In dit derde deel van deze reeks zullen we kijken hoe de manier waarop onze maatschappij luiheid afkeurt, slechte luiheid juist in de hand werkt. In dit deel zullen we zien hoe de attitude van afkeer ten opzichte van luiheid tot welvaartsziekten als burn-outs en overspannenheid kan leiden.

Luiheid staat succes in de weg en andere mythes

Er bestaan wat misverstanden over luiheid die behoorlijk ingrijpende consequenties hebben. Zoals het idee dat luiheid succes in de weg zou staan. Deze gedachtegang is grotendeels gebaseerd op de aanname dat hard werken de sleutel tot succes zou zijn. Als je iets wil bereiken zul je daar hard voor moeten werken, zo wordt ons al vroeg aangeleerd, maar klopt dit wel helemaal?

Als hard werken de sleutel tot succes zou zijn dan zou iedereen die hard werkt succesvol moeten zijn en zouden mensen die nooit hard werken nooit slagen. Deze redenering mag dan wel logisch klinken, maar in werkelijkheid lijkt het net eventjes anders te werken. Er zijn genoeg mensen die zich dag in dag uit kapot werken zonder daar de vruchten van te kunnen plukken, terwijl er aan de andere kant mensen zijn die veel minder uitvoeren maar een veel hoger inkomen vergaren. Natuurlijk is geld ook niet alles, maar het is een maatstaf die je zou kunnen nemen. Doordat ons van jongs af aan wordt verteld dat hard werken loont bestaat het risico dat we ons kapot werken.

Het is belangrijk in te zien dat het er niet om gaat hoe hard je werkt maar hoeveel je bereikt. Dit is waar goede luiheid om de hoek komt kijken. Goede luiheid als studiegebied is het onderzoeken van de principes van efficiëntie en effectiviteit. Goede luiheid draait om het zoveel mogelijk 'gewenst' resultaat te bereiken met zo min mogelijk moeite en inspanning.

Te druk!

We lijken het constant druk met van alles en nog wat te hebben. Omdat onze maatschappij neerkijkt op mensen die niks lijken uit te voeren lijken we geconditioneerd te zijn om in een soort constante fase van drukte te verkeren. Het te druk zijn is echter iets wat we onszelf aandoen.

Vaak hoor je mensen klagen over het feit dat ze het te druk hebben met van alles en nog wat. Ze hebben nog zoveel te doen en klagen dat ze het gewoonweg te druk hebben om hun doelen te halen. Ondertussen doen ze vaak weinig om hun uitpuilende 'te doen' lijst in te korten. In plaats van het werk af te maken, maken ze zichzelf gek met het idee dat ze het zo druk hebben. Eigenlijk is het een uiting van slechte luiheid. Het te druk hebben is niets anders dan het te lui zijn om prioriteiten te stellen en uit te zoeken welke taken echt van wezenlijk belang zijn. Paradoxaal zorgt deze vorm van luiheid vaak juist voor extra werk, wat weer leidt tot verspilde moeite, energie en tijd.

Het druk hebben met zaken is vaak het gevolg van een optelsom van de volgende oorzaken:
- Gebrek aan prioriteiten stellen
- Slecht kunnen inschatten of een taak wel nuttig is
- Slechte planning
- Het ondoordacht op taken storten

Hier komt nog eens bij dat het 'te druk hebben' als excuus gebruiken om ergens onderuit te komen, meestal behoorlijk goed werkt . Eigenlijk is het ook niks anders; een excuus. Te druk zijn is puur te lui zijn om er even bij stil te staan of datgene waar je mee bezig bent wel zo nuttig is. Het te lui zijn om je takenlijst eens te herzien om te kijken welke taken er echt toe doen en prioriteiten te stellen en eenmaal aan de gang te gaan met de echt belangrijke taken.

Eenmaal goede luiheid onder de knie hebbende zul je merken dat je het nooit meer 'druk' zult hebben. Je kunt wel veel dingen te doen hebben maar 'druk' zijn bestaat niet meer. Ik merk aan mezelf dat hoe meer je goede luiheid gaat toepassen op je leven en hoe meer dingen je te doen hebt, des te meer tijd je lijkt over te houden terwijl je wel een stuk meer bereikt dan vroeger. Ik zie klasgenoten zich uit de naad werken om hun huiswerk bij te houden en toetsen te leren terwijl ik moeite heb me de laatste keer te herinneren dat ik het 'druk' met school had - en zoveel doe ik nou ook weer niet op school, terwijl ik toch gemiddeld dezelfde resultaten haal, maar dan wel met een stuk minder inspanning.

In het volgende deel zullen we ons eindelijk richten op de interessante positieve vorm van luiheid. We zullen kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat we met zo weinig mogelijk inspanning en moeite zoveel mogelijk bereiken om zo meer tijd over te houden voor de dingen in het leven die er echt toe doen.

Wordt vervolgd...

malofa: Pfffff, wat herkenbaar!
En nu van GW af en wat nuttigs doen.
Op 22-04-2010 0:29:34 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pietje Puk: Te druk?

We leven in een wereld waarin wij doen alsof er schaarste is, dat terwijl we deze schaarste allang hebben overwonnen en eigenlijk een overvloed aan zaken tot onze beschikking hebben.

Ont-haasten is het woord. Eerst nadenken, achterover zitten en dan pas doen. Echter, achterover zitten, je ogen sluiten wil er nog wel eens uit zien alsof jawel.. je lui bent. Vaak genoeg op aangesproken op werk. Dan denken ze dat ik niets aan het doen ben.

Vervolgens vraag ik dan of ze kunnen zien wat er in mijn hoofd zit.. waar ze natuurlijk geen antwoord op hebben. Dan vraag ik of ze weten, dat als het hersenpannetje op vol vermogen draait, hoeveel energie dat kost... dan begrijpen ze mij al helemaal niet meer en als ik dan zeg dat ze een 15 wattertje in hun hoofd hebben zitten zijn ze mij helemaal kwijt..

Vooral voordoen alsof je het druk hebt, dat doen veel mensen, om de indruk te generen bij anderen, bezig te zijn.

Effectief en efficient.
Check:
- Analyseer uw uitsteltechnieken.
- Realiseer hoe vaak u 'Even dit of dat doen' zegt
- Neem tijd om te overdenken of het goed gaat.
- Probeer twee keer tien minuten per dag te ontspannen
- Toeval speelt een grote rol in ieders leven.
- Het gaat om wat u kunt en wilt.
- Gebruik creativiteit en verbeeldingskracht
- Wissel denken en doen steeds af in periodes
- Plan een quiet hour tussen 11:00 en 13:00
- Oefen u in 'nee' zeggen door zinnen voor te bereiden
- antwoord 'Nee, nu niet' of 'Ja, ik zal kijken
- Vraag om uitstel van uw beslissing.

Haastziekte is een aangeleerd patroon, gevoed
door gedachten als niet op tijd af, snel willen
en te laat zijn.

Bron: Effectief tijdsbeheer ISBN nr: 90 52612293 / NUGI 684

- Wijzen noemen toeval:
Gods manier om anoniem te blijven.
Op 22-04-2010 0:34:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
artofnemesis: .. een bore-out is nog veel erger.
Op 22-04-2010 13:35:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: @Kyosaki.
"Het druk hebben met zaken is vaak het gevolg van een optelsom van de volgende oorzaken"

Ik mis er twee:
1. Interessantdoenerij. Het staat interessant als je altijd bezig bent en dingen te doen hebt. Je hebt een interessant leven, vindt men dan.
2. Verbergen van eenzaamheid. De omgeving mag niet zien dat je geen sociaal leven hebt.

Ik vind dat eigenlijk ook wel belangrijk om te bespreken. De samenleving pikt het niet als je niets te doen hebt. Je leeft daardoor eigenlijk voor een ander, voor je imago.
(bericht gewijzigd op 22-4-2010 19:50:39)
No shit, Sherlock
Op 22-04-2010 19:48:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: @ pietje puk

De meeste mensen hebben het inderdaad moeilijk om in te zien hoe veel energie denkwerk wel niet kost. Om op de juiste ideeën te komen moet je soms juist fysiek helemaal niets tot weinig doen. De omgeving heeft hier alleen behoorlijk moeite mee. Maar dat is geen reden om maar alsnog het gedrag van de rest te spiegelen en jezelf kapot te werken alleen maar om het te laten lijken alsof je productief bezig bent.
Op 22-04-2010 23:50:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pietje Puk: Juist, Pizza!

Ik heb het niet verzonnen, jij ook niet zo te lezen. Het zal wel de realiteit zijn.

Even kijken of mijn pizza tonijn al klaar is..

Op 23-04-2010 1:43:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pietje Puk: Was een lekkere Pizza!
Op 23-04-2010 2:12:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ziggit: Wat nu als je te dom bent om lui te kunnen zijn?
(bericht gewijzigd op 23-4-2010 22:44:12)
Op 23-04-2010 22:42:55 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kwast: Mensen die zeggen dat ze altijd druk hebben, maken vaak meer fouten, wat dan nog meer tijd gaat kosten en geven dan de drukte de schuld ervan. Deze mensen werken dan ook vaak ineffectief. Werk je wel effectief en verzet jij veel meer werk als andere, dan proberen veel mensen van jou te profiteren om zoveel mogelijk werk van hun zelf naar jou af te schuiven. En als je dat dan niet accepteert dan wordt ervan bovenaf vaak gezegd dat je niet collegiaal bent. Soms is het beter om te zeggen dat je het vreselijk druk hebt en er een puinhoop van maakt, dan wordt je vaak beter gewaardeerd dan als je effectief werkt, want dan lijkt het net alsof jij de kantjes ervan af loopt ondanks je veel meer werk verzet en eerder klaar bent.
Op 24-04-2010 0:12:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden