Mu en Lemuria zijn namen die aan een verdwenen land of continent - de thuisbasis van een hoogst geavanceerde cultuur en misschien wel de moedercultuur van de gehele mensheid - worden gegeven waarvan verondersteld wordt dat het zich ergens in het zuidelijk gedeelte van de Grote Oceaan ofwel ergens in de Indische Oceaan bevond. Maar bestaat er enig fysiek bewijsmateriaal dat de veronderstelling van een oud, verzonken continent onder de golven van de Grote of Indische Oceaan ondersteunt? Of moeten deze verhalen over een verdwenen continent misschien geïnterpreteerd worden als het symbool van een verdwenen mythisch 'gouden tijdperk' van de mensheid?


(Kerguelenplateau)

Het continent Kerguelen

Ook in de laatste twintig jaar haalden verzonken beschavingen een paar keer het nieuws, in het bijzonder een aantal intrigerende ontdekkingen onder de zeespiegel. In 1999 deden de Joint Oceanographic Institutions for Deep Earth Sampling (JOIDES) met hun Resolution Research Vessel een verbazingwekkende ontdekking in het zuidelijke gedeelte van de Indische Oceaan (ongeveer 3.000 kilometer ten zuidwesten van Australië).

De onderzoekers ontdekten een onderwaterplateau, een derde van de grootte van Australië, dat nu als het Kerguelenplateau bekend is. Dit plateau is de rest van een ooit écht bestaand continent dat ongeveer 20 miljoen jaar geleden onder de zeegolven verdween. Het team heeft er fragmenten van hout, een zaadje, sporen en stuifmeel in het 90 miljoen jaar oude sediment teruggevonden. Ook verschillende soorten stenen die geassocieerd worden met vulkanisme zijn er ontdekt.

Eén van de meest fascinerende zaken van het Kerguelenplateau is dat het plateau sedimentaire gesteenten bevat die gelijken op de afzettingsgesteenten die ook gevonden werden in India en Australië. Dat zou er op wijzen dat het Kerguelenplateau ooit verbonden was met India en Australië. Wetenschappers denken dat circa 50 miljoen jaar geleden het plateau tropische flora en fauna, met inbegrip van kleine dinosaurussen, kan hebben gehad. Met verder onderzoek in de pipeline kan het fascinerende raadsel van het Kerguelenplateau het debat over Lemuria doen heropleven.

Het eiland Yonaguni

In 1985 ontdekte een Japanse duikexcursie-organisator langs de zuidelijke kust van het eiland Yonaguni, het meest westelijke eiland van Japan, een eerder onbekend trap- en piramidevormig gebouw. Kort na zijn ontdekking bevestigde Professor Masaki Kimura, een onderwatergeoloog bij de Ryukyu University in Okinawa, het bestaan van een 183 meter brede en 27 meter hoge structuur.


 
Deze rechthoekige ziggurat, een deel van een complex van stenen onderwaterstructuren in het gebied die op richels, trappen en terrassen lijken, zou dateren van ergens tussen de 3.000 en 8.000 jaar geleden. Sommige onderzoekers denken dat deze ruïnes de overblijfselen zijn van een verzonken beschaving en dat deze structuren misschien wel de oudste architectuur van de hele wereld vertegenwoordigen. Een connectie met Lemuria en Atlantis is ook al naar boven gehaald.

Sommige geologen, zoals Robert M. Schoch van de universiteit van Boston en anderen met kennis van het gebied, staan er op dat deze 'onderwatergebouwen' van natuurlijke oorsprong zijn. De structuren zijn hoofdzakelijk het resultaat van oceaanerosie en koraalrifafzettingen zoals gelijkaardige andere bekende geologische vormingen in het gebied. Voorts wijzen deze archeologen op het feit dat er geen kunstmatige hulpmiddelen, werktuigen of wapens - wat zou wijzen op een menselijke aanwezigheid - op de plek gevonden zijn.

De Golf van Khambhat

In december 2000 verklaarde een team van het National Institute of Ocean Technology (NIOT) de overblijfselen van een reusachtige verzonken stad gevonden te hebben op een diepte van 36 meter in de Golf van Khambhat (voorheen ook bekend als de Golf van Cambay), een inham van de Arabische Zee aan de westkust van India.

Een jaar later werden verdere akoestische weergaveonderzoeken ondernomen en werd er duidelijk bewijsmateriaal geregistreerd van een blijkbaar menselijke nederzetting, met inbegrip van fundamenten, reusachtige structuren, aardewerk, kralen, secties van muren, stukken van beeldhouwwerken en menselijke beenderen. Eén van de houten artefacten die waarschijnlijk van de verzonken stad komt liet zich na actieve koolstofdatering plaatsen naar 7.500 voor Christus. Daardoor zou deze site 4.000 jaar ouder zijn dan de tot op heden oudste bekende beschaving van India.

Het onderzoek van deze fascinerende plaats, die nu als de Gulf of Khambat Cultural Complex (GKCC) bekend staat, kan - als het onderzoek uitwijst dat alle data correct is - ons begrip over de eerste beschavingen van de wereld radicaal veranderen. Toch moeten we er aan toevoegen dat een aantal onderwaterarcheologen denkt dat onderzoekers en wetenschappers bij de interpretatie van de sonarbeelden van het gebied ernstige vergissingen en fouten hebben gemaakt.


 
Het advies van deze geologen is dat de 'vermoedelijk oude ruïnes', die als geometrische patronen op de sonarbeelden worden weergegeven, natuurlijke rotsvormingen zijn en dat er geen bewijsmateriaal is dat de artefacten die in de omgeving van de site - met inbegrip van het via radioactieve koolstof gedateerde blok hout - gevonden werden, geassocieerd zijn met de 'structuren'. Het debat over deze controversiële ontdekking onder geologen, archeologen en geschiedkundigen gaat ondertussen door.

Of om het even welk van deze vondsten in de Grote en Indische Oceanen nu wel of niet de restanten van een verdwenen beschaving zijn, één ding is zeker: mensen zullen altijd blijven zoeken naar een verloren thuisland of naar een meer geestelijk bevredigend oud verleden. In deze betekenis zal Mu of Lemuria altijd meer dan enkel een fysieke plaats zijn.

ZaZu: mooie afsluiter! zeer intresante reeks..
Ach, volgens mij is het net zo als dat spelletje van de basisschool, waarbij een zinnetje een kring rond gaat en dan aan het einde lijkt het totaal niet meer op het orgineel...
wie wat bewaart die heeft wat, dat geldt ook voor geduld
Op 31-05-2010 10:19:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ Thomas Renneboog

Goed bezig!

De dingen die hier beschreven zijn ben ik ooit wel eens tegengekomen tijdens mijn zoektocht naar de Alomvattende Waarheid (als er al zoiets bestaat), maar evengoed bedankt voor de reminder.
En nogmaals: al is er geen ene ...moer van waar, het blijft een mooi en mystiek verhaal.
Cannot kill the Battery!!!
Op 31-05-2010 18:10:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
A. Hemelwandelaar: Mooie reeks! Was al benieuwd wanneer Yonaguni in de reeks zou worden betrokken. mijn geduld is beloond

Houdt alleen wel in het achterhoofd dat koolstof datering zeer ter discussie staat als betrouwbaar meetmiddel.
"When an inner situation is not made concious, it appears outside as fate" ~ C.G. Jung
Op 31-05-2010 23:55:06 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bontevogel: Mooi Blog.
Op 05-06-2010 14:01:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden