Ruim twee millennia geleden voeren jaar na jaar in de maand september mede door roeiers aangedreven galeien de haven van Mgarr ix-Xini binnen. Het schip met driehoekzeilen - of het Latijnse zeil - als hulpmiddel werd propvol geladen met amforen gevuld met wijn. De lokale wijnboeren vulden eerst ondiepe bassins met druiven. Na het persen vloeide het sap doorheen gaten en kanalen naar een lager gelegen collector. Zowel de bassins, de kanalen en de collectoren werden in de rots uitgehouwen. Deze wijnpersen werden circa 500 voor Christus in gebruik genomen en zijn nog steeds te bewonderen in de vallei van Gozo, het buureilandje van Malta.

Het Superintendence of Cultural Heritage van Malta en de lokale gemeentebesturen van Sannat en Xewkija bestuderen en documenteren met de steun van Camilleri Wines de prehistorische wijnpersen van Gozo. Naast het beschermen van deze nalatenschap biedt het project interessante inzichten over het verleden van Gozo en Malta. Zo ontdekte men niet alleen dat de vallei van Mgarr ix-Xini eens een knooppunt en zeehaven was, maar ook als een industriële landbouwzone functioneerde.

Anthony Pace, directeur van het Superintendence of Cultural Heritage, die samen met archeoloog George Azzopardi het project leidt, zegt dat de opgegraven wijnpersen bestonden uit een ondiep bassin waarop een structuur stond die zorgde voor het persen van de druiven. Omdat de wijnpersen op een helling stonden vloeide het sap naar dieper gelegen grotere bassins die als collectoren gebruikt werden.

Gelijkaardige wijnpersen werden ook in de Mgarr Vallei (Mnajdra) van Malta gevonden, waar ze bekend staan als Misqa tanks. Ook in Portugal, Spanje, Italië, Frankrijk, Griekenland, Turkije, Palestina, Syrië en Zuid-Afrika werden gelijkaardige wijnpersen geïdentificeerd.

Pace kwam tot de conclusie dat de oude wijnboeren het verlies aan druivensap door bodemabsorptie minimaliseerden door vóór het persen de bassins eerst met water te vullen. Nadat de rotsen het water geabsorbeerd hadden werd het overtollige water verwijderd. Hij denkt dat zodra de druiven geperst waren het sap uit de collectoren in amforen gebotteld werd en met galeien die de haven aandeden verscheept werden naar Sicilië.

Sinds de start van het project in 2005 werden al 15 wijnpersen geïdentificeerd, gedocumenteerd en in kaart gebracht. Stukken aardewerk en drinkbekers die tijdens de opgravingswerken gevonden werden hielpen bij de datering van de wijnpersen naar circa 500 voor Christus. Deze zomer beginnen nieuwe archeologische opgravingen in de vallei van Mgarr ix-Xini. Pace rekent op de steun van studenten en vrijwilligers en hoopt nadien alle data te kunnen publiceren.

Marsepars: Ik vraag me af hoe ze die geulen in de rots hebben gekregen zonder er een brok vanaf te breken.
Cannot kill the Battery!!!
Op 04-08-2010 8:18:43 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
AlfredJKwak: Met een prehistorische dremel? :p

Het is inderdaad opmerkelijk hoe ze het voor elkaar hebben gekregen in die vorm. Ik zou iik een wig vorm verwachten ipv dit.
Op 04-08-2010 9:50:20 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Radiation: Als ze een volledig bassin konden uithouwen dan was het vast een peulschil - een detail - om de groeven te maken.
Ge kunt er uw haar mee kammen!
Op 04-08-2010 9:55:50 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
3.14po: Schuren met een hardere steensoort?
United as one. Divided by zero.
Op 04-08-2010 11:17:13 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Pieter: Is het een vertekening of lijkt in de bovenste foto de vierkante kuil de verkeerde klant op schuin af te lopen?

Hoe zeker is vastgesteld dat dit wijnperserijen zijn?
No shit, Sherlock
Op 04-08-2010 11:36:23 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Marsepars: @ Pieter

Viel me nu pas op, eerlijk gezegd.
Misschien was dat wel de bedoeling.

Interessant!
Cannot kill the Battery!!!
Op 04-08-2010 16:47:31 | Kudos: 0 Bericht positief waarderen
 Directe link naar reactie Meld ongepaste reactie
Sitemap - © 2017Grenswetenschap.nl - Reageervoorwaarden