De oude stenen ballen van Costa Rica werden wereldberoemd door de openingsscène van de Amerikaanse avonturenfilm van Paramount Pictures uit 1981 'Raiders of the Lost Ark', de eerste film in een reeks over de (fictieve) avonturen van Indiana Jones, waarin een van de mysterieuze stenen ballen bijna de eigenwijze archeoloog verplettert. Er lijkt nu een revival voor de stenen ballen van Costa Rica in de maak want de UNESCO stuurde John W. Hoopes van de Universiteit van Kansas naar Costa Rica om te bepalen of de verschillende sites vol stenen ballen in Costa Rica zullen worden toegevoegd aan ons werelderfgoed als een opmerkelijke waarde voor de mensheid.

 

John Hoopes is professor antropologie en directeur van het Global Indigenous Nations Studies Program. Hij bestudeert de oude culturen van centraal en Zuid-Amerika en is één van 's werelds belangrijkste deskundigen van de stenen ballen van Costa Rica. Hoopes zegt dat hoewel de stenen ballen van Costa Rica zeer oud zijn de internationale interesse nog steeds groeit.

De eerste rapporten over de stenen ballen van Costa Rica dateren van het einde van de negentiende eeuw. Pas vanaf 1930 worden ze genoemd in wetenschappelijke studies. Een relatief vrij recente ontdekking dus. Eigenlijk werd de aanwezigheid van stenen ballen pas ontdekt toen de United Fruit Company in het zuiden van Costa Rica wildernis ontruimde voor het telen van bananen.

Volgens Hoopes zijn er tot vandaag ongeveer 300 stenen ballen geregistreerd. De grootste stenen bal van Costa Rica heeft een diameter van bijna 2,5 meter en weegt 16 ton. Veel van de stenen ballen liggen gegroepeerd in de Diquis Delta van Costa Rica. Sommigen daarvan liggen nog steeds op de originele plaats waar ze ontdekt werden, terwijl anderen verplaatst zouden kunnen zijn of beschadigd raakten ten gevolge van erosie, branden en vandalisme.

Professor Hoopes zegt dat wetenschappers vermoeden dat de stenen ballen rond 600 na Christus gecreëerd werden. De meeste stenen ballen dateren echter van na 1000, maar toch nog van vóór de Spaanse invallen. Hoopes dateert de stenen ballen door de stijl van het aardewerk dat in de omgeving opgegraven werd te analyseren en door radioactieve koolstofdatering van archeologisch puin dat rond de stenen ballen blootgelegd werd.

Hoopes: "Eén van de problemen met deze methodologie is dat het u het recentste gebruik van de stenen ballen vertelt, maar niet wanneer ze gemaakt werden. Deze stenen ballen kunnen eeuwenlang gebruikt geweest zijn en kunnen hier al meer dan 1.000 jaar liggen. Het is dus zo goed als onmogelijk om te bepalen wanneer ze precies gemaakt werden."

De stenen ballen van Costa Rica hebben ondertussen al heel wat pseudowetenschap en wilde veronderstellingen moeten aanhoren. Zo zijn er publicaties verschenen die de stenen ballen associëren met Atlantis terwijl anderen beweren dat de stenen ballen hulpmiddelen zijn voor navigatie van buitenaardsen. Nog anderen relateren de stenen ballen met Stonehenge of aan de reuzenbeelden van Paaseiland.

Hoopes zegt dat veel mythen over de stenen ballen gebaseerd zijn op een heleboel ongebreidelde speculaties over oude beschavingen of het bezoek van buitenaardse wezens. De realiteit - archeologische opgravingen vanaf het jaar 1940 - linkt de stenen ballen van Costa Rica aan het aardewerk en de typische materialen van precolumbiaanse culturen in het zuiden van Costa Rica. Alleen weet Hoopes nog altijd niet waarom de stenen ballen gemaakt werden.

Hoopes: "De mensen die de stenen ballen creëerden lieten ons geen geschreven verslagen na. Met de archeologische gegevens proberen we de context te reconstrueren. De mensen die deze stenen ballen maakten stierven kort na de inval van de Spanjaarden uit. Er zijn dus bijgevolg ook geen mythen, legenden of andere verhalen waarom deze stenen ballen gecreëerd werden overgeleverd aan de inheemse bewoners van Costa Rica.

De populaire website van Hoopes weerlegt verschillende misvattingen over de stenen ballen van Costa Rica. De stenen ballen hebben volgens hem niets te maken met gezonken steden of buitenaardse ruimtetuigen. Volgens Hoopes is hameren de belangrijkste techniek die gebruikt werd om de stenen ballen te vervaardigen omdat op sommige plaatsen sporen van malen en hameren met hamerstenen teruggevonden werden. Hameren op grote rotsen om hen te beeldhouwen naar een bol.

Mr. Knowall: De ballenbak van Fred FLinstone?
Op 11-04-2010 9:26:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: petanquespel der reuzen?
bolosmito der Nephilim?
knikkers van de Annunaki?
Energieslorpende, nutteloze bezigheid van een neurotische "Meso-Amerikaan" met een beitel en een mal? (met waarschijnlijk een soepele vakantieregeling)


(bericht gewijzigd op 11-4-2010 12:39:21)
niets is iets, niet?
Op 11-04-2010 0:38:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: God heeft ze daar neergelegd om ons geloof te testen...
Cannot kill the Battery!!!
Op 11-04-2010 14:25:41 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ThoTh: Wellicht waren het op de grond gekopieerde sterrenstelsels?
Al wordt wel verwezen naar rechte en gebogen lijnen...
ALLES IS WAAR
Op 11-04-2010 16:33:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Maan:
ThoTh:

Wellicht waren het op de grond gekopieerde sterrenstelsels?
Al wordt wel verwezen naar rechte en gebogen lijnen...


Dat denk ik zelf ook. De stenen zijn echter later wel verplaatst en dergelijke waardoor de gelijkenis met de hemel vast ook niet meer zal kloppen.
The Lost History of Man: http://www.talc.site88.net
Op 11-04-2010 19:03:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Waarom eigenlijk een link naar 'Raiders'?
Die beginscene is episch!
Volgens mij is "denk aan Indiana Jones" al genoeg...
Cannot kill the Battery!!!
Op 11-04-2010 19:16:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Fluwijn:
...terwijl anderen beweren dat de stenen ballen hulpmiddelen zijn voor navigatie van buitenaardsen.


Dan hebben die buitenaardsen nu wel een probleem, want
...terwijl andere ballen verplaatst zouden kunnen zijn...

>
(bericht gewijzigd op 11-4-2010 22:37:05)
Op 11-04-2010 22:36:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
B.A. Rabas: Het is een enorm kunststuk om met hamer en beitel bollen te maken die zo perfect rond zijn. Hoe deden ze dat? Ik zou graag zien dat meneer Hoopes daar eens antwoord op vindt.
Ik denk, dus ik ben
Op 12-04-2010 8:08:21 | Kudos: 1 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
B.A. Rabas:

Het is een enorm kunststuk om met hamer en beitel bollen te maken die zo perfect rond zijn. Hoe deden ze dat? Ik zou graag zien dat meneer Hoopes daar eens antwoord op vindt.

Inderdaad. Maak van een flinke bal klei maar eens een perfecte bol, dat is al lastig. Moet je nagaan met zo'n steen, als je even mis slaat kan je opnieuw beginnen.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 12-04-2010 21:04:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros: HOE perfect zijn die bolvormen dan eigenlijk wel ?
niets is iets, niet?
Op 12-04-2010 23:26:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Feng Shui:
ourobouros:

HOE perfect zijn die bolvormen dan eigenlijk wel ?

klein voorbeeldje:
lijken me toch redelijk perfect
Onderschriften zeggen niets
Op 13-04-2010 0:44:02 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
ourobouros:

HOE perfect zijn die bolvormen dan eigenlijk wel ?

Een andere bol, maar wel ver perfect (volgens de makers danwel!)

"We're all mad here."
Op 13-04-2010 0:54:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden