Volgens een Polynesische legende werden de monolieten van Paaseiland op hun plaats gezet door een koning die met goddelijke krachten de stenen standbeelden het bevel gaf om te lopen. Archeologen verkiezen de theorie dat de standbeelden langs een speciaal aangelegd netwerk van paden naar hun positie werden gehesen. Maar een nieuwe expeditie van Britse archeologen is tot een conclusie gekomen die de 50-jarige consensus over een oud netwerk van paden om de beelden te verplaatsen resoluut van tafel veegt.

Het archeologische team, samengesteld uit leden van het University College London en de Universiteit van Manchester, reisde naar het Polynesisch eiland in de Grote Oceaan, dat staatkundig bij Chili hoort en een provincie van dat land is, om de omvergevallen of omvergeworpen standbeelden te onderzoeken.

Wetenschappers geloven al vrij lang dat deze standbeelden langs de weg achtergelaten werden als gevolg van falende pogingen om hen ongeschonden van de inlandse steengroeven naar hun definitieve plaats aan de kusten te transporteren. Er zijn ongeveer 1.000 standbeelden, de meeste op stenen platforms langs de perimeter van het eiland, anderen staan schijnbaar willekeurig verspreid in het binnenland.

De theorie over de beelden die in het binnenland staan, moai genoemd en tot 86 ton zwaar, werd voor het eerst wereldkundig gemaakt in 1958 door de Noorse avonturier Thor Heyerdahl. Hij stelde dat de oude Polynesiërs eenvoudigweg de tijdens het transport gebroken of beschadigde standbeelden langs de weg achterlieten en dat ze geen enkele spirituele betekenis of doel hadden.

Maar het nieuwe bewijsmateriaal van de Britse onderzoekers heeft deze theorie helemaal op zijn kop gezet nadat ze met hoogtechnologische apparatuur ontdekten dat, in plaats van achtergelaten beschadigde beelden van onhandige bouwvakkers, elk van de omgevallen beelden ooit een stenen platform had. Van op hun platform zouden de moai met trots de paden bevolkt hebben, als attributen van een oude religieuze straat.

De ontdekking van de wetenschappers uit Londen en Manchester bevestigt de bevindingen van Katherine Routledge, een Britse archeologe die de monolieten van het Paaseiland in 1914 onderzocht. Routledge suggereerde dat de oude wegen op het Paaseiland niet aangelegd werden als een transportroute voor de standbeelden, maar dat de kriskras doorheen het eiland aangebrachte wegen een meer complex doel dienden.

Onderzoekers zijn er lang van uitgegaan dat de steengroeve in de uitgedoofde Rano Raraku vulkaan, waar de standbeelden uitgehouwen werden, slechts een werkterrein was vanwaar verschillende transportwegen zich naar de kusten verspreidden. Recente bevindingen tonen echter aan de Rano Raraku vulkaan ook een heilige plaats was.

Volgens Dr. Sue Hamilton (University College London) hadden de wegen een ceremoniële functie en gingen de eilandbewoners naar de steengroeve omdat het een religieus centrum was: "Kegelvormige vulkanen werden door de oude eilandbewoners beschouwd als de ingangen naar de onderwereld. Het ziet er naar uit dat de Rano Raraku vulkaan een heilige plaats was. Het was de geboorteplaats van de standbeelden en de mensen gingen er naar toe zoals anderen dat nu doen met een kathedraal."

De bewoners van het Paaseiland beeldhouwden hun beelden in de periode van 1.200 tot 1.500 na Christus. Het hoogste standbeeld - met de naam Paro - is bijna 10 meter hoog en weegt circa 75 ton. Verschillende expedities hebben geprobeerd om het transport van de oude eilandbewoners - met boomstammen, houten rollen en houten A-kaders te evenaren, maar Dr. Hamilton zegt daarover: "Als men zich maar op één onderdeel van het verhaal van de Rapa Nui - de naam van de bevolking van Paaseiland - concentreert dan mis je het bredere verhaal. We zullen geen antwoord krijgen op de vraag hoe de bewoners de monolieten verplaatsten; we moeten de standbeelden in de context van het landschap en zijn spirituele dimensie in overweging nemen."

el_americano: De titel is een beetje misleidend, maar ik ben erg blij hier kennis van genomen te hebben! Dank
Op 12-06-2010 10:24:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Grounded: Zijn die beelden niet gewoon als cilinders naar hun plaats gerold en ter plaatse in de juiste vorm gehakt?
Is toch niet zo ingewikkeld?

En vervolgens rechtop gezet volgens deze methode:
God? Dat ben je zelluf!
Op 12-06-2010 10:33:52 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Antilochos:
el_americano:

De titel is een beetje misleidend, maar ik ben erg blij hier kennis van genomen te hebben! Dank

Mee eens.
Op 12-06-2010 17:13:18 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: Tja, ik kan me niet van de indruk ontdoen dat die "geleerden" weer eens een middel hebben gevonden om een snoepreisje los te futselen ...
Op 12-06-2010 18:30:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
carpin:
Zou wel zo'n beeld willen hebben, is dat eiland bewoont?
Op 12-06-2010 23:13:58 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
United as one. Divided by zero.
Op 12-06-2010 23:40:32 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars:

Is daar wel ruimte voor?
Wat een lap tekst, man!

Maar inderdaad, hij past er wel bij.
Cannot kill the Battery!!!
Op 12-06-2010 23:48:49 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
lange wapper: 3.14po : bedankt voor deze informatie ! Doe zo verder !
Op 12-06-2010 23:54:07 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
kaaskopjeffrey: mooi
~1~ alles is shit hello im medicated how are you ?
Op 14-06-2010 16:03:54 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden