from enemy hypothese' noemt. De exoten hebben gewoon minder last van inheemse ziektes of herbivoren en zijn daardoor in het voordeel. In de regel geldt: hoe verder de origine van de exoot is hoe beter hij hier floreert. En nee, omdat Moedertje Natuur zelf haar zaakjes goed kan regelen, al loopt ze soms wat achter of de mens voor haar voeten. Zo werd 130 jaar geleden werd de Amerikaanse Douglasspar grootschalig in Europa aangeplant en aanvankelijk leken de inheemse geleedpotigen de boom links te laten liggen. Maar nu blijken er al 60% meer soorten op de boom te leven dan een dikke eeuw geleden. En zo lijkt de Douglasspar langzaam maar zeker te integreren in het Nederlandse landschap.

engerd
(Beeld uit de film Alien, we zijn bang voor invasieve soorten omdat we diep van binnen weten dat ook wij eens aan de beurt komen)

Dat ieder nadeel ook weer zo zijn voordeel blijkt te hebben zien we bijvoorbeeld terug in de monoculturen van uitheemse naaldbomen in Nederland. Wie namelijk beter kijkt, ziet dat saaie naaldbossen een prima habitat vormen voor zeldzame mossen en paddenstoelen. De inheemse natuur verkeert in een stabiel evenwicht dat niet compleet verstoord raakt door exoten. Zover we nu weten blijken bijvoorbeeld uitheemse bomen op macroschaal geen bedreiging te vormen voor inheemse biodiversiteit. Feitelijk hebben veel exoten tot nu toe tot een verrijking van het ecosysteem geleid. Maar dat is de uitkomst op korte termijn en niemand weet zeker of op lange termijn nog een omslag plaats zal vinden.

Maar heb vertrouwen in de kracht van Moeder Natuur. Misschien moeten we definitief afscheid nemen van de inheemse rivierkreeft die het niet gaat redden tegen de invasieve exoten zoals de rode Amerikaanse rivierkreeft maar wat krijgen we ervoor terug? Op dit moment een boel ellende in het aquatisch ecosysteem maar hoe ziet dat er over honderd of tweehonderd jaar uit?

Moeder Natuur kent de klappen van de zweep en heeft ijstijden, vulkaanuitbarstingen, aardbevingen en meteorietinslagen weten te overleven. Dinosauriërs moesten wijken voor zoogdieren en dodo's voor de mens. Wie zich niet kan aanpassen verdwijnt en wie te succesvol is wordt gedecimeerd. Evenwicht is waar de natuur telkens weer naar streeft en daar komen geen valse sentimenten bij kijken.

moedertje Natuur
(Moeder Natuur aan het werk)

Wie de natuur een handje wil helpen kan dat het beste doen door haar niet te storen en vooral haar taken niet te verzwaren. Mensen die met kekke bergschoenen en andere dure buitensportartikelen 's zondags met de hele familie de rust in het bos komen verstoren zijn geen natuurliefhebbers. Echte natuurliefhebbers blijven gewoon thuis, consumeren minder en planten zich vooral niet voort.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Gerard: Echte natuurliefhebbers gaan op fietsvakantie en kamperen in het wild en wel op zo'n manier dat je er na vertrek niets van terugvindt dan een iets geplette plek die na een dag niet meer terug te vinden is. Ooit hadden wij onze tent opgezet. Toen bleken we over een mierensnelweg te staan, tussen hun stad en een plek war schijnbaar iets te halen viel. Het waren rode bosmieren. Ze liepen over het grondzijl van de voortent, rechts erin, links eruit en vise-versa. Gewoon gaan slapen, de volgende ochtend sliep de mierenstad nog. Geen centje pijn.
'Don't forget rule number 6'
Op 31-03-2010 0:24:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ja Horus: Die boom op de foto is voor mij de Wow! van deze week. Zou ie echt zijn?
I'm not a complete idiot. Some parts are missing.
Op 31-03-2010 0:32:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru: De mens behoort ook tot de natuur.
Op 31-03-2010 13:15:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
JaccoV:
Ja Horus:

Die boom op de foto is voor mij de Wow! van deze week. Zou ie echt zijn?


Nope photoshop. Ik zie een tepel en een blur in haar zij. Onmogelijk echt maar wel leuk bedacht!
Homo sapiens non urinat in ventum
Op 31-03-2010 13:24:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tru:
JaccoV:

Ja Horus:

Die boom op de foto is voor mij de Wow! van deze week. Zou ie echt zijn?


Nope photoshop. Ik zie een tepel en een blur in haar zij. Onmogelijk echt maar wel leuk bedacht!


Marjan Berk
Op 31-03-2010 13:33:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : ach ja het boerkatorretje, het hoofdoekzwammetje, de PVV zal ze allemaal persoonlijk uitroeien ;P
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 31-03-2010 14:51:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : Trouwens sommige exoten blijven toch lastig ...zoals de bruine rat (Azië en het konijn(Iberisch Schiereiland).
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 31-03-2010 14:53:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev:
antitoerisme :

ach ja het boerkatorretje, het hoofdoekzwammetje, de PVV zal ze allemaal persoonlijk uitroeien ;P

Haha...voor de PVV zijn de islamitische mensen de invasieve exoten waarbij geldt:
uit artikel:

Wie zich niet kan aanpassen verdwijnt en wie te succesvol is wordt gedecimeerd.

Macht aan de inheemse soorten.


je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 08-04-2010 18:07:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: Die laatste zin doet het hem voor mij; "Echte natuurliefhebbers blijven gewoon thuis, consumeren minder en planten zich vooral niet voort."

Minder consumeren kan ik nog enigzins volgen, maar zich vooral niet voortplanten lijkt me juist iets voor mensen die hun eigen natuur (of de natuur van hun eventuele partner) verbannen. Natuurbeperkers dus die de levenskracht willen inperken, onderdrukken, controleren enzomeer.

Alsof liefde een groot mysterie is en natuurbewustzijn een schaars goed. Maar is dat wel echt zo? Of laten we het zo zijn?
Op 08-04-2010 21:11:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: Liefde is ook een mysterie, wat kun je er over zeggen.. is het chemie of werkelijke verbondenheid? Het heeft iig weinig met voortplanten te maken. Liefde heb je geen lul voor nodig.
Op 08-04-2010 21:33:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden