Het is 1885 als onderzoekers in het poolgebied een opmerkelijk fenomeen aanschouwen. Hoog in de lucht zien ze vreemde bijna lichtgevende wolken. Aanvankelijk dacht men dat deze wolken het directe resultaat waren van de enorme uitbarsting van de vulkaan Krakatau twee jaar eerder. Stof en as deeltjes van deze uitbarsting zouden zich in de hogere luchtlagen boven de pool verzameld hebben en het zonlicht reflecteren meende men.

Nu meer dan 100 jaar later blijken de vreemde wolken zich uitgebreid te hebben van het poolgebied tot de 40ste breedte graad. Niet alleen de aantallen wolken nemen toe maar ook hun helderheid.

Het fenomeen van de bijna lichtgevende zilver/blauwe wolken die zich langzaam over de aarde uitspreiden op een hoogte van bijna 80 kilometer heeft nu ook de aandacht getrokken van de NASA die het fenomeen wil onderzoeken . Eind 2006 zal er een speciale satelliet gelanceerd worden om het fenomeen van dichtbij te bekijken en om een antwoord te vinden op de vraag hoe deze wolken ontstaan.

Veel wetenschappers denken dat de bijzondere wolken ontstaan door het opwarmen van de aarde. De nieuwbakken satelliet zal onder de missienaam Aeronomy of Ice in the Mesosphere (AIM) deze aanname moeten ontkrachten of bevestigen.


( beeld van de wolk, foto: NASA/JPL )

Vervuiling door de mens kan een oorzaak zijn maar ook deeltjes uit de ruimte die zich samenpakken en een basis voor deze wolken vormen. Omdat de temperaturen in de hogere luchtlagen aan het veranderen zijn vormen de kosmische deeltjes zich tot ijskristallen. Het effect is dan een langzaam aangroeide ‘deken’ die de aarde zal bedekken. Zonlicht zal in dat geval steeds moeizamer de aarde kunnen bereiken waardoor temperaturen nog meer gaan veranderen.


Of dat goed of slecht is moet nog bekeken worden. Sommige optimistische wetenschappers zien in de mysterieuze wolken een soort paraplu die de intenser wordende straling van de zon beperken en zodoende het proces van ‘global warming’ afremmen. Hoe dan ook, we moeten nog even wachten tot de satelliet de lucht in kan om het mysterie te ontraffelen.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden