Het voorjaar is weer aangebroken. Als u een bezoek aan een bos of natuurgebied brengt, kunt u natuurlijk lekker genieten van de rijkheid aan variëteit aan planten, vruchten en bomen. Maar de variatie aan planten heeft u nog meer te bieden dan hun verblindende schoonheid. Vaak trappen of rijden we veel bloemen, vruchten en zaden ongenuanceerd plat. Hierbij realiseren we ons vaak niet wat een waardevolle rijkdom onder onze schoenen en autobanden verloren gaat. De vruchten en zaden van planten zijn een bron van gezonde stoffen. Ze zijn de voortplanting voor de volgende generatie, die de aarde voorziet van rijkheid van voedingsstoffen voor mens, dier en aarde.


(Robertskruid )

Ik wil even aandacht vragen voor een ander bijzondere plant die in mijn tuin groeit, het Robertskruid. Een plant die over het algemeen zeer bekend is. U kunt hem praktisch overal vinden. Robertskruid werkt nier- en galstenen afdrijvend. Robertskruid is erg bitter en wordt daarom niet graag gedronken. Als gorgeldrank werkt het goed tegen mond en keelontsteking.

Robertskruid is één van de bijzondere kruiden die u regelmatig kunt gebruiken omdat het het immuunsysteem versterkt. Robertskruid bevat vitamine a, b, en is erg rijk aan vitamine c en organische zuren. Neem een volle hand gedroogde of verse bladeren. Verse bladeren even kneuzen zodat de stoffen vrij komen. Laat het ongeveer 10 min trekken in kokend water. U kunt het als thee drinken of gorgelen en als oogwater en kompressen op wonden gebruiken. U kunt er ook een tinctuur van maken en daarvan enkele druppels innemen. Het werk ontspannend en verwarmend.

Robertskruid is een bron van organisch germanium, een waardevol onderdeel dat zuurstof vervoert op celniveau. Meer zuurstof betekent dat het lichaam de gelegenheid krijgt om op eigen kracht beter te genezen. Door een tekort aan zuurstof in de cellen krijgen vrije radicalen en giftige stoffen vrij spel, waardoor er tekorten ontstaan aan voedingsstoffen in de cellen. Hierdoor kunnen de cellen niet goed genereren.

Er wordt onderzoek gedaan naar de genezende werking van germanium-sesquioxide op kanker. Dr. Otto Warburg, tweevoudig Nobelprijswinnaar, zei in 1966: "De voornaamste oorzaak van kanker is tekort van oxygenatie (verzadiging van zuurstof) in de cellen". Dr. Otto Warburg ontdekte dat wanordelijke, eigenzinnige kankercellen in de aanwezigheid van overvloedige zuurstof niet konden bestaan, maar enkel in een anaerobe  staat. Robertskruid alsmede de Goji-besplant zijn enkele van de weinige planten die organisch germanium-sesquioxide bevatten. Ze zouden een belangrijke rol kunnen spelen in het genezingsproces van kanker.

Begin 21ste eeuw heeft onderzoek aangetoond dat enkele organische germanium verbindingen een gunstige invloed kunnen hebben op de aanmaak van bloedcellen (rode en witte). Hierdoor kunnen deze verbindingen in toekomst mogelijk worden gebruikt om bijvoorbeeld schade die na chemotherapie ontstaat, sneller te herstellen. Aangezien deze verbindingen een remmende werking op neurotransmitters kunnen hebben, kunnen zij ook worden ingezet als pijnstillers. Bron.

Tenslotte nog een leuk recept

In mijn tuin staan de paardenbloemen volop in bloei en ik besloot om eens paardenbloemhoning te maken. Paardenbloemhoning was vroeger erg geliefd in de oude volksgeneeskunde. Paardenbloemhoning werkt bloedzuiverend en versterkend. Het is erg simpel om te maken. Tenminste als u een beetje oplet.

Tijdens het maken van de paardenbloemhoning was ik iets te enthousiast. Na gewaarwording van een vreemd luchtje bemerkte ik gelukkig op tijd dat ik de verkeerde gaspit had aangestoken waarbij de nieuwe frituurpan in de hens was gestoken. Gewaarschuwd mens telt voor twee.

Als u het op de goede en uhm, veilige manier doet gaat het bijna op de zelfde manier als jam maken. U neemt twee volle handen bloeiende paardenbloemen zonder stelen. In de stelen zit namelijk melksap, die allergische reacties kan veroorzaken. Gebruik paardenbloemen waarvan u zeker bent dat ze niet bespoten zijn. De paardenbloemen zet u in 750 ml koud water en laat dit een nachtje rusten.

De volgende dag kookt u ze ongeveer 10 a 15 minuten. Zeef het en doe een uitgeperste citroen en 750 gr. suiker in het gezeefde aftreksel. Laat dit dan inkoken tot het op een vloeibare siroop lijkt. Doe het in glazen potten en laat het verder afkoelen. Als het al redelijk is afgekoeld, zet het in de koelkast. De honing wordt dan dikker. Deze honing kunt u gebruiken op de zelfde manier als bijenhoning. U kunt het ook verdunnen tot limonade. Het is lekker om te verwerken in ijsthee met verse munt blaadjes.

Gerelateerd aan deze publicatie:
Bassie22: Misschien kunnen jullie meer van deze artikelen plaatsen mbt wat de mens voor eten kan vinden in de natuur. Voor als straks de pl.... uitbreekt als de economische crisis het hele westen treft....
Nieuw Bewust Zijn
Op 08-05-2010 9:29:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: @bassie , hou er dan wel rekening mee dat er misschien niet zo makkelijk aan suiker is te komen. dat is bij dit recept wel onmisbaar.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 08-05-2010 10:10:57 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kay-nine: Fructose in plaats van sucrose.
Ik heb geen onderschrift.
Op 08-05-2010 11:13:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
tigron: @ bassie,
Dan gebruiken we toch de blaadjes van de steviaplant,
Heb je ook geen probleem met dik worden van suiker.
Op 08-05-2010 11:18:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lindaatje: Leuk en nuttig artikel. Ik kende het robertskruid nog niet, maar ga op zoek. Dank voor paardenbloemrecept. erg leuk. Paardenbloemthee is ook reinigener van de lever. Ik ben nu aan de madeliefjesthee. Goed tegen een druilerige voorjaarsmoeheid.
CAUTE - Behoedzaamheid
Op 08-05-2010 11:44:08 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
There's hope: Dit zijn echt leuke en leerzame artikelen.
Heb afgelopen week net het boek: eetbare planten, bloemen en zaden uit de vrije natuur van F. Couplan besteld.
Ik maak altijd veel groente- en vruchtensappen en in deze tijd doe ik daar ook paardenbloemblad, muur en brandnetelblad e.d. in.
Wij leven midden tussen onze voeding in en weten het niet eens.
Ben daarnaast vorig jaar begonnen met een permacultuurtuin om het huis aan te leggen en kweek onze eigen groente.
Nooit geweten dat ik er zo'n lol aan zou hebben te zien hoe alles groeit en bloeit.
Ben van plan me meer te gaan verdiepen nog in de werking van kruiden e.d. 't Is allemaal erg interessant en bovenal zo logisch.
Op 08-05-2010 11:46:09 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Bassie22:
welja:

@bassie , hou er dan wel rekening mee dat er misschien niet zo makkelijk aan suiker is te komen. dat is bij dit recept wel onmisbaar.


Ik heb al 'suiker', dus dat heb ik niet meer nodig... hahaha

Nieuw Bewust Zijn
Op 08-05-2010 14:38:39 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
lindaatje:

Leuk en nuttig artikel. Ik kende het robertskruid nog niet, maar ga op zoek.


Bedoel je zoeken in de winkel of in de natuur?
Ik kan die blaadjes niet onderscheiden van anderen dus als ik ze zelf zou gaan zoeken eindig ik waarschijnlijk knagend op giftige taxushaag, haha.

Paardenbloemenhoning en thee? Mijn tuin staat vol met paardenbloemen. ( tenminste als dat die bloemen zijn die eerst geel zijn en stinken en later pluisjes worden? )
Ik ben niet bepaald een fijnproever ( lees: vreetzak dus ) maar dat lijkt me echt ranzig....
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 08-05-2010 16:06:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
chat-noir: Geweldig artikel!^^ Dat recept ga ik binnenkort eens uitproberen.

Wat Bassie22 ook al zei, het zou leuk zijn als er wat vaker dit soort artikelen komen, zoiets als wauw van de week? Misschien anders elke maand...?
Op 08-05-2010 20:38:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kay-nine:
Bassie22:

welja:

@bassie , hou er dan wel rekening mee dat er misschien niet zo makkelijk aan suiker is te komen. dat is bij dit recept wel onmisbaar.


Ik heb al 'suiker', dus dat heb ik niet meer nodig... hahaha

LOL!!
(Niet dat je 'het' hebt maar je opmerking....)

Ik heb geen onderschrift.
Op 08-05-2010 22:18:11 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
eoi: ik koop al tijden goji besjes. lekker en gezond.
Op 09-05-2010 2:58:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
IscopeU: Ik zou het zeer op prijs stellen wanneer jullie de wetenschappelijke naam ook noemen in het artikel, plantennamen verschillen behoorlijk van streek tot streek.

Verder heb ik weinig te zeiken.
Op 09-05-2010 3:34:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
antitoerisme : Hou wel rekening met zware metalen . Kunt beter niks langs de weg plukken hoe smakelijk ook
Alles dat ik zeg wordt herhaald door een zwoel vrouwenkoortje
Op 10-05-2010 13:42:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kaaskopjeffrey: waarom is alles duur en onrein man waarom
~1~ alles is shit hello im medicated how are you ?
Op 22-06-2010 10:43:00 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ivoryke^: Vorig jaar was ik net te laat, en waren al de paardenbloemen in mijn tuin al uitgebloeid. Nu staan de meeste al in knop en ik kan niet wachten tot ze uitkomen! Dan kan ik eindelijk het paardenbloemhoning recept uitproberen!

Over dingen proberen met de brandnetel sta ik nog in twijfel. De rupsen en vlinders zijn er namelijk ook dol op.
Moeten is een keuze...
Op --0 11:15:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
mrbill:
antitoerisme :

Hou wel rekening met zware metalen . Kunt beter niks langs de weg plukken hoe smakelijk ook

Ik sta volledig achter jouw naam. Toerisme maakt meer kapot dan je lief is.
Op --0 11:53:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider: Hij heet tegenwoordig The Daleks
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op --0 11:54:37 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden