Nog nooit een tweekoppige hond gezien? Het lijkt haast onmogelijk gezien de hoeveelheid plaatjes die ik vond tijdens het googlen. Zelfs Mark Wing-Davey als Zaphod Beeblebrox, van de TV bewerking van The Hitchhiker's Guide to the Galaxy. kwam ik tegen, bij sommige misschien wel bekend.

Zaphod breeblebox:

Bijna alle plaatjes/foto’s die ik tegenkwam zijn met veel bloed zweet en tranen bewerkt in een foto-bewerkingsprogramma of iets dergelijks. Sommige zijn weer spelingen der natuur maar er zijn ook gevallen bekend van menselijk “knutselen”.

Vladimir DemikovAl voor de Tweede Wereldoorlog experimenteerde de Russische chirurg Vladimir Demikov met kunstmatige pompen ter vervanging van het hart.
In 1955 deed Demikov een bijna onmenselijke poging, in de medische wereld, geschiedenis te schrijven. Hij transplanteerde een puppyhoofd op een volwassen hond. Het resultaat leefde maar 6 dagen, het geïmplanteerde hoofd moest worden gedood omdat de twee hoofden constant met elkaar vochten. Zijn uiteindelijke doel was om mensenhoofden te kunnen transplanteren wat, voor zover bekend, nimmer is uitgevoerd.
De chinezen deden het experiment in 1959 nog eens over waarvan helaas weinig bekend is, maar daar kan ik wel naar raden.

In 1940 haalde Demikov een deel van de long weg bij honden om ruimte te maken voor een tweede hart uit andere honden. Twee van de twee en twintig honden overleefde de eerste paar uren de rest stierf direct.
Eén en ander zal wat luguber overkomen maar in de jaren na het experimenteren is de research vooral gericht op het ontwikkelen van mechanische "steunharten". Met deze technologie is, sinds eind 1999 ook in bijvoorbeeld Rotterdam, wereldwijd een behoorlijke ervaring opgedaan en de resultaten zijn spectaculair verbeterd.
Inmiddels wordt door tal van researchgroepen gewerkt aan verdere verbeteringen en aan de klinische introductie van nieuwe pompen.
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden