Nu jullie de fotobundels over de Vallei van de Piramiden in Visoko, Bosnië-Herzegovina achter de kiezen hebben is het tijd om even een luchtje te scheppen weg van het grenswetenschappelijke Visoko. In dit afsluitend blog laten we jullie even meeproeven van het Visoko van eergisteren en vandaag. Ook dit blog is vergezeld van een fotobundel waar sommige details op de plaatjes eigenlijk geen verdere uitleg behoeven, of wie weet net misschien nog meer vragen gaan oproepen. Daarom lijkt ons een begeleidende tekst best wel handig. We willen trouwens nog wat persoonlijke ervaringen kwijt.

Uit een collectie van meer dan 640 digitale foto's selecteerden we voor jullie de beste plaatjes. Dat we aan de bijhorende blogjes weinig woorden vuil maakten had een dubbele reden. Langs de ene kant hebben we jullie sinds de ontdekking van piramiden in Visoko zo goed als in ons kunnen mogelijk was geïnformeerd. Het is dan ook een eenvoudige handeling om de blogbundel Piramides in Bosnië als informatiebron te raadplegen, want veel verder dan knip- en plakwerk zouden we ook niet gekomen zijn. Een tweede reden waarom we karig met begeleidende tekst waren ligt in de geestelijke euforie die ons vergezelde en wakker deed houden toen we in onze vertrouwde omgeving acclimatiseerden.

Het kwam misschien vreemd over dat we kort van stof waren en eerlijk gezegd hadden we ook de nodige fut niet om er een sterk gedocumenteerd verhaal bij te pennen. Het weekje Visoko heeft ieder van ons tot het einde van zijn geestelijke en lichamelijke krachten gedwongen en de batterijen bleken niet zo snel op te laden als verwacht. Vergeet ook niet dat we niet met een vingerknip op locatie en weer terug waren. De terugreis is trouwens zowel ter land als in de lucht niet zonder problemen verlopen. Natuurlijk komen we later met veel meer informatie voor de proppen, maar daarvoor is het wachten op de videomontages. En dat is net wat langer werk dan foto's van een geheugenkaartje plukken.

We hebben een unieke grenswetenschappelijke ervaring kunnen beleven en optekenen (ook voor het nageslacht). Tijdens ons verblijft in Visoko hebben een heleboel ervaringen, intriges, verrassingen en (on)waarschijnlijkheden ons pad steeds weer blijven kruisen. Het verwerken van al die indrukken en (grenswetenschappelijke) informatie heeft een diepe indruk nagelaten en tot de dag van vandaag blijft een mysterieuze waas onze grenswetenschappelijke gedachtewereld beïnvloeden. Als we het hebben over een 'once in a lifetime', dan is het deze wel.

Wat we gezien, gehoord, geproefd en opgesnoven hebben kunnen we jullie niet met woorden en plaatjes verduidelijken. Onze unieke ervaring is er trouwens ook door een samenloop van toevalligheden en andere omstandigheden gekomen, in zoverre dat we er bijna van overtuigd zijn dat dit met ons moest gebeuren. Misschien werden we wel aangespoord door een vreemde en mysterieuze kracht om dit avontuur aan te gaan en met succes en voldoening te voltooien. Maar goed, we gingen het hebben over Visoko.


(Klik hier voor een grotere weergave van het stratenplan)

Visoko is een stad met circa 40.000 inwoners. De oorlog van 1993-1995 heeft er zijn sporen achtergelaten en de vernietigende, moordende en verscheurende waanzin staat nog steeds op de gezichten te lezen. De plaatjes van een van de herdenkingsmonumenten die Visoko rijk is spreken voor zich. De lijst die u ziet vertegenwoordigt enkel de militaire slachtoffers, voor de burgerslachtoffers van de oorlog is de lijst even lang.

Het motel waar we logeerden, Motel Piramida Sunca, is niet helemaal te vergelijken met wat wij westerlingen van een hotel verwachten. Aangezien dit motel drie sterren bij zijn logo afbeeldt hebben we dan ook geen enkele reden tot klagen. Al lijkt het motel een stap terug in de tijd: op alle kamers kon je als bij wijze van spreken van de grond eten. Iets dat niet gezegd kon worden van de garage, daar keek je best uit waar je liep, om van het kruidige geur-aroma maar te zwijgen. Biefstuk/friet, een ruim gevuld bord met mals en lekker vlees, champignons, rauwkost en lekkere frieten (er zijn weinig Belgische frietkotten die dergelijke frieten kunnen serveren) heb je er voor 6 euro. We raden jullie de ramsteak (een poging tot Belgische rumsteak) - en vooral de koffie (merknaam Vispak) - echter niet aan.

Speciaal voor GW werd het drukste kruispunt van Visoko door de politie lamgelegd. Zelfs een geldtransport moest ondanks aandringen hun voertuigen langs de stoep parkeren. En dat omdat een zanger - met een carrière in Oostenrijk en Duitsland - speciaal voor ons midden op de hoofdstraat en in de rug geflankeerd door de Piramide van de Zon a capella ging. Kinderen in traditionele Bosnische kledij waren ook van de partij en dat allemaal en exclusief voor de camera's van GW.

Cevapi is de nationale kost van Bosnië. Ook deze ervaring was het resultaat van een uitnodiging. In Bosnië worden namelijk familie en vrienden altijd verwelkomd, ontvangen of bedankt met eten. Cevapi is best te vergelijken met worsten, maar de samenstelling is puur natuur, zonder smaakmakers en bewaarmiddelen. De worstjes worden verkocht per veelvoud van 5 en worden netjes in een warm en heerlijk broodje verpakt. Best gesmaakt door de GW, hoewel niet unaniem voor de honderd procent goedgekeurd (iemand zat te zeuren over een ontbrekend sausje).

Als afsluiter krijgen jullie de artefacten te zien. Belangrijk om te vermelden dat deze artefacten gevonden zijn tijdens de opgravingen bij de Vratnica Tumulus. Als eerste artefact de speciale gietvorm die langs twee zijden is uitgewerkt. Wat volgt zal voor sommigen wat verbeeldingskracht vergen: jullie zien achtereenvolgend een voetafdruk, een hak- of snijwerktuig (Sam grapte over 's werelds eerste en oudste Bosnische boemerang) en een beeldje met drie drakenkoppen.

Bosnië-Herzegovina is een prachtig land met een rijke, ongeschonden natuur. Bosnië heeft een mild klimaat, de mensen zijn er vriendelijk, ongedwongen en hulpvaardig. Visoko wordt gedomineerd door de Piramide van de Zon en ligt zowat centraal in de Vallei van de Piramiden (alle bezienswaardigheden liggen er binnen een straal van 1,5 kilometer). En zeer belangrijk (voor Nederlanders dan): Visoko is goedkoop, zeer goedkoop. Dus... waar wachten jullie nog op? Op onze zegen? Jullie krijgen hem!


(Klik hier voor een iets grotere weergave)

In de fotobibliotheek hebben we alle plaatjes genummerd. Kan handig zijn als je commentaar, opmerkingen of vragen hebt over een welbepaalde foto, en in deze bundel zeker en vast de details ervan.

* Fotobundel De Visoko Mix *

3.14po:
artikel:

Bosnië-Herzegovina is een prachtig land met een rijke, ongeschonden natuur.


artikel:
Bosnië heeft een mild klimaat, de mensen zijn er vriendelijk, ongedwongen en hulpvaardig.

Zijn wij naar hetzelfde land geweest?
United as one. Divided by zero.
Op 04-06-2010 8:15:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: BBQ bij de Piramide van de Maan - 5/5

Wat moet onze Thomas? Kakken?
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 04-06-2010 8:51:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Hermes: Ik ben zeer, maar dan ook echt zeer benieuwd naar jullie videomontage. Hoewel minuten film hebben jullie inmiddels op band staan?
fsdas
Op 04-06-2010 9:33:36 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Hermes:

Ik ben zeer, maar dan ook echt zeer benieuwd naar jullie videomontage. Hoewel minuten film hebben jullie inmiddels op band staan?

ik schat een uur of 30.
United as one. Divided by zero.
Op 04-06-2010 10:04:16 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: foto 7 en 8 en 9 en trouwens ook de rest wel zo'n beetje. ik zie nergens vrolijke, blije kinderen. niemand lacht of heeft zichtbaar plezier. dat is geen leven. kinderen moeten onbezorgd vrolijk kunnen zijn. heel interessant allemaal die pyramides maar dit is wat me raakt.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 04-06-2010 11:42:29 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
celtic:
welja:

foto 7 en 8 en 9 en trouwens ook de rest wel zo'n beetje. ik zie nergens vrolijke, blije kinderen. niemand lacht of heeft zichtbaar plezier. dat is geen leven. kinderen moeten onbezorgd vrolijk kunnen zijn. heel interessant allemaal die pyramides maar dit is wat me raakt.

Dat was me ook al opgevallen. De ogen stralen niet, ze zien er allen terneergeslagen uit.
Condemnation without investigation is the highest form of ignorance
Op 04-06-2010 0:22:53 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ourobouros:
celtic:

welja:

foto 7 en 8 en 9 en trouwens ook de rest wel zo'n beetje. ik zie nergens vrolijke, blije kinderen. niemand lacht of heeft zichtbaar plezier. dat is geen leven. kinderen moeten onbezorgd vrolijk kunnen zijn. heel interessant allemaal die pyramides maar dit is wat me raakt.

Dat was me ook al opgevallen. De ogen stralen niet, ze zien er allen terneergeslagen uit.


tuurlijk,
willen ze net allemaal buiten spelen en moeten ze daar eerst nog een verplicht nummertje zingen met ouwe Harry Mustafa, uitgedost in een oenenpak in het midden van de stad waar IEDEREEN hen ziet staan...
je zou van minder BALEN
@ Regenboog & Pipo: veel succes met de montage!!! ik wacht vol ongeduld!

ps. brei de vetste anekdotes en vreemdste ervaringen aan elkaar en schrijf een bestsellend reisverhaal (in boekvorm), dan kan je volgend jaar met de opbrengst naar Egypte om er Hawass te gaan trotseren!
DOEN!!!!
(bericht gewijzigd op 4-6-2010 13:26:50)
niets is iets, niet?
Op 04-06-2010 13:14:27 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Ik voel met mijn ellebogen hoeveel WERK daar verricht is geworden door jullie !
Weerom een vraagteken bij voor onze "wetenschap" ? (voor wat betreft de vondsten daar, natuurlijk)
Op 04-06-2010 14:59:44 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
lange wapper:

Ik voel met mijn ellebogen hoeveel WERK daar verricht is geworden door jullie !

Ja, we hadden het alledrie zwaar onderschat. Op vele niveau's. We kwamen gebroken terug en ikzelf ben nog steeds aan't recupereren ervan. Nu helpt een oorontsteking (van vóór bosnie al) niet mee, maar toch...

Qua beelden kan het echt nog een hele tijd duren. We hebben zelfs nog niets gespot (=bruikbare stukken markeren). Even laten bezinken kan geen kwaad. Hoe dan ook zal er nog een en ander over de Bosnische Piramides op GW komen. Later (of terzelfdertijd) dan de DVD-productie en daarna de eindconclusies, voor zover mogelijk.
United as one. Divided by zero.
Op 04-06-2010 17:07:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
welja: ourobouro, ik zie werkelijk helemaal nergens iemand lachen. en kinderen kunnen ergens van balen maar blijven dan toch giechelen en een beetje klieren. maar dit straalt niks vrolijks uit. blijf ik bij.
Laatst zag ik iemand gelukkig staan te wezen.
Op 04-06-2010 17:13:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
welja:

ourobouro, ik zie werkelijk helemaal nergens iemand lachen. en kinderen kunnen ergens van balen maar blijven dan toch giechelen en een beetje klieren. maar dit straalt niks vrolijks uit. blijf ik bij.

Mee eens. Dat was de algemene tendens daar. Er hing altijd een latente dreiging in de lucht en vriendelijkheid was er zo goed als zoek. Zowel bij kinderen als volwassenen. Chagrijnigheid en onverschilligheid troef, dat wel. Hoe mijn twee collega's daar over denken kan anders zijn, maar de indrukken die jij noemt kan ik alleen maar bevestigen.
United as one. Divided by zero.
Op 04-06-2010 17:41:17 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:
3.14po:

lange wapper:

Ik voel met mijn ellebogen hoeveel WERK daar verricht is geworden door jullie !

Ja, we hadden het alledrie zwaar onderschat. Op vele niveau's. We kwamen gebroken terug en ikzelf ben nog steeds aan't recupereren ervan. Nu helpt een oorontsteking (van vóór bosnie al) niet mee, maar toch...

Qua beelden kan het echt nog een hele tijd duren. We hebben zelfs nog niets gespot (=bruikbare stukken markeren). Even laten bezinken kan geen kwaad. Hoe dan ook zal er nog een en ander over de Bosnische Piramides op GW komen. Later (of terzelfdertijd) dan de DVD-productie en daarna de eindconclusies, voor zover mogelijk.

Rustig aan, geduld is een schone zaak.

Als je maar opschiet...

Ik ben ook heel benieuwd naar het filmmateriaal.
Dat zegt mij vaak wat meer dan een foto, vreemd genoeg.
Het mooiste zou natuurlijk zijn om er zelf eens een keer heen te gaan.
GW Piramide Trip?
Alleen voor GW-ers, uiteraard!
Cannot kill the Battery!!!
Op 04-06-2010 17:50:26 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: Motel 4/6:

Dat had ik dus gedaan kunnen hebben!
Heb je dat ding eindelijk vastgeschroefd, doe je het raam eh...


En die wc-bril is ook meesterlijk.
Cannot kill the Battery!!!
Op 04-06-2010 18:25:15 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
De Cevapcici smaakt geloof ik niet zo?

My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 04-06-2010 21:52:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
CCRider:


De Cevapcici smaakt geloof ik niet zo?Jawel, heel lekker. Zeker tussen een broodje. Alleen jammer van die ene zeurpiet die zijn sausje miste (foto cevapi 4/5).
United as one. Divided by zero.
Op 05-06-2010 0:44:22 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ 3.14po

Hebben jullie tussen het harde werken door ook nog tijd gehad om te genieten en te lachen?
Of verklap je dan teveel voor wat komen gaat?
Cannot kill the Battery!!!
Op 05-06-2010 7:49:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po:
Marsepars:

@ 3.14po

Hebben jullie tussen het harde werken door ook nog tijd gehad om te genieten en te lachen?
Of verklap je dan teveel voor wat komen gaat?

O ja hoor, we hebben erg veel lol gehad. Het was erg avontuurlijk allemaal. Vrienden voor het leven. Thomas was al een dikke (figuurlijk gezien) vriend en dat is alleen maar hechter geworden. Hoe hecht moet hij zelf nog achterkomen.
En de niet GW'er die mee was is in vele opzichten een soort broer en levenspadmedebewandelaar gebleken. Iemand voor wie - als het nodig is - ik door het vuur ga. Erg hecht dus. We lagen nog net niet met elkaar te rollebollen op de kamer.
United as one. Divided by zero.
Op 05-06-2010 10:44:05 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ 3.14po

Geloof mij nou: ik wil niet eens weten of jullie lepeltje-lepeltje hebben gelegen...
Is toch mooi, verbroedering!
Hulde!!!

Maar wie was die GW-er dan?
Of wil ie zichzelf niet prijsgeven?
Wat ik overigens volkomen respecteer, mocht dat het geval zijn.
Ben gewoon nieuwsgierig.
Cannot kill the Battery!!!
Op 05-06-2010 13:14:48 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: Wacht even, zo erg onderschat had ik het niet hoor. Besefte dondersgoed dat het pittig zou worden. Dat ik moe zou zijn bij thuiskomst had ik ook verwacht. Dat het echter weken met extreme vlagen te pas en te onpas - vooral overdag - terug zou komen...dat was regelrecht weird.
Wbt die kindjes: Ourobouros slaat de spijker op zijn kop. Werden gewoon ingeschakeld voor het nummer wat Mustafa zong. En stonden dus waarschijnlijk naar hun beleving aardig voor paal ja. Maar het was allemaal erg goed en lief bedoeld. Men was ons zeer ter wille daar in Visoko en dat waardeer ik zeer.
Opvallend was dat men zo weinig lachte, zowel onderling als met ons(de meesten dan). Wij zijn veel goedlachser in de omgang, maken geintjes, etc. Maar het kan ook te maken hebben met verbittering, simpelweg cultuurverschillen, dat soort zaken. Meerdere Bosniers hebben letterlijk tegen ons gezegd dat binnen nu en 30 jaar weer de vlam in de pan gaat slaan daar. 'Zo gaat dat nu eenmaal op de Balkan en iemand die hier niet vandaan komt zal dat nooit begrijpen'. Klopt als een bus. Dit gaat onze pet teboven. Als buren elkaar dagelijks zien en een kop koffie drinken, kunnen ze de volgende dag om wat voor reden elkaars grootste vijanden zijn en naar het leven staan. Voor ons bizar, voor hun gewoon dagelijkse realiteit. Mustafa's zoon was het eerste slachtoffer van de oorlog in Bosnie. Doodgeschoten door een Servische jongen die 4 jaar met hem in de politie-opleiding heeft gezeten. Dat dus. Vandaar dat men daar voor hem veel regelt en doet, zoals de straat blokkeren en zo.
'Nog net niet lepeltje lepeltje gelegen?'....tssssssk. Stomme Belg.
(bericht gewijzigd op 7-6-2010 11:19:49)
ech?
Op 07-06-2010 11:15:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
CCRider:
3.14po:

CCRider:


De Cevapcici smaakt geloof ik niet zo?Jawel, heel lekker. Zeker tussen een broodje. Alleen jammer van die ene zeurpiet die zijn sausje miste (foto cevapi 4/5).

Haha ja die bedoelde ik
My dentist told me I need a crown. I was like I KNOW, RIGHT?
Op 07-06-2010 15:39:56 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Ron B.: vooral dat 5-sterren hilton-alike hotel doet het voor mij

er is meer wat daar een opgraving of restauratie kan gebruiken...
We're Not Retreating; We're Advancing in a Different Direction
Op 07-06-2010 19:51:28 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Plakband: By the way: Mijn lange commentaar was zeker niet negatief bedoeld tegenover de Bosniers. De oude Mustafa heeft me van zijn zeer karige pensioen als dank getracteerd op cevapcici. Ook dat is Bosnie. Gastvrijheid staat erg hoog in het vaandel daar. Sam heeft uren per dag voor ons uitgetrokken terwijl hij per dag gemiddeld 16 uur bezig is om de zaken daar en zijn zaken in de USA te regelen. Respect dus.

Wat deze dagen buiten tal van indrukken om ook zo bijzonder maakte, was de mentale connectie die er onderling tussen ons drieeen leek te bestaan. Niet alleen de neuzen maar zeker ook de hoofden stonden erg dezelfde kant op. Met de regelmaat van de klok zaten we op elkaars golflengte van gedachten. Letterlijk. Het zal de meesten van ons niet vreemd zijn('ik zat net aan je te denken en toen belde je me') maar zo sterk als daar is gebeurd heb ik met mijn prille 40 jaar nog nooit meegemaakt. 1 van die dingen die het allemaal zo bijzonder maakte. Of de docu nu wel of niet een succes gaat worden: Deze ervaring staat in het hersengraniet gebijteld tot het eind onzer tijden . Wat een week, mooiste en beste avontuur van mijn leven tot nog toe.
(bericht gewijzigd op 8-6-2010 7:23:17)
ech?
Op 08-06-2010 7:21:14 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Kalashnikov:
3.14po:

CCRider:


De Cevapcici smaakt geloof ik niet zo?Jawel, heel lekker. Zeker tussen een broodje. Alleen jammer van die ene zeurpiet die zijn sausje miste (foto cevapi 4/5).


Sausje erbij ? nee :p heerlijk met brood en uit, kan niet wachten totdat ik weer in Bosnië ben en het weer kan eten.
Tip aan de crew: als jullie volgende keer weer in Bosnië zijn, probeer is Burek.
Op 03-07-2010 0:36:45 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
ex_libris: Ik blijf zeer geïnteresseerd in jullie video montage en ik ben vooral benieuwd naar jullie mening over de piramides. Ik onderschrijf de gastvrijheid van de mensen in Visoko en de schoonheid van het land, maar denken jullie dat de structuren die men aan het opgraven is artificieel zijn? Ik weet het na 2 weken Visoko nog steeds niet, hoewel ik wel enige archeologische ervaring heb. Blijkbaar was ik de enige. Toch ga ik dit jaar weer terug, want het blijft intrigeren....
Op 11-01-2011 6:19:33 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden