In één van mijn vorige blogjes liet ik zien dat wetenschappers in staat waren gebleken om een robot te maken die kakkerlakken kon manipuleren. Nu draaien we de zaken om. Ik zal in dit blog laten zien dat er ook kakkerlakken zijn die robots kunnen manipuleren.


Het idee is eigenlijk heel simpel. Bouw een wagentje waarvan de besturing is gevat in een trackbal, een soort omgekeerde muis zeg maar.. Zet vervolgens een kakkerlak op de bal die de bewegingen van het diertje omzet in het aansturen van de wieltjes. Zodra de kakkerlak, die in een harnasje op zijn plaats wordt gehouden, gaat lopen, krijgt het voertuig een signaal om te rijden.


( Kakkerlak aan het roer..euh op de bal )

Om te voorkomen dat de kakkerlak zijn voortuig crasht is er een lampje gericht op de kakkerlak. Zodra een sensor een obstakel ‘ziet’ gaat het lampje aan. In de regel houden kakkerlakken niet zo van licht. Het dier zal dus van koers veranderen op het moment het lampje in zijn ogen schijnt.

Garnet Hertz is de bedenker achter dit project dat vooral bedoeld is om nieuwe mogelijkheden en concepten uit te proberen. Het idee van een door een insect bestuurbare robot heeft potentieel. Een door insecten bestuurbare robot hoeft bijvoorbeeld geen camera’s en chips meer aan boord te hebben om een route te berekenen om obstakels te vermijden.


( Kakkerlak in de bocht )

Hertz gebruikt voor zijn robot zogenaamde sissende kakkerlakken (Gromphadorhina portentosa) uit Madagascar. De kakkerlakken krijgen een klein stukje klittenband op de rug geplakt waarmee ze vast komen te zitten in hun harnas. Wat weten we eigenlijk van kakkerlakken en is het eigenlijk geen vorm van dierenmishandeling? We leggen deze en andere prangende vragen voor aan onze eigen expert en insectenmaniak Koen.

B: Koen, zeg nou eens eerlijk, kakkerlakken zijn toch eigenlijk gewoon smerige beesten?

K: Nee hoor, eigenlijk is het andersom. Kakkerlakken vinden mensen smerig. Als je een kakkerlak in de hand hebt gehouden is het eerste wat ‘ie doet zichzelf schoon poetsen.

B: Wat denk je, zal de kakkerlak ook de humor inzien van het besturen van de robot?

K: Het is een sissende kakkerlak. Als de kakkerlak zich niet fijn voelt dan gaat hij dus sissen. Volgens de verhalen van Hertz sissen zijn kakkerlakken niet dus kennelijk vinden ze het niet naar.


(Mannetjes hebben 2 'horens' op hun schild en dikkere antennes)

B: Hoe kan een kakkerlak sissen, het is toch geen slang?

K: De sissende kakkerlak kan delen van zijn buikschild snel over elkaar raspen, dat maakt een sissend geluid. Biologen hebben daar een moeilijk woord voor maar dat ben ik vergeten. (striduleren, B.)

B: Zouden de kakkerlakken het leuk vinden om de robot te besturen?

K: Kakkerlakken hebben geen hersens. Ze hebben zenuwen door het hele lichaam. Als je de kop van een kakkerlak hakt leeft het diertje gewoon verder, zonder kop is het lastig eten dus uiteindelijk gaat ‘ie dood van de honger. Met zo een bouw is het moeilijk te zeggen wat de belevingswereld van de kakkerlak is.

Mijn sissende kakkerlakken gedragen zich wel een beetje als mensen. Ze zoeken elkaar op, maken ruzie, verzoenen en leven verder in harmonie. Ik heb ook het idee dat ze mij herkennen of in ieder geval niet meer als gevaar zien. Verder blijft het een raadsel wat kakkerlakken van iets vinden.

B: ben je niet bang dat ze ontsnappen en een plaag gaan vormen?

K: Welnee, in Nederland is het voornamelijk de Duitse Kakkerlak die een plaag kan vormen. Sissende kakkerlakken zijn tropische beesten die zich bovendien langzaam bewegen. Ons klimaat is te koud voor ze. Er zijn duizenden soorten kakkerlakken. Wist je trouwens dat de doodgewone oorwurm ook een kakkerlak is?

B: Zijn kakkerlakken niet gevaarlijk?

K: Ze bijten niet, zijn niet giftig en zeker niet smeriger dan de omgeving waarin ze leven. Ze eten planten of fruitresten maar ook hondenbrokken vinden ze lekker. Gemakkelijk te houden dus.

B: Ze zeggen wel eens dat een kakkerlak zelfs een atoomoorlog kan overleven is dat zo?

K: Geen idee. Het succes van kakkerlakken is het vermogen om zich aan te passen en weinig eisen te stellen aan de woonomgeving. In die zin zouden ze de meeste extreme omstandigheden kunnen overleven.

B: Wat vind jij van het idee van een door een kakkerlak

K: Best wel grappig. De kakkerlakken heb ik al dus als iemand zo’n robotwagentje heeft ben ik klaar.

Voor de foto wilde Koen ook nog een mo bestuurbare robot?oie doodshoofdkakkerlak (Blaberus craniifer) showen maar in tegenstelling tot de sissende soortgenoten is deze gevleugelde soort wel heel erg snel met alle problemen van dien.

-->
Ganzfeld: hallo jean

stuur je adres maar en hoeveel wil je er?
dat kan via knopje contact met GW links boven.

dag
(bericht gewijzigd op 21-1-2008 15:12:25)
Op 21-01-2008 15:12:25 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ganzfeld:
jan:

ik zou graag wa kakkerlakke wille kope
stuk of 25/30.
hoeveel gaat me da kosten?
zou je me een mailtje terug kunne sture.
dankjewel
gr jan


50 cent per stuk.. (groot en klein door elkaar) stuur even je adres gegevens door via knopje contact met GW

(bericht gewijzigd op 2-3-2008 16:53:31)
Op 02-03-2008 16:53:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ward Aal:
s.v.latum:

Misschien denkt de kakkerlak met zijn hele lichaam, inplaats van alleen zijn kop.
Je bent zelf geen kakkerlak, dus denk niet in zijn plaats.
Probeer je het toch, wees dan zo menselijk mogenlijk.

Een wijze les.
Dank!

Ward
Op 03-03-2008 0:29:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Broh-Koh Lee: Zomaar een voorbijganger die terloops de les meepikte....


(bericht gewijzigd op 3-3-2008 17:33:14)
Fruit dan?
Op 03-03-2008 17:33:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
vosje: Lief!
(bericht gewijzigd op 20-5-2009 21:08:05)
If time doesn't matter, distance also won't.
Op 20-05-2009 21:07:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden