Wat hier volgt is een snelcursus toegepaste goede luiheid. In dit blog zullen alledrie de peilers der goede luiheid toegelicht worden. We zullen het kort over de kunst van het elimineren hebben. Vervolgens zullen we het verschil tussen efficiëntie en effectiviteit eens onder de loep nemen en tot slot zullen we wat tips voor een peace of mind doornemen.

De kunst van het elimineren

Goede luiheidspeiler 1: Luiheid is goed wanneer het je weerhoudt je op zinloze taken te storten. De kunst van het elimineren is misschien wel het meest tijd- en energiebesparende onderdeel van goede luiheid. Het is ook meteen de kunst van het prioriteiten stellen. Hoewel we het vaak niet door hebben, zijn we vaak druk bezig met taken die er eigenlijk niet toe doen. Deze schijnbaar belangrijke taken houden ons af van het bereiken van onze doelen en kosten alleen maar energie en tijd. Om te voorkomen dat we onnodig onze kostbare tijd en energie verspillen aan de dingen die er eigenlijk niet toe doen zullen we onszelf moeten aanleren deze zinloze taken systematisch te herkennen en te schrappen.

Om erachter te komen of een taak er echt toe doet of slechts schijnbaar belangrijk is, kun je jezelf de volgende drie vragen stellen.

1. Wat zijn de consequenties als ik deze taak niet doe?
- Wanneer het nalaten van de taak jou of je omgeving geen ernstige consequenties heeft (er geen sprake van slechte luiheid is), kun je hieruit opmaken dat je deze taak zonder problemen kunt schrappen.

2. Brengt het uitvoeren van deze taak me dichter bij mijn doelen?
- Als deze taak je niet dichterbij je doelen brengt, houdt deze taak je daar alleen maar vanaf. De tijd en energie die je in deze taak steekt, had je beter kunnen besteden aan iets wat je wel dichter bij je doelen brengt.

3. Als dit het enige was wat ik gedaan kreeg vandaag, zou ik dan tevreden zijn?
- Het stellen van deze vraag helpt je met het stellen van prioriteiten door te kijken of de taak waar je aan begint echt belangrijk is.

Snelcursus Goede Luiheid

Efficiëntie vs. effectiviteit

Goede luiheidspeiler nummer 2: Luiheid is goed wanneer het ervoor zorgt dat je naar effectievere en efficiëntere manieren op zoek gaat om taken te voltooien. Effectiviteit en efficiëntie zijn 2 termen die nogal eens door elkaar worden gehaald omdat je ze vaak min of meer samen hoort vallen. Er is echter een verschil, om verdere verwarring te voorkomen zullen we beide begrippen uitlichten.

Effectiviteit slaat op het doel dat je nastreeft door een bepaalde handeling te doen. Effectiviteit richt zich vooral op het effect dat het uitvoeren van een bepaalde taak of handeling teweegbrengt. Hoe effectief een taak is, hangt volledig af van het doel dat je nastreeft. Als de taak je dichterbij je beoogde doel brengt is het effectief, als de taak je geen stap verder brengt richting het halen van je doelstellingen is het zonde van je tijd en juist zeer ineffectief.

Het is bijna onmogelijk erg effectief bezig te zijn zonder efficiënt te werken. Het is daarentegen verbazingwekkend makkelijk om superefficiënt bezig te zijn zonder ook maar enigszins effectief bezig te zijn. Je kunt zomaar de hele dag bezig zijn met taken die je superefficiënt afrondt, zonder ook maar een stap dichterbij je doelen te komen of zelfs maar je dagelijkse taken gedaan te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het de trap op en neer slepen van een zware koffer, het tellen van het aantal druppels koffie dat je koffieautomaat gemiddeld laat vallen nadat je een kopje hebt gevuld, het houden van enquêtes waarbij het resultaat er niet toe doet, of het aanbrengen van een miniatuur vlammetjesprint op je tandenborstel. Het uitlaten van de hondenriem (de hond thuisgelaten), het flossen van je otter, het natellen van het aantal wc velletjes, het nameten van het plakband, vlechtjes leggen in de vacht van je cavia etc.

Het kan best zo zijn dat je de hiervoor genoemde handelingen zo efficiënt mogelijk afhandelt, maar als het je geen stap dichterbij je doelen brengt zijn ze niet echt effectief. Het is daarom belangrijk je eerst vooral te focussen op de effectiviteit van een taak voor je je bezig gaat houden met hoe je de taak zo efficiënt mogelijk afhandelt.

Ontspanning

De kunst van de ontspanning komt voort uit de goede luiheidspeiler nummer 3, namelijk: Luiheid is goed wanneer het stress en oververmoeidheid voorkomt. Dat we onszelf vaak onnodig uitputten komt vooral door de hard werken mythe. Doordat we denken dat we van alles en nog wat moeten en we tijd te kort komen, storten we ons overhaast op taken. Hierbij lijkt aan de takenlijst geen einde te komen. Door de kunst van het elimineren toe te passen maak je hier al een einde aan doordat je ervoor zorgt dat je je alleen nog maar bezighoudt met de dingen die er echt toe doen. Hierdoor bereik je evenveel in veel minder tijd, wat ruimte overlaat om nog sneller je hogere doelen na te streven. Maar pas op dat je deze nieuw vrijgekomen tijd niet meteen opvult met nieuwe taken, ook al zijn ze zinvol. Je lichaam en geest hebben nou eenmaal rust nodig.

Tips voor een peace of mind

Het hierop volgende lijstje bevat een aantal zaken waar we ons zo nu en dan gek mee kunnen maken terwijl deze gedachten ons geen stap verder helpen. De volgende zaken kun je met gerust hart nalaten:

- Je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.
Je zorgen maken over dingen buiten je invloedssfeer doet niks anders dan de energie uit je zuigen. Als je ergens geen verandering in kunt brengen omdat je er geen invloed op hebt, laat het dan rusten. Of je je er druk om maakt of niet, het verandert niets aan de situatie. Acties zonder resultaat zijn zinloos.

- Je druk maken over dingen waar je niet van plan bent verandering in te brengen.
Als je niet van plan bent verandering te brengen in iets wat je stoort kun je dit beter helemaal naast je neerleggen. Als je er toch geen verandering in gaat brengen, waarom zou je er dan nog aandacht aan besteden.

- Zorgen maken over dingen die jou persoonlijk niks aangaan
Er is niets mis met een beetje medeleven, maar hou je buiten zaken die jou persoonlijk niks aangaan. Richt je eerst op jezelf voordat je je met andermans zaken bemoeit. Dit helemaal als het buiten jouw invloedssfeer ligt.

- Je druk maken over zaken die al geweest zijn of nog moeten komen
Wanneer dingen al geweest zijn heb je er geen invloed meer op; laat wat geweest is rusten. Wanneer je gestrest bent door het vooruitzicht om een presentatie te geven of naar de tandarts te gaan, realiseer je dan dat je er op dit moment weinig invloed op hebt, plus: het moet nog komen. Het is iets wat in de toekomst gebeurt terwijl je nu in het NU leeft. Wanneer je opziet tegen het spreken voor een groep mensen van 300 mensen, realiseer je dan dat je op dit moment niet voor die groep mensen staat. Waarom zou je je druk maken over iets wat nog gaat gebeuren? Focus je gewoon op het heden. Als je al helemaal benauwd wordt van het idee om in die tandartsstoel plaats te nemen, besef dan dat je op dit moment helemaal niet in die stoel zit. Relax, ontspan, beleef dit moment. Je hoeft je nu nog helemaal nergens zorgen over te maken. Daar komt nog eens bij dat de dingen waar je tegenop ziet, achteraf vaak hartstikke mee schijnen te vallen, waardoor je jezelf dus helemaal voor niks gek hebt gemaakt.

- Je druk maken over dingen die niks te maken hebben met je persoonlijke doelen.
Weet waar het echt om draait. Focus je op die dingen die relevant zijn in het halen van JOUW doelen en het waarmaken van JOUW dromen. Laat je niet afleiden door de dingen die je niet dichter bij je doelen brengen. Verlies nooit je doelen en dromen uit het oog. Houd in je achterhoofd welke dingen van wezenlijk belang zijn voor jou en richt je aandacht daarop.

Tot slot, maak je niet teveel zorgen over wat anderen over je denken. Teveel mensen verspillen tijd en energie doordat ze, in plaats hun eigen doelen na te streven, doen wat ze denken dat anderen van hun verwachten. De meeste mensen denken toch niet zoveel over je. Ze zijn vaak veel te druk met zichzelf en hun eigen zorgen bezig. Trek je ook niet te veel aan van negatieve kritiek van mensen. Laat je niet van ideeën afpraten door één persoon. Houd in gedachten dat er meer dan zes miljard mensen op deze wereld leven. Wie is die ene persoon nou om jou te vertellen dat iets niet kan. Waarschijnlijk denken er miljoenen mensen heel anders over.

leekje:


ja ga dan maar eens zeggen dat je lui bent, heb je lef voor nodig. Gelukkig maar dat we ons ook daar niks van hoeven aan te trekken.
oeps
Op 12-05-2010 9:21:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
C.: Mooi stukje weer!

Heb ooit eens een cursus time management gevolgd. Eén van de onderdelen was dat je op 1 dag bij moet houden wat je deed, letterlijk van uur tot uur. Achteraf moest je dan evalueren hoe je je tijd had besteed; dat was best een eye opener.

Werk kun je ook indelen in essentieel, urgent, belangrijk en minder belangrijk naast zelf doen of uitbesteden en delegeren. Als je op die manier je dag/werk indeelt, krijg je een mooie invulling. De truc zit hem -alweer- in het bewustworden waar je mee bezig bent (en waarom)
Op 12-05-2010 10:52:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tigron: Past mooi in het huidige maatschappelijke beeld van individualisme en egocentrisme, maar nu effectief en efficiënt.
Nog 'n poosje, dan komt alles goed.......
Op 12-05-2010 11:25:47 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Gerard:
tigron:

Past mooi in het huidige maatschappelijke beeld van individualisme en egocentrisme, maar nu effectief en efficiënt.
Nog 'n poosje, dan komt alles goed.......

Heb je de vorige 3 afleveringen ook gelezen?
'Don't forget rule number 6'
Op 12-05-2010 0:07:10 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme: Er is slechts 1 minpunt aan deze gehele cursus.

Wat is je doel?
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 12-05-2010 19:17:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!:
Whyme:

Er is slechts 1 minpunt aan deze gehele cursus.

Wat is je doel?

Specifiek doel hangt volledig af van de persoon die het toepast.
http://www.grenswetenschap.nl/blogs/De-zin-van-het-leven/

Doel van goede luiheid.
Meer tijd overhouden om je persoonlijke doelen na te streven, (dis)stress en overspannenheid voorkomen, meer ontspannen door het leven gaan.
(bericht gewijzigd op 12-5-2010 21:00:56)
Op 12-05-2010 21:00:30 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ziggit: Tot nu kan ik me volledig scharen achter de inzichten die deze cursus en de voorgaande delen verschafffen . Prima verhaal waar velen hun voordeel mee zouden kunnen doen.
Op 12-05-2010 21:04:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Whyme:
Kyosaki:

Whyme:

Er is slechts 1 minpunt aan deze gehele cursus.

Wat is je doel?

Specifiek doel hangt volledig af van de persoon die het toepast.
http://www.grenswetenschap.nl/blogs/De-zin-van-het-leven/


Jup, daar zit mijn probleem. Wat is mijn doel?
Ik kom er maar niet uit.. En op dit moment al helemaal niet.
pluk de nacht, slapen kan altijd nog.
Op 13-05-2010 18:34:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Cheshire Cat:
Whyme:

Kyosaki:

Whyme:

Er is slechts 1 minpunt aan deze gehele cursus.

Wat is je doel?

Specifiek doel hangt volledig af van de persoon die het toepast.
http://www.grenswetenschap.nl/blogs/De-zin-van-het-leven/


Jup, daar zit mijn probleem. Wat is mijn doel?
Ik kom er maar niet uit.. En op dit moment al helemaal niet.

Als ware meester der luiheid pas ik de zin gewoon aan;
Doel van goede luiheid.
Meer tijd overhouden om te (dis)stress en overspannenheid voorkomen, meer ontspannen door het leven gaan.

Hoppa klaar.
"We're all mad here."
Op 13-05-2010 19:47:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pizza!: @ whyme, meer tijd om uit te zoeken wat je doel in het leven is, uit te vinden(herontdekken) waar je passies liggen
Op 13-05-2010 19:50:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden