Net als de natuurlijke wereld uit deel 1 kent ook onze maakbare mensenwereld vormen van snel opkomende invasieve zaken. Geld bijvoorbeeld. Zo moest de inheemse gulden wijken voor een nieuwe invasieve soort die we euro noemen. In rap tempo verdwenen her en der Europese inheemse muntsoorten ten faveure van de euro die steeds sterker leek te worden. Maar net als in de natuurlijke wereld wil een snel opkomende nieuwkomer nog niet zeggen dat die zich uiteindelijk ook kan handhaven. Als we de geluiden uit Neyenrode mogen geloven is het eindspel van de euro begonnen. En zo zorgen veranderingen op ongeacht welk vlak dan ook altijd weer tot (on)bedoelde effecten en is blijft het vaak onduidelijk of de beoogde doelstellingen wel bereikt zullen worden.

Op de internationale markten bleken de Chinezen met hun nieuwe economie een invasieve soort en wie geld wilde verdienen moest vooral in Azië investeren, zo dacht men. Maar 'what goes up must come down' met als gevolg dat China nu meer troep van ons gaat kopen dan zij aan ons kunnen slijten. Decennia lang kon het rode werkmierenvolk ons met 'made in China' troep overspoelen en nu kunnen we eindelijk revanche nemen en dat land bombarderen met 'made in Holland' kitsch. De grootste Chinese prullaria-importeur Blokker Holding ((Blokker, Marskramer, Bart Smit, Xenos) kijkt met angst en beven naar de toekomst en maakt steeds minder winst.

En ander soort golfbeweging zien we bijvoorbeeld terug in onze welvaart. Sinds de wederopbouw kregen we buiten meer vrije tijd ook meer geld te besteden. En dat deden we dan ook massaal. Op individueel niveau waren dat verre reizen, flatscreens en voor iedereen een auto voor de deur. Op nationaal niveau ging men zich te buiten aan megalomane bouwprojecten, internationale ambities en het voor Sinterklaas spelen: het kon niet op. Welnu het kan wel op en het is kennelijk ook op.

Euro fail
(What goes up must come down)

Onze aanstaande regering is momenteel druk doende te bedenken hoe ze het volk kan laten opdraaien voor het tekort (wat een ander woord is voor slecht boekhouderschap) van minstens 29 miljard euro. Hoe en wat is nog niet bekend maar volgens premierkandidaat Job Cohen "zullen de leuke dingen voor de mensen met een lantaarntje te zoeken zijn". Na het 'zuur' van Balkende krijgen we dus nu, als het aan Cohen ligt, een kopje bittere thee zonder koekje.

Gelukkig geven sommige veranderingen positieve zij-effecten. Met een beetje mazzel zijn we bijvoorbeeld dankzij de voorgenomen bezuinigingen op publieke omroepen gelijk af van al die zogenaamde 'unieke talenten' die om vage redenen meer belastinggeld opzuigen dan de Pipo's die dit land mogen besturen. Voor echt 'uniek talent' moet men natuurlijk bij de commerciële omroepen zijn en dus is het zo.

En als er op een bepaald vlak toevallig geen veranderingen zijn dan doet men net alsof dat nou precies het probleem is. Zo kwam onlangs de Europese antiterreurcoördinator maar weer eens op de proppen met een mooi voorbeeld daarvan: "Ook al was Europa al een tijdje geen doelwit van aanslagen, betekent dat niet dat er geen dreiging meer is” aldus Gilles de Kerchove. voor wie zorgeloosheid kennelijk een doorn in het oog is. En zo zie je maar dat als een invasie van exotische terroristen uitblijft dat eigenlijk ook weer een probleem is. Alles is continu aan het veranderen en wij als mens kunnen slechts in het hier en nu wat morrelen en prutsen maar het uiteindelijke resultaat is en blijft maximaal ongewis.

Of de Japanse duizendknoop het gaat winnen van de inheemse soorten is nog niet duidelijk en eigenlijk ook niet zo van belang. Geef het tijd en ruimte en Moeder Natuur zorgt ervoor dat het wel goed komt. Voor ons mensen is dat anders; we hebben voldoende tijd en ruimte gekregen om ons plekje onder de zon te veroveren. We zijn daar met bijna zeven miljard mensen flink in doorgeschoten en hoewel we ons druk maken om talloze non-issues wil niemand de werkelijkheid onder ogen zien: "what goes up must come down".

Moeder Natuur houdt nu eenmaal niet van monopolisten.

Nick: True !

Wanneer gaan al die geindotrineerde eikels ( Ik blijf nog netjes )
nou eens beseffen dat wij sinds na de tweede wereldoorlog steeds meer belasting zijn gaan betalen, voor een goed doel dat wel.
Realiteit is dat dat goede doel namelijk sociale verzieningen. In slechts een paar jaar volledig van de kaart geveegd zijn.
Meer belasting minder service.

Non issues die met non issues opgelost worden daarmee nog meer non issues crieeren. Aan het gas met die gasten ( zie dat maar als beeldspraak )

Eigenlijk ben ik woedend. Het land waar ik nog niet zo lang geleden vol trots over sprak ( Ik ben nog geen 30.) Ik krijg het zonder schaamte niet meer uit mijn strot. Treurig.
Op 04-04-2010 16:29:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
There's hope: 'Als we de geluiden uit Neyenrode mogen geloven is het eindspel van de euro begonnen.'

Beloofd is beloofd!
Op 04-04-2010 16:30:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: waar kan ik die Japanse duizendknoop vinden? en hoe kan ik ze in recordtempo stekken/enten/klonen zodat ik ze op exponentieel-explosieve wijze in het rond kan gaan zaaien?
TO THE LIBRARY !!!!!
niets is iets, niet?
Op 05-04-2010 13:13:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden