In de Japanse landbouwfolklore leeft het verhaal dat bliksem ervoor zorgt dat paddenstoelen zich gaan vermenigvuldigen. Een nieuw onderzoek ondersteunt nu deze volksmythe. In Japan nemen paddenstoelen een belangrijkste plaats in het dieet in, en zwammen zijn er zo felbegeerd dat er jaarlijks zo'n 50.000 ton van de lekkernij ingevoerd moet worden. Daarom besloten wetenschappers te experimenteren met artificiële bliksem om na te gaan of de lokale oogst verhoogd kon worden.

Een vier jaar durende studie bij de universiteit van Iwate in het noorden van Japan, onder leiding van professor Koichi Takaki (Associate Professor of Engineering), op tien verschillende soorten paddenstoelen, heeft aangetoond dat bij acht van de tien soorten een elektriciteitspuls met bliksemwaarden de oogst kan verdubbelen. De beste resultaten werden genoteerd bij de populaire nameko (miso soep en nabemono) en shiitake (gehele Aziatische keuken) paddenstoelen.

Shiitake
(Shiitake paddenstoelen - Lentinula edodes)

De experimenten werden uitgevoerd door paddenstoelensporen op boomstronken te zaaien om daarna elektriciteitspulsen van een hoog voltage doorheen de stronk te sturen. Een directe inslag van natuurlijke bliksem zou de paddenstoelen verpulveren en daarom dacht Takaki dat om het aantal paddenstoelen te verhogen - als het al zou gebeuren - een minder beschadigende elektriciteitspuls het geleidingseffect van een natuurlijke blikseminslag door de bodem het best zou benaderen.

De paddenstoelen reageerden het best bij elektriciteitspulsen van 50.000 tot 100.000 volt gedurende 1/100.000 van een seconde. In het beste geval bracht een zaaisel van de nameko paddenstoel 80 procent meer op dan een niet behandeld zaaisel. De beste resultaten voor de shiitake was een verdubbeling van de oogst. Meer technische uitleg bij de artikelbron.

mistery59: Zo te zien wisten ze dan vroeger dit, en nu bevestigd. Toch eigenaardig dat dit een impuls geeft.
Op 13-05-2010 10:03:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: in horrorfilms zie je vaak iets ontstaan na hevig onweer of als een wizard met zijn toverstokje met bliksem schiet bv. dus is het hoogst waarschijnlijk heel oude "wetenschap" heden weten wij nog niks. we denken van wel en dat is nu juist de oorzaak van alle ellende.
(bericht gewijzigd op 13-5-2010 10:58:30)
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 13-05-2010 10:57:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Tetzmol: Het is zelfs bekend dat bliksem de vorming van aminozuren veroorzaakt, de bouwstenen van eiwitten en daarmee leven.

Tetzmol.
“You never know what is enough unless you know what is more than enough.”
Op 13-05-2010 11:24:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard: De normale toestand van schimmels is een rustig leventje in de bodem of uw kozijnen. Zolang de omstandigheden goed zijn, breidt de schimmel zich steeds verder uit. Bij de onderafdeling paddestoelen, werkt dit net zo, alleen als de omstandigheden gaan afwijken van de normale, bijvoorbeeld kouder, dan komt de overleving van de schimmel bedreigd en reageert de schimmel door paddestoelen te ontwikkelen waaruit de sporen komen. Zo kan de schimmel soort bijvoorbeeld de winter overleven, of, zoals in het onderhavige artikel, de elektrische stoel.
(bericht gewijzigd op 13-5-2010 11:53:05)
'Don't forget rule number 6'
Op 13-05-2010 11:52:24 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
galaxy:
Interessant.

** gaat het meteen uitproberen op zijn paddokweek**
Op 13-05-2010 15:09:03 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat: Stikstoffixatie, kan ook veroorzaakt worden door bliksem.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Stikstoffixatie
"We're all mad here."
Op 13-05-2010 15:09:42 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
The Doctor:
galaxy:


Interessant.

** gaat het meteen uitproberen op zijn paddokweek**


Kunt u a.u.b. doorgeven of het effect heeft gehad? Die van mij beginnen een beetje slap te hangen... Of is dat de bedoeling?
Going down like the Titanic!
Op 13-05-2010 16:45:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden