En terwijl de kranten bol staan van verkiezingsretoriek en de laatste weetjes over onze topartiesten was er ook nog ander nieuws. In dit blogje een verzameling nieuwtjes die wellicht aan de aandacht ontsnapt waren maar daarom niet minder interessant. Van schoonschijters tot monsters en van de zoete wraak van de Taliban tot opmerkelijke cijfers. We beginnen natuurlijk met de 'hoofdzaken".

En terwijl onze kroonprins zich bezig houdt met vastgoed deals in den vreemde heeft zijn Britse collega andere prioriteiten. Onlangs werd bekend dat prins William op verzoek van de Australische Aborigines op zoek gaat naar het hoofd van een van hun krijgers die de eerste verzetsstrijder tegen de Britten was. Pemulwuy was de man die actief in opstand kwam tegen de Britten. In 1802 werd hij echter neergeschoten en onthoofd. Het hoofd zou naar Engeland gebracht zijn en daar in vergetelheid zijn geraakt. De prins heeft zich nu tot doel gesteld de kop te vinden om, als dat lukt, Pemulwuy's schedel weer terug te brengen naar zijn geboortegrond.

Monster

In het anders zo serene meer bij het Britse Stonebow Washlands roert zich iets. Sinds enige tijd daalt daar langzaam maar zeker het aantal eenden. Om het mysterie groter te maken meldde zich onlangs een getuige die zag hoe een eend op het water met haar vleugels wiekte om vervolgens door 'iets' mee de diepte in gesleurd te worden. Volgens sommige zou het om een enorme snoek gaan maar anderen zijn wat voorzichtiger en waarschuwen hondenbezitters en kinderen om maar niet te dicht bij het water te komen.

Heroïne

Sinds de val van het Afghaanse Taliban regime in 2001 is de opium productie in dat land gestegen. Buurlanden zoals Rusland zijn de grootste afnemers in die regio. Volgens de BBC kent Amerika ca. 800.000 heroïne verslaafden, het Verenigd Koninkrijk 200.000 en zou Rusland momenteel 2.500.000 junkies kennen. Buiten heroïne en de meestal bijbehorende ziektes zoals HIV en hepatitis neemt ook alcohol een flinke hap uit de gemiddelde levensverwachting van de Rus. Jaarlijks drinken volgens de BBC ongeveer 500.000 Russen zich dood. Een doorsnee Rus mag momenteel blij zijn als hij de 60 haalt, tenzij hij uit Siberië komt - dan is 57 jaar gemiddeld de hoogste leeftijd.

Zelfmoord

India. Onlangs hebben, volgens de Belgische krant HLN, meer dan dertig Indiase katoenboeren in amper 10 dagen zichzelf het leven ontnomen. Dat gebeurde na een compleet mislukte oogst in de Centraal-Indiase regio Vidarbha. De meeste landbouwers hadden torenhoge schulden en zagen geen uitweg meer uit de crisis door de slechte oogst en de sterke prijsdaling van katoen. Volgens de krant zouden sinds 1997 minstens 180.000 boeren uit de regio Vidarbha zelfmoord gepleegd hebben.
Het jongste officiële cijfer is afkomstig uit 2007, toen 16.600 boeren voortijdig uit het leven stapten. In 2006 waren er meer dan 17.000 zelfmoorden. Hulp-kredieten van de overheid helpen maar deels omdat veel boeren bij particuliere geldschieters schulden hebben.

GM schoonschijter

Onlangs besloot Canada om een beperkt aantal genetisch gemanipuleerde varkens te produceren. De varkens zijn zo aangepast dat hun plas en poep tot 65% minder fosfor bevat en daardoor minder belastend voor het milieu zou zijn. Als er teveel fosfor in het oppervlaktewater terecht komt dan vindt er explosieve algengroei plaats. Teveel algen in het water heeft
een verstikkende werking op het aquatisch ecosysteem.
Bekijk hier wat algen zoal kunnen aanrichten. De Amerikaanse FDA gaat nog beoordelen of deze dieren ook veilig voor consumptie zijn. Ik denk dat ik het antwoord al weet.

Emie : Altijd aardig zo'n 'wist u dat' rubriek Goed voor de zondagmiddag.
Is it electrickery?
Op 18-04-2010 15:10:04 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach: Ik mis de krant altijd op zondag.
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 18-04-2010 15:45:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Die link van topartiesten...
Willen jullie dat nooit meer doen!
Cannot kill the Battery!!!
Op 18-04-2010 16:35:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Meneer Glimlach:
Marsepars:

Die link van topartiesten...
Willen jullie dat nooit meer doen!


Waar heb jij het nu over, Marsepars?
Wie weet tegenwoordig nog wat waar is?
Op 18-04-2010 16:43:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Emie :
Marsepars:

Die link van topartiesten...
Willen jullie dat nooit meer doen!

Mijn gedacht... zonder waarschuwing...
Is it electrickery?
Op 18-04-2010 23:04:01 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden