En terwijl in Nederland bijna iedereen als een soort Hansje Brinker met man en macht de gaten in de zwaar verzakte financiële dijken probeert te dichten, zijn ook buiten onze landsgrenzen veranderingen op komst. Zou het de opmaat naar het veronderstelde jaar van de grote verandering 2012 zijn, of hebben we domweg wat grenzen bereikt en moet men om niet in verstarring vast te lopen wel noodgedwongen andere keuzes maken? Eén ding is zeker: veranderingen komen steeds sneller en hun impact is steeds groter en niemand zal er aan kunnen ontsnappen. Toch is het niet allemaal slecht nieuws.

Gaat de dijk breken?
(Hans Brinker probeert de komende veranderingen tegen te werken)

Tussen Madagascar en Indonesië en ten zuiden van India ligt de Chagos archipel. Het is een paradijselijke eilandengroep omringd door koraalriffen met een enorme biodiversiteit. Onlangs hebben onze Engelse buren dat gebied aangewezen om er een groot reservaat van te maken.
Het gaat om een gebied van 545.000 vierkante kilometer (bijna twee keer zo groot als het landoppervlakte van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië. Volgens een woordvoerder is het een enorme stap in het proces om onze oceanen en kwetsbare biotopen te beschermen.

paradijs

Australië

En terwijl de Britten een deel van de oceaan willen beschermen heeft men in Australië besloten om een halt aan de bevolkingsgroei toe te roepen. De minister van Landbouw krijgt er een schone taak bij onder de noemer 'portefeuille Bevolkingszaken'. Als er niet op de rem wordt getrapt voorspellen de demografen voor 2050 een verdubbeling van het huidige aantal inwoners (21 miljoen nu) en dat zou 'slecht voor het milieu' zijn.

Afrika

Emigratie naar Australië zal dus waarschijnlijk een stuk lastiger worden. Naar Zuid-Afrika emigreren kan nog wel maar of dat verstandig is..? Onlangs werd de voorvechter voor Apartheid en gezicht van de 'Afrikaner Weerstandsbeweging' Eugene Terreblanche, vermoord in zijn huis.
Hoewel de aanleiding voor het geweld een geschil over uitbetaling van lonen zou zijn, broeien er in het zuidelijke puntje van Afrika behoorlijk wat etnische of racistische sentimenten. Volgens BBC correspondent Martin Plaut zijn er in Zuid-Afrika sinds de afschaffing van de Apartheid in 1994 tot nu toe meer dan 3.000 blanke boeren vermoord.

hoop
(Aan de ene kant vindt een racist een racistische dood en bijna gelijktijdig richt men verderop een standbeeld op ten teken van overwinning op intolerantie en racisme)

Om de 50ste verjaardag van de Senegalese onafhankelijkheid te vieren liet de president Abdoulaye Wade een 49 meter hoog in noord-Korea gemaakt standbeeld plaatsen. Het beeld zou symbool staan voor de Afrikaanse overstijging van 'intolerantie en racisme'. Toch is niet iedereen blij met het beeld; zo zouden tegenstanders het te duur vinden (27 miljoen dollar) voor de toch al krappe economie en wegens de schaars geklede figuren on-islamitisch. Hoe dan ook - de laatste 1.200 Franse militairen verlaten dit jaar het land zodat ook Senegal dan echt zelfstandig is. In 2012 zullen er nieuwe verkiezingen zijn in Senegal en het is nog maar de vraag of het megalomane beeld daarna nog op zijn sokkel mag blijven staan.

Techniek

Onlangs Verscheen er een opmerkelijk artikel in het toonaangevende blad NewScientist waarin men denkt dat het mogelijk moet zijn om geluid om te zetten in schone energie. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Wisconsin-Madison moet het mogelijk zijn om als zinkoxide kristallen worden ondergedompeld in water geluidstrillingen te absorberen waardoor zowel positief als negatief geladen delen ontstaan. De veranderingen zouden de watermoleculen uiteen trekken in waterstof en zuurstof. Of de vinding in praktijk tot een succes kan worden gebracht is nog niet zeker. Maar als het ze lukt om het idee rendabel te maken dan zullen geluidsoverlast veroorzakende gebieden zoals Schiphol mogelijk te vergelijken zijn met de olievelden in het Midden Oosten. Bedenk wat de impact daarvan zal zijn.

De verlosser

Barack 'Yes we can' Obama zit in toenemende mate in zijn maag met het Iraanse atoomprogramma en paait de Chinezen in de hoop om een stevige internationale achterban te krijgen voor als het echt hard tegen hard gaat worden. Ondertussen trek Iran zich niets aan van de oude of nieuwe sancties. 
Zou dit gevaarlijke machtsspelletje iets te maken hebben met de notie dat de komst van de Mahdi/Messias volgens sommige
nakende is?

xzns: Is dat alles?
Op 12-04-2010 13:12:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden