Vaak kan het heel verfrissend zijn om ook eens notie van de andere kant te nemen. Bijvoorbeeld, als je iedere dag vlees eet, zo nu en dan een dagje vegetarisch tafelen of als je altijd per auto reist om ook eens voor het openbaar vervoer te kiezen. Gewoon omdat het kan en omdat je dan wellicht tot nieuwe inzichten komt. Zo mag ik graag bij tijd en wijle rondsnuffelen op websites die complete tegenhangers zijn van Grenswetenschap. Een van die sites is die van onze vrienden van de SS of stichting Skepsis en daar kwam ik, hoewel ik iets anders zocht, onlangs een compleet online boek tegen van differentieel psycholoog dr. H.G. Boerenkamp met de intrigerende titel "Helderziendheid bekeken" (klik PDF). 

yogi 
(Maharishi-Mahesh-Yogi, grondlegger van het TM-Sidhi programma

Boerenkamp, van 1973 tot 1989 verbonden aan de Vakgroep Parapsychologie van de Universiteit van Utrecht, promoveerde in 1988 op een omvangrijk onderzoek naar paragnosten. Niet de eerste de beste dus die Boerenkamp. Het boek toont ons een geweldig gedetailleerd inkijkje in de werkwijze van zogenaamde paragnosten en de wijze waarop de wetenschap die ontleedt. Ik ga er verder niets over zeggen en laat het geheel aan jullie beoordeling over.

De eigenlijke reden waarom ik de website van Skepsis bezocht is omdat ik hun standpunt over Transcendente Meditatie wilde weten. In een prachtig artikel onder de naam 'Meditatiegeheimen, Is mediteren ergens goed voor?' zaagt auteur Rob Nanninga flink aan het hele concept van mediteren. Gelukkig voor mij (ik heb namelijk geen geduld om te mediteren) blijkt dat de veel geprezen heilzame fysiologische veranderingen die door meditatie bereikt kunnen worden ook door gewoon lekker luieren (daar ben ik weer wel heel goed in) tot stand gebracht kunnen worden.

Maar ook voor mijn persoonlijke gemoedsrust was ik het artikel niet aan het lezen; de aanleiding was een indrukwekkend verhaal (Klik PDF Eng) waarin men een rol voor Transcendente Meditatie voor militaire doeleinden ziet weggelegd.

Als onder de naam 'Invincible Defense Technology (IDT)' militairen actief zouden mediteren volgens het 'TM-Sidhi programma' dan zou de collectieve sociale stress dalen. Buurlanden die op gespannen voet met elkaar leven zouden dan minder geneigd zijn elkaar naar de strot te vliegen en terroristen zouden een stuk milder worden. In het artikel worden nogal wat stevige beweringen gedaan waar SS'er Nanninga ongetwijfeld van zou gruwen.

Zo zouden er meer dan 50 wetenschappelijk onderbouwde studies aan hebben getoond dat als 1% van een willekeurige bevolking serieus Transcendente Meditatie zou beoefenen of wanneer een grote groep zich twee maal daags overgeeft aan het TM-Sidhi programma, er meetbare positieve effecten in die gemeenschap tot stand zullen komen. Als voorbeeld verwijst de auteur van het artikel naar een 2-jarige studie waaruit zou blijken dat gedurende de oorlog in Libanon dankzij het TM-Sidhi meditatie programma het aantal oorlogsslachtoffers was afgenomen met 71%, het aantal gewonden ten gevolge van die oorlog daalde met 68% en samenwerking tussen de verschillende strijdende troepen steeg met 66%. Hoe het kan is vooralsnog niet begrepen.

Nanninga zou waarschijnlijk roepen: "ja dûh, als er al zo een studie is geweest en die in de nadagen van het Libanon conflict werd gehouden zijn de cijfers wel verklaarbaar: immers de oorlog kwam tot een einde". Maar de auteur van het artikel, David R. Leffler, gooit nog meer voorbeelden en vermeende studies naar voren die wel de kracht van Transcendente Meditatie voor militair gebruik zouden onderschrijven.

Wie moeten we nu geloven? Geven we de voorkeur aan de 'Nietes' van Nanninga of de 'Welles' van Leffler? Één ding is zeker, militairen die zich bezig houden met mediteren hebben geen tijd om te schieten. Dat is voor mij al reden genoeg om aan de 'welles' kant te gaan staan.

The Boognish: Er zijn meer frappant studies in omloop. Kan er even niet op komen, maar een stad in de VS (Washington?) waar de criminaliteits cijfers significant daalden tijdens groepsmeditaties.
We zijn allemaal energetisch lichtwezens. Uit inmiddels persoonlijke ervaring weet ik dat de materiele wereld om ons heen meer is dan dat wij met onze beperkte zintuigen kunnen waarnemen. Er is kijken voorbij je twee ogen met je derde oog. En dan kom je in een wereld ongebonden door onze natuurwetten. Er is op die manier communicatie op onbewust niveau mogelijk. Sterker nog je kunt communiceren over de grenzen van tijd en ruimte.
Wij materialistische westerlingen zijn alleen zover afgedreven van dit weten en voelen. Luieren/mediteren helpen je om je op hol geslagen rationele hersenhelft weer tot rust te laten komen en in fase te laten komen met je andere hersenhelft. Het is net als zenders zoeken op de radio/tv. Als je hersenhelften in fase lopen krijg je toegang tot oneindig veel informatie kanalen buiten de traditionele zicht, geluid, tast en reukzin.
Op 07-04-2010 8:47:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The Boognish: Het zou alleen leuk zijn als we dit soort inzichten eens ten positieve zouden aanwenden. Als je dit kunt, snap je ook dat we allemaal een zijn. Het wordt dan onbegrijpelijk en vooral onnodig om elkaar te bestrijden.
Op 07-04-2010 8:50:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
The Boognish:

Het zou alleen leuk zijn als we dit soort inzichten eens ten positieve zouden aanwenden. Als je dit kunt, snap je ook dat we allemaal een zijn. Het wordt dan onbegrijpelijk en vooral onnodig om elkaar te bestrijden.

Onbegrijpelijk en onnodig, maar ook schadelijk voor jezelf, je bestrijdt immers jezelf.
'Don't forget rule number 6'
Op 07-04-2010 9:48:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
randell: "Gelukkig voor mij (ik heb namelijk geen geduld om te mediteren) blijkt dat de veel geprezen heilzame fysiologische veranderingen die door meditatie bereikt kunnen worden ook door gewoon lekker luieren (daar ben ik weer wel heel goed in) tot stand gebracht kunnen worden."

Deze bewering is echt klinkklare nonsens. Waarschijnlijk voornamelijk gebaseerd op gebrekkige meetmethodes of beste stuurLUI die aan wal staan. Mensen die gedurende lange tijd regelmatig mediteren zullen zeker het verschil ervaren.
Op 07-04-2010 11:15:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
sufi: We zijn het welles-nietes stadium allang voorbij. Het boek The intention experiment bv. is een verzameling van verslagen over experimenten die er in de afgelpen jaren zijn gedaan. De experimenten die TM gedaan heeft zijn er maar een klein onderdeel van.
En zoals Randell zegt: wie eenmaal de tijd heeft genomen (jaren) om echt goed te mediteren, weet dat er een grot verschil is.
Komend uit het warme Curacao weet ik heel goed wat luieren in de warme zon is. Ik mediteer ook.
Het zijn twee totaal verschillende dingen en luieren maakt mss tevreden en ontspannen, maar dat is alles.
Op 07-04-2010 0:10:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clavius: Mediteren is altijd al iets wat ik heb willen leren. Ik heb er altijd te weinig tijd voor gehad. Nu zou ik het graag een keer proberen, maar heb geen idee hoe. Ik zal toch eens een keertje moeten googelen.
I might just be saying that to get you mad...
Op 07-04-2010 15:24:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Funzel:
Clavius:

Ik heb er altijd te weinig tijd voor gehad.


niet jezelf voor de gek houden, tijd heeft iedereen
Op 07-04-2010 15:41:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Clavius:

Mediteren is altijd al iets wat ik heb willen leren. Ik heb er altijd te weinig tijd voor gehad. Nu zou ik het graag een keer proberen, maar heb geen idee hoe. Ik zal toch eens een keertje moeten googelen.

In de tijd dat je zit te googelen kun je ook mediteren Het is makkelijker dan je denkt. Gewoon zijn. Gedachten laten komen en gaan, ademhalen, wakker blijven.
Is it electrickery?
Op 07-04-2010 15:44:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Clavius:
Emie :

Gewoon zijn. Gedachten laten komen en gaan, ademhalen, wakker blijven.


Maar dat doet toch iedereen? Heel het wakkere gedeelte van de dag door?
I might just be saying that to get you mad...
Op 07-04-2010 15:49:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Clavius:

Emie :

Gewoon zijn. Gedachten laten komen en gaan, ademhalen, wakker blijven.


Maar dat doet toch iedereen? Heel het wakkere gedeelte van de dag door?

Klopt, alleen bij mediteren doe je niks anders dan dat. Zitten, eventueel op een punt/kaarsvlam/symbool concentreren, en als je er behoefte aan hebt kun je een mantra voor jezelf herhalen. Ligt eraan wat je wilt, Zen-meditatie is net weer even anders dan Transcendente Meditatie; maar in principe is het in stilte naar binnen kijken, en ontdekken dat daar Alles is.
Is it electrickery?
Op 07-04-2010 15:58:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
Clavius:

Mediteren is altijd al iets wat ik heb willen leren. Ik heb er altijd te weinig tijd voor gehad. Nu zou ik het graag een keer proberen, maar heb geen idee hoe. Ik zal toch eens een keertje moeten googelen.

Waarnemen zonder oordeel is meditatie.
'Don't forget rule number 6'
Op 07-04-2010 17:27:21 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Moondust: Een argument dat vooral sceptische karakters halstarrig blijven negeren is dat het leven ervaren wordt op basis van de eigengemaakte overtuigingen. De ervaring is als het ware variabel ipv statisch. Iemand met een sceptische blik zal alleen zijn eigen overtuigingen bevestigd zien. Alles wat zijn/haar overtuigingen niet bevestigt is niet zichtbaar en wordt dus niet gezien. Iets wordt pas zichtbaar zodra het geheel aan overtuigingen het toelaat.
Op 08-04-2010 0:22:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: Alles wordt zichtbaar als overtuigingen afgedaan hebben.
'Don't forget rule number 6'
Op 08-04-2010 23:24:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Realist:
Gerard:

Clavius:

Mediteren is altijd al iets wat ik heb willen leren. Ik heb er altijd te weinig tijd voor gehad. Nu zou ik het graag een keer proberen, maar heb geen idee hoe. Ik zal toch eens een keertje moeten googelen.

Waarnemen zonder oordeel is meditatie.Dus ik mediteer de hele dag!

“I would rather have a mind opened by wonder than one closed by belief”
Op 09-04-2010 17:41:38 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden