Luiheid heeft al eeuwenlang een slechte naam. In dit deel zullen we eens kijken waardoor dat komt door de duistere zijde van luiheid eens onder de loep te nemen. We zullen bekijken hoe we slechte luiheid kunnen herkennen en wat we ertegen kunnen doen. We leggen hier vooral de nadruk op de meest gevaarlijke vorm van slechte luiheid.


In het eerste deel van deze reeks hebben we al geconstateerd dat luiheid op zich een neutrale eigenschap is. Of er sprake is van goede of luiheid is afhankelijk van de context. Of er daadwerkelijk sprake van slechte luiheid is, hangt dus volledig af van het resultaat van het nalaten van bepaalde handelingen.

Slechte luiheid is makkelijk te herkennen. Van slechte luiheid is sprake wanneer het nalaten van een bepaalde taak een negatief effect heeft op jezelf, anderen of het millieu. Te lui zijn om even twee stappen richting de prullenbak te nemen, en je afval daarom maar in de bosjes gooien is hier een goed voorbeeld van. Ook het niet nakomen van afspraken waardoor anderen in de problemen komen is slechte luiheid.
Bij dit soort uitingen van slechte luiheid weet je vaak zelf wel dat je fout zit en het is daardoor makkelijk te herkennen. Bij andere vormen van slechte luiheid is dit helaas niet altijd het geval.

Mentale luiheid

Mentale luiheid, oftewel het te lui zijn om zelf na te denken, is waarschijnlijk de meest gevaarlijke vorm van slechte luiheid. De gevolgen hiervan zijn in de geschiedenisboeken makkelijk te vinden. Het is het klakkeloos aannemen van normen en waarden zonder deze ooit in twijfel te trekken. Het zomaar aannemen van dingen die je verteld worden. Mentale luiheid is gevaarlijk omdat mensen die niet voor zichzelf nadenken gemakkelijk te manipuleren en voor het karretje te spannen zijn. De enige manier om je hiertegen te wapenen is gelukkig maar al te voor de hand liggend: gebruik die supercomputer in je hoofd die je tot je beschikking hebt gekregen.

Jaren terug hoorde ik eens een verhaaltje/mopje die de essentie van mentale luiheid perfect verwoordde. Ik weet niet meer precies waar ik het hoorde maar volgens mij was het tijdens de karateles dat mijn karateleraar het verhaaltje terloops vertelde. Het is me altijd bijgebleven, hoewel het spreekwoordelijke kwartje pas enkele jaren later viel toen ik me serieus bezig begon te houden met het bestuderen van het verschijnsel luiheid. Het verhaaltje ging als volgt:

Hansje komt de keuken binnen terwijl zijn oudere zus een rollade aan het bereiden is. Net voordat zijn zus de rollade in de oven stopt, snijdt ze deze door midden. Hansje vraagt aan zijn zus waarom ze de rollade eerst in tweeën snijdt voordat ze hem in de oven doet. Zijn zus antwoordt: ‘geen idee, zo doet moeder dat ook altijd’. Hansje besluit maar aan zijn moeder te vragen waarom zíj de rollade dan eerst door midden snijdt, voordat deze in de oven gaat. Zijn moeder antwoordt: ‘omdat oma het ook altijd zo deed’. Hansje geeft het niet op en belt zijn oma om nu eens te vragen hoe het nu zit. Als Hansje haar vraagt waarom ze altijd de rollade in tweeën sneed voordat ze hem in de oven stopte, antwoordt ze lachend: ‘omdat ik vroeger een hele kleine oven had, anders paste de rollade niet’.

In dit verhaaltje zie je hoe zowel de moeder als de zus van Hansje mentale luiheid vertonen. In het verhaal zit ook direct de oplossing verborgen. Om mentale luiheid te voorkomen hoef je alleen maar zoals Hansje te doen. Blijf vragen stellen, neem niet zomaar alles aan. Vraag jezelf af of de gewoontes en ideeën die je overneemt wel zo nuttig zijn. Dat iedereen iets op een bepaalde manier doet, betekent lang niet altijd dat dit de beste methode is om dit te doen. Alleen maar omdat iedereen gelooft dat iets zo is, hoeft niet te betekenen dat dit ook echt zo is.

In het volgende deel zullen we nog even verder ingaan op slechte luiheid. Ook zullen we zien hoe het 'te druk hebben' eigenlijk een vorm van mentale luiheid is.

Wordt vervolgd...

Pieter: Hoe herkenbaar.
Ik leid in mijn werk mensen op. De uiteindelijke bedoeling is dat ze dan bij hun werkzaamheden nadenken over nut en noodzaak ervan en ook nadenken over de gevolgen van hun handelen.
Daartegenover staan de voorschriften met hetzelfde werk, maar dan volgens standaard procedures. Daar hoef je niets bij te onthouden of te begrijpen. Alleen maar je werk blind en doof uitvoeren en klaar.
Het blijkt dat het overgrote deel van de mensen liever lui dan moe is: liever makkelijk en snel klaar dan iets moeilijker, maar completer en klantvriendelijker je werk uitvoeren.

Luiheid in je werk kan deels voorkomen worden door mensen meer verantwoordelijkheid te geven en minder voorschriften.
No shit, Sherlock
Op 08-04-2010 16:02:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: "'te druk hebben' eigenlijk een vorm van mentale luiheid is."

en mensen raken bijvoorbeeld overspannen door helemaal niets zeker?
heel erg kort door de bocht...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 08-04-2010 20:58:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!:
Ron B.:

"'te druk hebben' eigenlijk een vorm van mentale luiheid is."

en mensen raken bijvoorbeeld overspannen door helemaal niets zeker?
heel erg kort door de bocht...

dat is waarschijnlijk waarom de schrijver het in volgend deel over zal hebben lijkt me. Zodat hij er dan uitgebreid op in kan gaan.
Op 08-04-2010 22:13:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: het valt me vaak op dat juist de mensen die het echt heel druk hebben toch altijd weer tijd vinden voor belangrijke dingen.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 08-04-2010 22:37:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: ik heb het nooit druk, ik heb veel te doen, maar nooit druk, kwestie van prioriteiten stellen
Op 08-04-2010 22:44:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: @Kyosaki
Je bent een woordje vergeten Betreft 2e alinea, de alinea onder het plaatje:
uit artikel:

Of er sprake is van goede of luiheid is afhankelijk van de context.

Moet denk ik zijn: Of er sprake is van goede of slechte luiheid is afhankelijk van de context.
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 09-04-2010 11:54:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
rudiev: Ik vind het stukje over mentale luiheid wel heel erg richting iets gaan welke zeer grote gevolgen heeft gehad en nog steeds heeft op de mensheid.
uit artikel:

Het is het klakkeloos aannemen van normen en waarden zonder deze ooit in twijfel te trekken. Het zomaar aannemen van dingen die je verteld worden. Mentale luiheid is gevaarlijk omdat mensen die niet voor zichzelf nadenken gemakkelijk te manipuleren en voor het karretje te spannen zijn.

Als ik dit lees komt bij mij gelijk één woord boven: religie.
Niet elk religieus persoon is zo, maar er worden wel complete volkstammen gemanipuleerd en voor het karretje gespannen door religies.

Het stukje over hansje en de door midden gesneden rollade komt me heel bekend voor. Heel toevallig deze week op comedy central in de serie '8 Simple Rules for Dating My Teenage Daughter' kwam dit verhaal ook in voor. Alleen ging het over het afsnijden van het laatste stukje vlees, wat door de oma gedaan werd omdat de pan te klein was.
Weer een erge toeval in korte tijd voor mij ..
je mag me beledigen, je mag me kwetsen, maar spreek wat je denkt, dan discussieren we verder...
Op 09-04-2010 0:05:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ziggit: Slechte luiheid bestaat helemaal niet.
Dat is domheid.
Op 09-04-2010 23:23:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pietje Puk: Luiheid. Argeloosheid. De reden dat iedere keer weer oorlog is. Iedere keer weer dat sommige mensen hun gang kunnen gaan, met haat zaaien, omdat mensen te lui zijn om het te doorzien. Iedere keer weer, oorlog en ellende.

Zien jullie de voedingsbodem al voor de komende oorlog, ja, ook hier in Nederland weer?

Nee?

Dat zie je ook niet als je niet nadenkt. Mensen herhalen, mensen vertrouwen te veel. Komt uit de familiebanden. Vroegah, heel vroegah.. kon je alleen maar vertrouwen op je familie/stam.

Heel lang zo geweest, als een soort... van zelf sprekend heid

Ook is het zo, dat als je iets aanhaalt, wat de geest te boven gaat, mensen er niet over willen nadenken.

Iemand al onderbuik gevoelens wat betreft de 'ramp' met de Polen?

Was gewoon een 'Pool verschuiving'. Waren iets te eigenzinnig, zo heb ik het vermoeden?

Iemand hier zich bezig gehouden met het verraad van Lissabon, je weet wel, dat verdrag wat de Europese grondwet vertegenwoordigd?

Verraad ja, daar hadden we 'democratisch' nee tegen gezegd.

Als ik vertel dat er 'machten/krachten' zijn die aan ritueel moord doen ben ik vast een compottertje 'heh'!

Makkelijk om dat te zeggen.. ben je er zo van me af en van dat onderbuikgevoel.

Duurt niet lang, komt vanzelf wel weer terug, dat onderbuikgevoel en moet je snel wat nieuws verzinnen.. TV gaan kijken ofzo..

Ik ben gek! Jij bent niet gek! Het komt goed! We leven in een democratie echt waar! Goed he, hebben wij het in Nederland! De kredietcrisis is 'ontstaan', die is niet gecreëerd. Fortis was van het Koningshuis, hebben wat energieprojecten her en der in de vorm van grote stuwdammen enzo.. maar wees gerust, ze zijn gered!
Ze kunnen geld drukken vanuit het niets, er is een probleem ontstaan van uit het niets, en jouw geld gaat ook op in niets..

Komt allemaal goed. Voor grote oorlogen zijn er nooit aanpassingen geweest aan grondwetten en waren er geen credietcrisissen enzo..

Komt allemaal goed, Pietje Puk, dat is de enige die hier gek is.
Op 11-04-2010 15:41:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: Pietje Puk je bent absoluut niet gek. wel aangeslagen net als ik.
maar dat begrijpen velen gewoon niet , veels te moeilijk. op tv zeggen ze toch dat alles goed komt?
komt het ook wel maar niet zoals iedereen denkt.
ik doe nog wel eens een poging tv te kijken maar daar blijft het dan bij.
lezen doe ik, heel veel lezen. ik heb het gevoel dat ik niet genoeg tijd meer heb om alles te kunnen lezen wat belangrijk is. er is nog zo veel te leren over onszelf. waar we vandaan komen, waarom al die oorlogsellende. hoe we gemanipuleerd worden en waar dat toe leidt. wat we zelf kunnen doen om er vooral voor te zorgen dat ze ons in ieder geval niet terug in slaap sussen. dat we weerbaar blijven en voor onszelf blijven nadenken. pietje puk, ik kan je maar 1 goede raad geven. laat je niet frustreren en ontmoedigen om aan je eigen waarheid vast te blijven houden. zo blijf je een licht in een donkere samenleving en die zijn hard nodig. en vooral blijven lachen vanuit je hart. er zijn nog steeds heel mooie dingen in het leven. koester ze.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 11-04-2010 16:01:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
Pietje Puk:


Komt allemaal goed. Voor grote oorlogen zijn er nooit aanpassingen geweest aan grondwetten en waren er geen credietcrisissen enzo..

Komt allemaal goed, Pietje Puk, dat is de enige die hier gek is.

O, vast wel.
Want de leugen moet wel een beetje geloofwaardig overkomen richting het volk, natuurlijk.

Enne... Over het feit dat je gek bent: waarschijnlijk niet, maar dat is tegenwoordig maar een kwestie van tijd.
De eerste fase is verontwaardiging, dan komt verdriet.
En in de derde fase (waar Mars in zit) word je een beetje moe van alle tragedie in de wereld.
Het doel is fase vier.
Dat je de wereld ziet als een groot toneel waarbij jij regisseur bent.
Dat de gewone werkman/boerenlul de touwtjes in handen heeft en niet die machtswellustige zakenman of bankdirecteur.
Cannot kill the Battery!!!
Op 11-04-2010 18:38:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden