Jaren geleden las ik een fantastisch verhaal dat me altijd is bijgebleven. Het ging over een Australiër die in een poging om een ondergrondse waterloop aan te boren een heel opmerkelijke ontdekking deed. De man in kwestie dreef zijn boor de grond in, zodra de boorkop onder het maaiveld was verdwenen zette hij er een stuk pijp op en boorde verder. Op deze wijze kon hij een aanzienlijke diepte bereiken. Op een gegeven moment voelde hij geen weerstand meer en dacht een waterloop te hebben geraakt. Maar alles wat er kwam, geen water. De man haalde de boor omhoog om tot zijn ontsteltenis te ontdekken dat er aan de boorkop bloed, haren en weefsel kleefde.

Het idee dat er diep onder de droge Australische grond harige wezen leven is te bizar voor woorden. Wat weten we eigenlijk van wat er onder onze voeten leeft? Leeft er eigenlijk wel wat onder onze voeten? De antwoorden op deze twee vragen luiden “heel weinig” en “ja”.

Livescience wist ons op 31 mei 2006 het volgend te melden:
Onderzoekers in Israël hebben in een nieuw ontdekte grot in een cementgroeve acht tot nu toe onbekende diersoorten ontdekt. De zandstenen grot was heel lang hermetisch van de buitenwereld afgesloten, zelfs water van buitenaf kon niet, dankzij een dikke laag kalk, de grot bereiken. In de grot bleek zich een geheel eigen ecosysteem te hebben ontwikkeld.

De nieuw ontdekte grot tussen Jerusalem en Tel Aviv heeft de naam ‘Ayalon Cave’ gekregen en strekt zich ondergronds zo’n 2 kilometer uit. Volgens Amos Frumkin van de ‘Hebrew University Department of Geography’ is de grot “uniek” in de wereld.


( nieuwe kreeftensoort uit de grot )

Toen de onderzoekers op een diepte van 30 meter de tot de grot doorbraken keken ze hun ogen uit. Ze vonden zowel zoet als zoutwater kreeftachtigen die zich aan het brakke water van de grot hadden aangepast. En een schorpioen die door de eeuwige duisternis van zijn habitat het gezichtsvermogen had verloren. Tot nu toe hebben de onderzoekers 8 nieuwe diersoorten ontdekt en overgedragen aan biologen die de beesten verder zullen classificeren. Universiteitsonderzoeker Hanan Dimentman verwacht bij toekomstige expedities in de grot nog meer bijzondere en nieuwe soorten te ontdekken. Volgens de onderzoekers is de grot voor miljoenen jaren afgesloten van de buitenwereld geweest.
Aldus het bericht.

Op de website van de BBC kunt u een videofragment vinden over de bijzondere grot. 

Plotseling lijkt het verhaal van de Aussie niet meer zo fantastisch. Als in Israël in een geïsoleerde grot een uniek ecosysteem zich in stand kan houden waarom zou dan ook niet elders kunnen? Misschien zijn de kreeftjes en schorpioenen van de Ayalon grot niet zo spectaculair als harige ondergronds levende monsters maar hun aanwezigheid toont aan dat het wel zou kunnen. Er zijn veel mythen die verhalen over harige wezens die onder de grond zouden leven. Lees het stuk ´Bugarach, berg van God?’ er nog maar eens op na. Maar ook in onze Christelijke traditie zijn er legio verhalen over de onderwereld waar demonen regeren.

Stel je voor, als de aarde voor één dag zo doorzichtig als glas zou zijn wat zouden we dan allemaal zien?

Gerelateerd aan deze publicatie:
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden