In de vorige delen hebben we het voornamelijk over slechte luiheid gehad. Dit was slechts een aanloop naar het onderwerp wat mij persoonlijk erg aan het hart ligt, namelijk goede luiheid. De reden waarom er eerst zoveel aandacht aan de negatieve vorm van luiheid is besteed, is dat om goede luiheid toe te kunnen passen het onderscheid duidelijk moet zijn. Luiheid kan namelijk alleen goede luiheid zijn als het geen slechte luiheid is. Dus als het er niet toe leidt dat jij, anderen of het milieu eronder lijden. In dit blog zullen we wat dieper ingaan op de positieve variant van luiheid.

Goede luiheid is een stuk minder bekend dan zijn gemene broertje. Het is de vorm van luiheid die ons ervoor behoedt ons op zinloze taken te storten, ons aanspoort op zoek te gaan naar efficiëntere manieren om hetzelfde gedaan te krijgen met minder moeite en voorkomt dat we onszelf kapot werken.

Wat goede luiheid niet is

Voor de duidelijkheid: goede luiheid houdt niet in dat je helemaal niks doet en anderen al het werk laat opknappen; dat is slechte luiheid (anderen lijden eronder). Het houdt wel in dat je je beperkt tot die dingen die er echt toe doen en dat je dus niet meer doet dan absoluut noodzakelijk.

De peilers der goede luiheid

Of er daadwerkelijk sprake is van goede luiheid is gemakkelijk te checken met behulp van de drie peilers der goede luiheid. Luiheid is goed wanneer:
1. Het ervoor zorgt dat je onnodig werk vermijdt
2. Het ervoor zorgt dat je op zoek gaat naar efficiëntere en effectievere manieren om taken af te handelen.
3. Het ervoor zorgt dat je stress en oververmoeidheid voorkomt.

De essentie van goede luiheid

Goede luiheid is een manier van leven. Het is een manier van denken en handelen die zich focust op die dingen in het leven die er echt toe doen. Het is het constant zoeken naar effectievere manieren om je doelen te bereiken. Deze levensstijl helpt je makkelijker door de illusie van schijnbaar belangrijke taken heen te prikken en zorgt ervoor dat je deze zinloze taken sneller kunt herkennen en schrappen. Goede luiheid wordt ook wel slimme luiheid genoemd, omdat het vooral een manier van denken is. In plaats je hersenloos op taken te storten, bekijk je eerst rustig of deze taken er wel echt toe doen. Bij de taken die je hoe dan ook moet voltooien, zoek je eerst naar alternatieve, efficiëntere en effectievere methodes om deze taak af te handelen.

Hoewel goede luiheid in het begin behoorlijk wat werk lijkt voor iets wat per slot van rekening goede luiheid heet, betekent dat niet dat dit ook zo hoeft te blijven. Hoe beter je de grondbeginselen der goede luiheid onder de knie krijgt, des te makkelijker het wordt om zinloze handelingen te herkennen. Dit zorgt ervoor dat het je minder moeite kost om deze grondbeginselen toe te passen en je meer energie en tijd bespaart.

Mind-set

Goede luiheid is vooral een manier van denken. Gezien elke actie voortkomt uit een gedachte-impuls is dit niet heel verwonderlijk. Om zinloze acties te voorkomen zul je het vanaf de bron aan moeten pakken. Goede luiheid helpt je dingen in perspectief te zien. Het is op een andere manier naar de wereld kijken. Op een kalme, heldere, creatieve en alerte manier naar het dagelijkse leven kijken. Het is niet alleen het uitbannen van doelloze handelingen, maar ook het uitbannen van zorgen en stress om zo een heldere en rustige geest te behouden en doelgerichter te werk te kunnen gaan.

Het volgende en laatste deel van deze reeks zal een snelcursus toegepaste goede luiheid bevatten.

Wordt vervolgd... 

 

Lsltn: Goede luiheid, dat klinkt goed. Als eerste schiet me te binnen: goede luiheid scheelt een hoop e-mails en een hoop gedoe in het e-mailverkeer.
Groet van Jan Wolter, www.lsltn.nl (staat voor loslaten)
Op 07-05-2010 11:25:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden